Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
74904.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
88.66 Кб
Скачать

Художня обробка дерева в Україні

У народному мистецтві України існує виготовлення художніх предметів з дерева, які пов'язані з різьбленням. Особливо інтенсивне виробництво побутових речей, прикрашених різьбленим орнаментом, розвивалося на Полтавщині. Вже у XIX ст. воно мало тут масштаби та характер промислу. Тисячі родин щороку готували свою продукцію для продажу на ярмарках.

Сільнички та ступки, свічники, ложки та черпаки разом з різьбленими дошками, формами для кахлів та інших робіт в асортименті виробів, багато видів яких роблять й сьогодні. У мотивах різьблення геометричні паски, сонячні розетки складають основу оформлення різних предметів. Пряникові дошки мали рослинний орнамент. Досить складне їхнє різьблення в техніці контрельефу дозволило майстрам, починаючи з 1920-х років, спробувати свої сили й у дрібній пластиці, робота над якою також має своє продовження сьогодні. Приклад майстрів Полтавщини став імпульсом до розвитку традиційного ремесла з художньої обробки дерева й в інших областях України.

Однак найбільш відоме своїм оригінальним почерком та високим рівнем майстерності різьблення по твердих породах дерева, що виконується в Закарпатті. Вироби з горіха, бука, явора завжди були неодмінним атрибутом побуту гуцулів. Робили також й на продаж. В оформлення виробів включали не тільки орнаментальне різьблення, але й скульптурні зображення людських фігур.

Українська кераміка

Багаті запаси гончарних глин на території України забезпечили розвиток виробництва кераміки в багатьох областях країни, а глибокі історично сформовані традиції народного мистецтва визначили її художню розмаїтість. Побутовий посуд з великим рослинним орнаментом та яркою кольоровою глазур'ю — ведучий напрямок української кераміки. Інший характерний ЇЇ вид — декоративна скульптура, рясно прикрашена ліпними деталями та нерідко перетворена в оригінальну зооморфну судину.

Опішнянська кераміка виділяється серед знаменитих гончарних центрів Полтавщини розмаїтістю посуду та багатством пластики (від іграшок до великих декоративних фігур левів, коней, баранів).

У продукції сучасної Опішні види та типи посуду, що склалися за формою й декором як предмети, що відповідають особливостям культури та побуту українського народу. Куманці округлих силуетів та форм, плавні з похилими плічками кувшини-глечики, вази; горщики та миски, доповнені рослинним орнаментом, створюють яскраву картину декоративних предметів, виконаних із глини. У рослинні форми орнаменту вкраплені фігури тварин, птахів. Усе це зображується по білому чи червоному фону соковитими плямами, завитками, зиґзаґами, що складаються в систему оригінального візерунка, який прикрашає судину.

Традиції місцевого народного мистецтва розвиваються в кераміку міста Василькова Київської області. Вази, тарілки, кашпо, скульптури майстри виконують у народній манері з застосуванням поливи золотаво-коричневого та смарагдово-зеленого кольорів. Зображення тварин, птахів тут присутнє не тільки в скульптурі, але й у рельєфному доповненні судин, у малюнках розпису.