Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп.лек 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

Тема 2.7 Паливне господарство тгу (пг)

Кількість годин- 4

Кількість лекцій- 2( 8-а, 9- а)

Лекція 2.9

1 Принципи організації паливного господарства

2 ПГ котелень на твердому паливі

2.1 Принципова схема. Склади палива

2.2 Паливоподача і паливоприготування

3 Паливне господарство при спалюванні рідкого палива

3.1 Компонування і розміщення устаткування

3.2 Підготовка мазуту до спалювання

1 Принципи організації паливного господарства

Паливне господарство ТГУ (ПГ) - система пристроїв, механізмів і споруджень, призначених для розвантаження, прийому, збереження, попередньої підготовки і подачі палива на спалювання.

Принципова схема ПГ, умови й особливості її роботи в кожному конкретному випадку визначаються багатьма чинниками, основними з яких є: вид, властивості і спосіб спалювання палива, продуктивність котельні і її розташування; спосіб доставки палива. У загальному випадку паливне господарство (ПГ) поділяється на такі ділянки: вузол доставки і прийому палива (розвантаження); склади палива; пристрій для подачі палива в помешкання котельні; первинна підготовка палива; облік палива що прибуває і що витрачається; підготовка палива до спалювання; подача палива в топку котла.

ПГ повинно забезпечити: безперебійну подачу палива; механізацію трудомістких процесів; мінімальні втрати палива; сталість хімічних і фізичних характеристик палива; мінімальні початкові капіталовкладення і експлуатаційні витрати.

Проектування ПГ котелень ведеться на підставі нормативних документів: при максимальній витраті палива Вр < 150 т/год - по БНіП ІІ- 35-76 «К.У.»

2 Паливне господарство котелень на твердому паливі

2.1 Принципова схема. Склади палива

Збереження твердого палива провадиться на складах, що необхідні для забезпечення роботи котельні в періоди нерівномірної доставки палива. Склади палива бувають базисні (основні) і витратні. Базисні склади призначені для тривалого збереження палива. Споруджується звичайно один базисний склад для декількох котелень, розміщується поблизу залізної дороги і виконується завжди відкритим при відповідному благоустрої території.

Витратні склади влаштовуються на території котельні, а їхня місткість повинна бути не менше 7 добового запасу при доставці автотранспортом і не менше 14-добового запасу при доставці по залізній дорозі.

Площа складу, м2

де Врк – розрахункові витрати палива, кг/с (м3/с); z – кількість діб, на які розраховується склад, НТ – висота штабеля, нас.- насипна щільність палива,кг/м3

1-ваги; 2-размороження палива; 3-приймально-розвантажувальний устрій;4-дробарка; 5- склад; 6- бункер сирого вугілля; 7- система пилоприготування

Рисунок2.7.1 Схема паливного господарства

.

Паливо складають у штабелі довжиною L=2530, що мають вид рівнобокої трапеції з основою b=10м. Висоту штабеля h встановлюють у залежності від способу і тривалості його збереження, а так само від схильності його до самозаймання.

Для бурого вугілля h < 2,5 м, антрациту h < 5 м. Основа складу покривається прошарком шлаку і глини (  = 10 - 15 см) із пошаровим укочуванням .