Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч.метод.матеріали.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать
  1. Тактика проведення інвентаризації по завданню слідчим.

Слідчий, при наявності підстав, вправі вимагати проведення як первинної, так і вторинної інвентаризації. Підставою для проведення первинної інвентаризації являється необхідність встановлення по справі таких фактів і обставин, для виявлення яких вимагається перевірити всю діяльність або частину діяльності підприємства чи посадової особи.

Підставами для проведення повторної чи додаткової інвентаризації може бути:

  • відсутність при проведені інвентаризації зацікавлених матеріально-відповідальних осіб;

  • неправильне відображення фактичних залишків;

  • не проведення заліку недостач і надлишків;

  • інвентаризаційна комісія не врахувала якихось прибуткових чи витратних операцій, які необхідно було врахувати тощо.

До призначення інвентаризації необхідно встановити і вивчити по матеріалам справи ті прийоми і способи, які застосували обвинувачені для розкрадання товаро-матеріальних цінностей і приховування їх в період проведення інвентаризації. При призначені інвентаризації слідчий повинен відібрати у керівника комісії підпис про нерозголошення даних попереднього розслідування, встановити строки і порядок проведення інвентаризації, склад інвентаризаційної комісії. В постанові слідчого про проведення інвентаризації вказується на необхідність проведення повної чи часткової інвентаризації, ставляться перед інвентаризаційною комісією конкретні, чітко сформульовані завдання, які витікають із обставин справи, вказуються строки закінчення інвентаризації.

Перед початком інвентаризації слідчий з головою інвентаризаційної комісії обговорює питання раптовості, а за необхідності проведення інвентаризації одночасно в декількох організаціях, якщо працівники цих організацій знаходяться в злочинних зв’язках.

Виявлення зловживань по матеріалам інвентаризації.

Зловживання можуть бути встановлені при аналізі інвентаризаційної відомості, документальною перевіркою, аудиторською перевіркою, які полягають у встановленні обґрунтованості здійснення операцій, проведених даним підприємством, дотриманні фінансової дисципліни. Для виявлення недокументованого надходження товарів застосовується контрольне звірення з відслідкуванням руху товаро-матеріальних цінностей в між інвентаризаційних періодах (наприклад: в залишку виявляється товар, якого не було в надходженні), документовані витрати перебільшують надходження товару. Це може виникнути внаслідок завозу в торгові підприємства „сторонніх” товарів.

4. Поняття, зміст та види аудиту. Поняття та зміст аудиту

Законом України „Про аудиторську діяльність” аудит визначається як перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам. Аудит ґрунтується на оцінці достовірності бухгалтерської звітності, яка містить інформацію про стан господарських коштів та джерел їх формування. Аудит здійснюються незалежними особами (аудиторами, аудиторськими фірмами, уповноваженими на його проведення) на підставі договору між аудитором та замовником.

Основним завданням аудиторських фірм, як суб’єктів незалежного контролю є:

  • перевірка достовірності бухгалтерської звітності, законності та доцільності господарських операцій, стану бухгалтерського обліку;

  • проведення аналізу фінансово-господарської діяльності з метою визначення шляхів підвищення її економічної ефективності;

  • проведення оцінки майна підприємства у зв’язку з їх приватизацією, банкрутством;

  • розробка проектів, експертних висновків та інших матеріалів, пов’язаних із створенням нових, реорганізацію діючих підприємств.