Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.курс.роб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Український державний університет фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра міжнародного права

Методичні вказівки

щодо виконання курсових робіт

з дисципліни

“Міжнародне приватне право”

для студентів зі спеціальності 6.030400.

“Міжнародне право”

Київ - 2009

Укладач: старший викладач Братко І.В.

Рецензент: к.ю.н., доц. Анцелевич Г.О.

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри міжнародного права

Протокол № 3 від 23.11.2009 р.

Вступ

Відповідно до навчального плану підготовки бакалаврів зі спеціальності “Міжнародне право” передбачено виконання курсової роботи з дисципліни “Міжнародне приватне право”.

Виконання курсової роботи являє собою один з видів самостійної навчальної та науково – дослідної роботи студентів, призначений засвідчити рівень набутих знань та вміння використовувати їх при опрацюванні теоретичних і практичних питань у галузі правозастосування і має своєю метою:

  • закріплення та поглиблення теоретичних знань, набутих студентами у процесі вивчення дисципліни “Міжнародне приватне право”;

  • розвинути у студентів навички самостійної роботи із спеціальною літературою, посібниками, нормативними документами тощо;

  • вміння узагальнювати теоретичні матеріали, обробляти і інтерпретувати зібрані дані, самостійно формулювати висновки, розробляти пропозиції, обґрунтовувати та відстоювати власну точку зору з проблем, що досліджуються;

  • підготовку студента до самостійної роботи в умовах сучасної науково-технічної революції, прогресу науки, техніки та культури, а також набуття студентом відповідного рівня кваліфікації для самостійного вирішення завдань у практичній діяльності.

Основною вимогою, що ставиться до курсової роботи є відображення наукового пошуку, розробок студента, що спрямовані на вирішення питань у галузі правозастосування. Для цього необхідно здійснити збір та порівняльний аналіз інформації, яка міститься в різних літературних джерелах, відшукати та опрацювати відповідні матеріали: нормативні, інструктивні, регламентні, судову та арбітражну практику тощо.

Вимоги до змісту курсової роботи

Курсова робота повинна мати чітку та логічну побудову. Складовими частинами мають бути: Вступ, Основна частина, Висновки.

1. Вступ до реферату (1 - 2 сторінки) стисло характеризує та розкриває сучасний стан проблеми та питань, що вимагають вирішення. Чітко визначається мета курсової роботи та її завдання, характеризується рівень опрацювання теми у вітчизняній та зарубіжній літературі.

2. Основна частина (загальним обсягом 25 - 30 сторінок) - це стрижень курсової роботи. В ній глибоко та всебічно розкривається сутність обраної теми, її найважливіші питання та проблеми.

В Основній частині необхідно показати: як досліджувана проблема висвітлена у літературі з позицій сучасності, її співставлення з домінуючими доктринами міжнародного приватного права; викласти сутність існуючих підходів до її вирішення, зробити її критичний аналіз; порівняти та сформулювати власну точку зору. Викладення теоретичних положень має супроводжуватися прикладами з практики, аналізом статистичної інформації. У цій частині курсової роботи вступник повинен продемонструвати свої знання з конкретних питань, вміння узагальнювати матеріали, послідовно їх викладати, робити висновки, обґрунтовувати свої пропозиції та рекомендації.

Виклад матеріалу підпорядковується одній ідеї, чітко визначеній темою курсової роботи.

Основна частина складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Наприкінці кожного розділу формулюють висновки із стислим викладенням наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від незначних подробиць.

У першому розділі Основної частини викладаються теоретико-методичні аспекти проблеми. Решта параграфів можуть носити аналітичний, методичний та рекомендаційний характер. Теоретичні положення повинні виступати основою для аналізу первинних матеріалів, нормативних даних, статистичної інформації. А висновки та пропозиції мають базуватися на аналітичних матеріалах.

У Висновках (3 - 4 сторінки) потрібно стисло викласти основні результати проведених досліджень і визначити, в якій мірі вирішені завдання та досягнута мета курсової роботи, що були сформульовані у вступі.

Оформлення курсової роботи

Загальні вимоги

Курсова робота має бути стилістично, граматично та технічно слушно оформлена.

Композиція курсової роботи складається у наступній послідовності:

- титульний аркуш;

- зміст;

- вступ;

- три взаємопов'язаних розділів основної частини;

- висновки;

- список використаної літератури;

- додатки.

Текст реферату друкують на аркушах білого паперу формату А4 (210x297 мм) на комп'ютері через 1,5 інтервали або машинописним засобом через 2 інтервали.

Текст реферату друкують, залишаючи береги таких розмірів: лівий — не менше 25 мм, правий - не менше 10 мм, верхній та нижній — не менше 20 мм.

Шрифт друку повинен бути чітким з однаковою щільністю тексту, стрічка - чорного кольору середньої жирності. Висота шрифту 1,8 мм (14 комп'ютерний).

Вписувати в текст реферату окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Заголовки структурних частин реферату “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розподіляють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовка надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за виключенням заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервали.

Кожний розділ починається з нової сторінки.

До загального обсягу реферату не входять список використаних джерел, додатки, але всі сторінки зазначених елементів реферату підлягають нумерації на загальних засадах.