Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна 8.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Навчально методична план - карта заняття

Заняття № 13

Вид заняття: Лабораторна робота № 8

Тема Створення нової бази даних в Microsoft Access. Установка зв'язку для створених таблиць.

Мета : Навчити студентів створювати таблиці за допомогою конструктора, вводити обмеження на дані, робити пошук і заміну даних у таблицях, навчити створювати й редагувати зв'язки між таблицями.

Устаткування: IBM PC/AT, ОС Windows, СУБД Microsoft Access, інструкції до лабораторної роботи.

Література:

  1. Глушаков С.В., Сурядный А.С. Microsoft Office XP. Харків: Фоліо, 2006. - 750с. - (Настільна книга фахівця).

  2. Ульріх Л.Э. Microsoft Office 2003:пров. З англ. - М.:АСТ: Астрель, 2005. - ХХ, 442 с.: іл.

  3. Харитонова И. А. Самовчитель: Office Access 2003. — Спб.: Питер, 2004. — 464 с.: іл.

Структура заняття:

  1. Організаційна частина:

Вітання, перевірка відсутніх.

  1. Повідомлення теми, мети й основних завдань.

  2. Питання заняття:

3.1Контроль вихідного рівня знань студентів і актуалізація опорних знань:

1. Як встановити зв'язок між таблицями?

2. Що таке запит?

3. Які бувають типи запитів?

4. Що таке запит на вибірку?

5. Які види запитів можна створити за допомогою конструктора?

6. Що таке параметричний запит і як його створити?

7. Що таке форма і які можливості вона надає?

8. Які бувають способи завдання форм?

9. Як створити форми за допомогою майстра?

10. У чому особливість створення форм за допомогою конструктора?

11. Що таке звіт?

12. Яку структуру має звіт?

13. Якими способами можна створити звіт?

    1. 3.2. Виконання студентами завдань лабораторної роботи.

    2. 3.3. Поточний контроль виконання роботи.

Студенти демонструють виконання завдань. При необхідності виправляються помилки.

  1. Підведення підсумків.

Аналіз виконання лабораторної роботи, виставляння оцінок.

  1. Видача завдання для самостійної роботи студентів.

Оформлення звіту по лабораторній роботі

Викладач: Богомазова Е.В.

Завдання

  1. Створіть нову базу даних Кафедра.

  2. Створіть таблиці бази даних і визначите їхнього поля відповідно до таблиць.

Таблиця Кафедра

Таблиця ППС

Таблиця Група

Таблиця Студенти

Таблиця Оцінки

Таблиця Читаються дисциплины

Кожна таблиця повинна містити первинний ключ — одне або кілька полів, уміст яких унікально для кожного запису. У теорії баз даних це називається цілісністю даних. Дані в поле (полях) первинного ключа не можуть повторюватися. Із цієї причини в деяких таблицях необхідно створити кілька первинних ключових полів. У нашій базі даних це таблиці Група й Оцінки, у яких первинний ключ містить два поля. Для створення декількох ключових полів їх варто виділити (утримуючи натиснутої клавішу <Ctrl>) і клацнути по кнопці Ключове поле. За замовчуванням Access сортує дані по первинному ключі.

  1. Заповніть таблицю Студенти

  1. Задайте обмеження на дані в полях Бюджет/Внебюджет і НаличиеСтипендии й текст про помилку, що буде з'являтися на екрані при уведенні неправильних даних у ці поля. Для цих же полів і для полів КодСтудента й КодГруппы задайте значення за замовчуванням: для поля КодСтудента — Р16000, для поля КодГруппы— Р000, для поля Бюджет/Вн бюджетБюджет, для поля НаличиеСтипендии Немає.

Для виконання цього завдання ввійдіть у режим конструктора для таблиці Студенти. У верхній частині вікна конструктора клацніть по полю Бюджет/внебюджет, у нижній частині клацніть по рядку Значення за замовчуванням. З'явиться кнопка , після клацання по який у діалоговому вікні, що з'явилося, Построитель виражень потрібно ввести Бюджет. Аналогічно для рядка Умова на значення в діалоговому вікні Построитель виражень уведіть слово Бюджет, клацніть по кнопці Or яка виконує функцію АБО, і введіть слово Внебюджет. У рядку Повідомлення про помилку можна ввести відповідні значення за замовчуванням і, якщо необхідно, умова на значення для полів НаличиеСтипендии, КодСтудента й КодГруппы.

Перейдіть у режим Таблиця, клацнувши по кнопці"ВИД" на панелі інструментів або виконавши команди Вид | Режим таблиці, зберігши при цьому поточну таблицю. Заповните таблицю відповідно до даних.

  1. Зробіть пошук у таблиці студента Дроздова. Виконаєте заміну даних: зміните форму навчання студентові Зябликову на бюджет. Здійсните сортування даних у поле ДатаРождения по зростанню.

Для пошуку в таблиці студента Дроздова потрібно перевести курсор на перший рядок поля Прізвище й виконати команди Виправлення | Знайти. У діалоговому вікні, що з'явилося, Пошук і заміна в рядку Зразок уведіть слово Дроздів. У рядку параметра Збіг виберіть зі списку З будь-якою частиною поля.

Для заміни форми навчання студентові Зябликову переведіть курсор на перший рядок поля Бюджет/Внебюджет і виконаєте команди Виправлення | Замінити. У рядку Зразок діалогового вікна Пошук і заміна введіть Внебюджет, а в рядку Замінити на Бюджет.

Для сортування даних у поле ДатаРождения необхідно встановити курсор на будь-якому записі цього поля й клацнути по кнопці команди Запису | Сортування | Сортування по зростанню. Всі дані в таблиці будуть відсортовані відповідно до зростання значень у поле ДатаРождения.

  1. Зробіть фільтрацію даних по полю КодГруппы.

Для фільтрації даних по полю КодГруппы потрібно перевести курсор на запис, наприклад, групи Р161, і клацнути по кнопці "Сортування" або виконати команди Запису | Фільтр | Фільтр по виділеному. У таблиці залишаться тільки записи про студентів, що навчаються в групі Р161. Для скасування фільтрації варто виконати команди Запису | Видалити фільтр.

  1. Зробіть фільтрацію даних по полю Бюджет /Вн бюджет.

Клацніть по записі, наприклад, Внебюджет поля Бюджет/Внебюджет; виконаєте команди Запису | Фільтр | Фільтр по виділеному.

    1. Відкрийте базу даних Кафедра й заповните таблиці Кафедра, ППС, Група, Оцінки й Що Читаються_дисципліни відповідно до даного (додаток 1).

    2. Установите зв'язку між шістьма створеними таблицями відповідно до малюнка.

Сервіс | Схема даних, додати таблиці. Вибираємо поле головної таблиці, клацаючи на ньому лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи кнопку миші, перетаскуємо це поле в загальне поле інший, що зв'язується з першої, таблиці. У вікні Зміна зв'язків установлюємо прапорці у вікнах Забезпечення цілісності даних, каскадне відновлення зв'язаних полів і каскадне видалення зв'язаних полів і клацаємо по кнопці Створити.

Якщо цілісність даних при встановленні необхідного зв'язку не можна забезпечити, Access не дозволяє закрити вікно Зміна зв'язків. Варто зняти прапорець із вікна Забезпечення цілісності даних і закрити вікно Зміна зв'язків клацанням по кнопці Створити, що з'являється в цьому випадку на місці кнопки ОК.

3 За допомогою аналізатора таблиць перевірте дані таблиць ППС, Група й Студенти на нормалізацію зв'язків і вибір ключів.

В Access є засіб аналізу даних і приведення таблиці до нормалізованого виду. Аналізатор таблиць може розбити розглянуту таблицю схеми даних на кілька невеликих зв'язаних таблиць, усунути при цьому надмірність даних, створити первинні й зовнішні ключі в цих таблицях.

Аналізатор запускається командами Сервіс | Аналіз 1 Таблиця, при цьому з'являється вікно постановки питань аналізатора таблиць. Перші два вікна аналізатора— Аналіз таблиць: постановка завдання й Аналіз таблиць: рішення завдання можна пропустити, клацаючи по кнопці Далі. У третім вікні необхідно вибрати таблицю для аналізу. Перша таблиця, дані якої варто перевірити — це таблиця ППС.

Вибравши таблицю, клацніть по кнопці Далі, і аналізатор відкриє вікно виконання аналізу. Аналіз таблиці можна виконати двома способами: у першому випадку аналізатор бере основну частину роботи на себе, у другому відкриває вікно, схоже на вікно Зміна зв'язків, у якому можна перетаскувати поля з однієї таблиці в іншу, автоматично встановлюючи зв'язку між таблицями.

Найкраще довіритися аналізатору таблиць, він виконає аналіз даних у таблиці ППС і після його завершення виведе вікно з новою структурою таблиць, зв'язків, первинними й зовнішніми ключами. Імена таблиць потрібно змінити за допомогою кнопки Перейменувати таблицю. розташованої в правому верхньому куті аналізатора. Таблицю1 варто назвати ППС1, Таблицю2ППС2.

У следующеем вікні аналізатора можна змінювати ключові поля кнопкою "Ключове поле". Поле буде первинним ключем цієї таблиці, і ліворуч від його назви з'явиться зображення ключа.

Останнє вікно аналізатора таблиць— вікно створення запиту. Поставте прапорець у вікні Ні, запит створювати не потрібно й клацніть по кнопці Готово. На екран будуть виведені створені таблиці ППС1 і ППС2.

Аналогічним образом за допомогою аналізатора таблиць потрібно перевірити дані таблиць Група й Студенти. Назвіть створені аналізатором нові таблиці й створіть у таблиці Студенти1 ключове поле Код Студента.

  1. Видалите зі старої схеми даних всі зв'язки між таблицями, видалите таблиці ППС, Група й Студенти й помістите в схему нові таблиці ППС1, ППС2,Група1, Група2, Студенти1, Студенти2.

  2. Створіть нову схему даних зі зв'язками, що забезпечують цілісність даних. Збережете створену базу даних.

У вікні Схема даних буде перебувати дев'ять таблиць: Кафедра, ППС1, ППС2, Група1, Група2, Студент1, Студент2, Оцінки й Що Читаються_дисципліни. Створіть зв'язку між цими таблицями як на малюнку.

При встановленні зв'язку між таблицями Група2 і Студент1 Access не дозволить закрити вікно Зміна зв'язків з виставленим прапорцем у вікні Забезпечення цілісності даних. На екран буде виведена інформація.

Дійсно, у таблиці Студенти1 студентка Синицына має кодгруппы Р451, а в таблиці Група2 немає запису з таким номером групи. Варто відкрити таблицю Студенти1 і в режимі таблиці виправити помилку: увести для студентки Синицыной щирий КодГруппы— Р461. Зберегти таблиць командами Файл | Зберегти.

Після цього зв'язок типу 1:М між таблицями Група2 і Студенти1 буде встановлена із забезпеченням цілісності даних. Збережете створену БД командами Файл | Зберегти.