Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забавні і цікаві факти про людську особистість.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
68.61 Кб
Скачать

10 Психічних розладів і міфів

Антисоціальна психопатія

Міф: кожен, хто уникає соціальної взаємодії - антисоціальний психопат.

Це головним чином семантична помилка. Часто так називають абсолютно здорових людей, мало контактують з іншими.

Для антисоціальних психопатів характерно повну байдужість до інтересів інших (включаючи родичів і навіть власних дітей). Страждання людей і тварин ніколи їх не чіпає. Брешуть вони абсолютно безсоромно, часто схильні до шахрайства. Вони не бояться погроз і майбутніх покарань і небезпек; своя і чужа безпеку їх мало хвилює. Про своїх власних вчинках вони ніколи не шкодують і не схильні отримувати з них уроки. Вони часто екстраверти і повна протилежність скромних, соромливих малообщітельних людей з якими їх часто путают.Раздвоеніе особистості

Міф: люди з роздвоєнням особистості радикально змінюють поведінку і забувають про те, що було, перемикаючись з одного образу в інший.

Хтось подумає, та все це вигадки, немає такої хвороби. Давайте припустимо, що вона все ж існує.

У людей з таким захворюванням від двох до більш ста особистостей, які по черзі бере їх тіло. Зазвичай захворювання викликає травма дитинства. Зміни в поведінці та зовнішності не завжди значущі і не завжди помітні оточуючим. Багато хворих знають свої образи, а значить пам'ять при перемиканні зберігається. А деякі навіть відмовляються від лікування, добре відчуваючи себе багатоликим.

Дислексія, нездатність до читання

Міф: хворі дислексією не можуть читати тому, що бачать букви в неправильному порядку.

Це фактично два міфи в одному. По-перше, хворі дислексією все ж здатні навчитися читати. Дається їм це складніше і повільніше за інших, але при грамотному навчанні можна навчитися читати відмінно.

Інша половина цього міфу - те, що у хворих дислексією проблеми з читанням, тому, що вони бачать слова задом наперед або в неправильному порядку. Так може здатися з боку, в той час як вони, ніяковіючи, намагаються зрозуміти слово, плутаючи букви і звуки, ліво і право, маючи проблеми з вимовою. Однак, не в цьому справа. Дислексія набагато складніше, ніж проблема з обробкою візуальної інформації.

Шизофренія

Міф: люди страждають шизофренією чують голоси у своїй голові.

Всі ми знаємо про шизофренію, і представляємо "голоси в голові". Але, попри те, у що багато хто вірить, не всі люди з шизофренією чують голоси в своїх головах. Слухові галюцинації дуже поширені, але найімовірніше це будуть звуки ззовні, ніж в розумі. До того ж, не всі з шизофренією випробовують одні і ті ж ознаки. У них можуть бути галюцинації (бачать або чують, то, що не існує), помилки (віра в нереалістичні ідеї), безладні думки, нестача емоцій, навіть небажання рухатися взагалі. Шизофренія - складне розлад з широким діапазоном можливих симптомів.

Аутизм

Міф: Аутизм - руйнівний розлад, який позбавляє можливості існувати в суспільстві.

Багато людей, чуючи «аутизм», уявляють дітей, які замкнуті у власному світі, де вони не можуть говорити або взаємодіяти з іншими, тих, хто влаштовує істерики без причини, і хто ніколи не буде частиною нормального суспільства. Однак, аутизм притаманний також людям здатним спілкуватися, і живуть звичайним життям. Важкий аутизм не вирок довічного ув'язнення.

Синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ)

Міф: Люди з СДУГ нездатні утримувати увагу на чому-небудь.

Це психічний розлад, що починається в дитячому віці, яке проявляється такими симптомами, як гіперактивність, забудькуватість, погано керована імпульсивність і відволікання. Багато хто з них все ж утримують увагу на те, що їх дійсно зацікавило. Їм лише потрібно не відволікатися на сторонні подразники при виконанні важливої ​​справи.

Виборча німота

Міф: Хвороба виникає після травми в минулому.

Можливо, про таке захворювання ви навіть не чули. Про нього поширений міф не тільки в суспільстві, але і серед професіоналів. Це захворювання найчастіше проявляється в дитинстві. При цьому деякі можуть відмінно говорити, але в певних ситуаціях мовчати. Багато батьків, вчителя або психологи, що працюють з хворими, вважають, що таким чином дитина навмисне мовчить, намагаючись маніпулювати. Однак виявляється, люди з таким видом німоти хочуть говорити, але не можуть від боязні. Спроби покарати дитину тільки посилює проблему.

У той час як деякі люди дійсно стають німими після травми, зазвичай це триває кілька тижнів, а не місяців чи років. Виборча німота зазвичай не виникає в більш пізньому віці навіть після важкої травми або насильства.

Членоушкодження

Міф: Люди, які навмисне ріжуть, підпалюють або іншим способом калічать себе, намагаються вбити себе або таким чином привертають до себе увагу.

Багато хто, особливо підлітки, які страждають розладом психіки, намагаються заглушити внутрішній біль за допомогою фізичної, частіше порізами. Незалежно на що це схоже, членоушкодження це не провалилася спроба самогубства. Деякі хворі шкодять собі знову і знову протягом багатьох років, звільняючи почуття більш безпечним способом, ніж самогубство.

Багато хто вважає, що люди з таким психічним розладом всього лише намагаються привернути увагу. Це вірно лише в кількох випадках, коли такі вчинки дійсно роблять відомим і популярним. Більшість же активно намагаються приховати свої рани, носячи довгі рукава або штани. Деякі хворі відчайдушно хочуть, щоб хтось дізнався про їх поведінку і допоміг їм, але багато занадто налякані реакцією інших, і соромляться своїх ран.

Синдром нав'язливих станів

Міф: Люди з таким розладом поглинені небезпекою мікробів і ретельно стежать за чистотою.

Синдром нав'язливих станів - психічний розлад, при якому у хворого мимоволі з'являються нав'язливі, що заважають або лякаючі думки (нав'язливі ідеї). Він постійно і безуспішно намагається позбутися від викликаної думками тривоги за допомогою також нав'язливих і утомливих дій (ритуалів).

Часто цілком здорових людей, що приділяють увагу чистоті рук, приймають за хворого з таким синдромом. Це, звичайно ж, перебільшення, захворювання куди більш серйозне.

Психічні розлади, в загальному

Міф: Психічні розлади і хвороби, все це тільки у вашій голові і ви можете впоратися з ними, якщо тільки захочете.

Цей руйнівний міф заважає людям отримати підтримку, якої вони потребують. Деякі люди продовжують вірити, що психічні розлади це вигадки або, що хворі не докладають достатньо сил для того, щоб подолати такий стан.

У багатьох хворих одні й ті ж симптоми, вигадати або домовитися нереально. І, звичайно ж, не так легко поодинці впоратися із захворюванням.

4