Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinnica_metod_rec.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

5. Основні теоретичні положення теми.

Післяопераційний період - період ч моменту закінчення операції до видужаний хворого або переводу його на інвалідність Розрізняють ранній післяопераційний період - вії закінчення операції до моменту виписки хворого із стаціонару, і нічній післяопераційний період - час від моменту виписки хворого іч стаціонару до повного видужання або переводу на інвалідність.

Хірургічна операція і парко:) приводять до певних змін в організмі, які носячі, загальний характер і с відповіддю організму на операційну травму

В післяопераційному періоді хворого розрізняють 3 фази:

1. катаболічна;

2. зворотнього розвитку;

3. анатомічна.

Катаболічна фаза - 3-7 днів Тривалість її може збільшуватись в зв'язку з виникненням післяопераційних ускладнень, таких як: кровотеча, гнійно-запальім ускладнення, гіповолемія, зміни водно-електролітного балансу, білкового обміну Катаболічна фаза - захисна реакція організму, мста якої підвищити опір організму Для неї характерно: активація симпатико-адреналової системи, гіпоталамуса, гіпофіза, підвищеним поступленням в кров катехоламінів, глюкокортикоїдів, альдостерону В крові збільшуэться рівень глюкози і понижується рівень інсуліну. Відбувається зміна тонусу судин - наступає спазм, що приводить до порушення кровообігу в тканинах, розладів мікроциркуляції порушення тканинного дихання, гіпоксії, метаболічного ацидозу, що приводить де порушення водно-електролітного обміну, вихід рідини в міжтканинний простір з клітин наступає згущення крові. В першу чергу страждають такі органи як міокард, печінка, нирки Відбувається підвищений розпад білка. Втрата білка особливо загрозлива, якщо до операції \ хворого була гіпопротеінемія.

Клінічно катаболічна фаза проявляється зі сторони нервової системи хворі загальмовані, сонливі, поведінка їх спокійна. Починаючи з другої доби, в зв'язку її зменшенням дії наркотичних речовин і появою болю, може з'являтися збудливість, тривожність, з боку серцево-судинної системи спостерігається блідість шкірних покриті-прискорення пульсу (на 20-30 уд/хв), помірне підвищення АТ, з боку дихальної системи дихання стає частіше, життєва ємність легень знижується на 30-50%, поверхневе дихання може бути обумовлене парезом кишечника, болем в місці операції Порушення функції Печінки і нирок проявляється наростанням диспротеінемії, зниженням синтезу ферментів, зменшенням діурезу.

Фаза зворотного розвитку відбувається нормалізація білкового обміну, посилений синтез білків. Знижується виділення іонів калію з сечею, відновлюється водно-електроліний баланс. В організмі превалює дія парасимпатичної нервової системи.

Клінічно проявляється: зменшенням болю, нормалізацією температури тіла, появою апетиту. Хворі стають активними, нормалізується дихання, пульс, АТ, відновлюється діяльність шлунково-кишкового тракту.

Анаболічна фаза. Тривалість 2-5 тижнів. Для неї характерно посилення синтезу білка, глікогену, жирів. Проходить подальша активація парасимпатичної нервової системи і підвищення активності анаболічних гормонів.

Клінічно фаза характеризується, як період видужання, відновлення порушених функцій серцево-судинної, видільної, дихальної, нервової систем, органів правлення. Ця фаза закінчується збільшенням ваги тіла і залежить від стану хворою до операції і самої операції.

Найбільш частими ускладненнями в ранньому післяопераційному періоді бувають: Кровотечі, шок, гостра серцева недостатність, дихальна недостатність, асфіксія, порушення сечовиділення, парез кишечника.

В подальшому через 3-8 діб після операції може виникнути серцево-судинна недостатність, пневмонії, тромбофлебіти, тромбоемболії, нагноєння рани. Тому лікування в Післяопераційному періоді направлене на профілактику цих ускладнень і полягає в наступному:

  1. Боротьба з болем.

  2. Відновлення серцево-судинної діяльності.

  3. Попередження і лікування дихальної недостатності

  4. Дезінтоксикаційна терапія.

  5. Корекція метаболічних порушень.

  6. Збалансоване парентеральне харчування.

  7. Відновлення функції видільної системи.

  8. Відновлення функції органів, на яких виконана операція.

Харчування хворих в післяопераційному періоді

Дігінчний стіл і його склад

Показання

Голод

На протязі двох - трьох діб хворим не можна давати пити і їжу. Дозволяється змочувати губи і полоскати рот. Хворий повністю знаходиться на парентеральному харчуванні, який забезпечує необхідний калораж. Тривалість залежить, від протікання захворювання.

Гострий панкреатит

Перитоніт

Стан після великих втручань на органах черевної порожнини.

Дієта № 0.

Вода, чай, бульйон нежирний і неміцний, відвар шипшини. Загальна кількість продуктів, дозволених для вживання встановлюється індивідуально. Рідину дають в малих кількостях на протязі доби Тривалість дієти індивідуальна

При появі перистальтика кишечнику після операцій на органах черевної порожнини

Дієта № 1“а”

Вода, чай, бульйон нежирний і неміцний, відвар шипшини, морс, кефір, простокваша, 10%-а манна каша, фруктово-ягідне пюре Тривалість дієти індивідуальна.

Д ієта № 1“б”

Чай з лимоном, відвар шипшини, морс, компот із сухофруктів, кефір, простокваша, відварене протерте м'ясо з телятини, кролики, курки, розведений бульйон, 10%-а каша з манної крупи, рису з добавленням при варінні невеликої кількості молока, варене яйце. Приймати їжу невеликими порціями 5-6 разів на день. Тривалість дієти індивідуальна.

Д ієта № 1

Парові блюда з протертого відвареного м'яса кроля, курки, риби; варені яйця, паровий омлет, нежирний і неміцний бульйон, приготовлений з м'яса кроля, курки, слизистий суп з рису, гречані крупи на бульйоні, молочна протерта каша з рису, манна каша, рідка протерта гречана каша, киселі фруктово-ягідні, соки із свіжих ягід і фруктів, чай з лимоном, відвар шипшини, кефір, простокваша, творог з невеликою кількістю нежирної сметани, сухарі з білого хлібу, вершкове масло.

1-а доба після апендектомії.

3-5 доби після операцій

на органах черевної порожнини

2-а доба після апендектомії.

4-6 доби після операцій на органах черевної порожнини

6. Ситуаційні задачі.

1. Хворому Д., 40 років, під наркозом проведена операція — ампутація 1-го пальни лівої ступні.

Як транспортувати хворого з операційної в палату? (вкажіть правильну відповідь) а) своїми ногами; б) на милицях; в) на сидячій каталці; г) на лежачій каталці.

2. У хворого В 64 років, оперованого з приводу пахової грижі, на 3-й день після операції з'явилось відчуття розпирання черева, його здуття. Сечовипускань без труднощів. Гази не відходять

Про що треба думати в такому випадку? Ваші дії.

3. Хворій М , 58 років, викопана операція видалення великої підшкірної вени правої нижньої кінцівки. Супу гін захворювання - емфізема легень

Через скільки днів після операції, при відсутності ускладнень, дозволите хворій встати з ліжка, ходити по палаті?

4. Хворому А., 62 роки, проведено операцію - холецисгекгомія, з приводу гострого калькульозного холециститу.

Чи показано хворому проведення дихальної гімнастики, ЛФК? Якщо гак, то через який час після операції?

5. Хворий Д., 72 роки, тривалий час знаходився на лікуванні у відділенні після Перенесеної операції з приводу перелому стегна Скаржиться на болі в області куприка При огляді виявлено ділянку шкіри синюшно-багряного кольору, розмірами 8x6 см, яка незначно болюча при пальпації.

Яке ускладнень виникло у хворого після операції? Міри профілактики даного ускладнення?

6. Хворий 38 років, переніс минулої доби резекцію шлунку з приводу виразкової хвороби. Самостійно обслужити себе не може. В якому положенні хворий повинен знаходитись в ліжку?

Як Ви будете доглядати за шкірою хворого, видимими слизовими оболонками9 В якій послідовності необхідно провести заміну натільної і постільної білизни?

7. На 5-ту добу після герніотомії у хворого 50-ти років появилась болюча припухлість по ходу великої підшкірної вени правого стегна. Шкіра над припухлістю гіперемована.

Яке ускладнення має місце у хворого? Які міри профілактики даного ускладнення Вам відомі?

8. Перерахуйте ускладнення, які частіше всього зустрічаються в післяопераційному періоді в перші 2-і доби і в наступні дні?

9. Хвора М., 75 років, через 15 хвилин після операції, проведеної під наркозом з

приводу гострого апендициту, посиніла. Дихання рідке, поверхневе.

Яке ускладнення раннього післяопераційного періоду виникло у хворої? Ваші дії

10. У хворої О., 45 років, яка оперована і приводу проникаючого поранення і рудної клітки з пошкодженням правої легені, на кінець першої доби появилися симптоми дихальної недостатності.

В сидячому положенні у хворої перкуторно в нижніх відділах визначається притуплення, дихання тут не прослуховується

Підозра па яке ускладнення у Вас виникла? Які Ваші дії?

11. Хворій С, 70 років, оперований з приводу защемленої правосторонньої пахової грижі. 3 моменту операції пройшло 20 годин. Хворий самостійно не може мочитися

Яке ускладнення виникло у хворого? Яку допомогу необхідно надати хворому?

12. Хворому Ш, 63 роки, за екстреними показаннями виконана резекція ректосигмоїдного відділу товстої кишки, яка була обтурована пухлиною. Був виконаний анастомоз по типу «кінсць-в-кінець». На 10 добу виникло ускладнення - евентрація 25 см топкої кишки під пов'язку.

Ваша тактика?

13. Хворий В., 58 років, поступив в хірургічний відділ з приводу діабетичної ангіопатії нижніх кінцівок, «діабетичної ступні» з гангреною І пальця правої ступні.

Яку дієту призначити хворому?

14 Хворому А , 62 роки, проведена операція - холецистектомія з приводу гострою холециститу.

Який дієтичний стіл призначите хворому в перші три доби післяопераційної н періоду?

15.Хворий на виразкову хворобу підійшов до медичної сестри і попросив дві таблетки аспірину для зняття головного болю. Чи може медична сестра виконати прохані і и пацієнта? її дії.

16. Хворому К., належить зробити апендектомію. Ургентний хірург попросив медичну сестру ввести хворому 2 мл промедолу і пішов в операційну. Медична сестра виконала премедикацію з умовою, що відразу після операції хірург оформить листок призначення наркотичних середників.

Чи правочинні дії медичної сестри?