Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA_NA_KUKUShKINA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
376.32 Кб
Скачать

3.Підходи до вивчення змісту поняття «інформаційний менеджмент».

ІМ - це ефективна і дієва координація інформації із внутрішніх і зовнішніх джерел для забезпечення розвитку підприємства на ринку (Корбішлі).

ІМ – система,що складається з підсистеми розповсюдження інформації, інформаційних технологій,комунікацій, провайдерів інформаційних послуг, які формують інформаційну інфраструктуру підприємства і забезпечення управлінським циклом перетворення інформації у знання (Ахлейтнер).

ІМ – система обслуговування управлінсько-виробничо-збутовою діяльністю з метою підвищення ефективності підприємства і збільшення прибутку (Яновський).

Ім. – інноваційна діяльність орієнтована на постійний пошук нових більш ефективних способів організації інформаційної діяльності, на створення матеріальних і соціальних передумов для ефективного доступу до інформації і забезпечення інформаційно-комунікаційних процесів, на активізацію і розвиток наявних інформаційних ресурсів і форм їх раціонального використання.

В ГОСТІ 7.0-99 ІМ – організаційно управлінська діяльність підприємства, що здійснюється на основі комплексного використання всіх видів інформації наявної як на самому підприємстві так і за його межами.

4. Мета і стратегічні завдання інформаційного менеджменту.

Не зважаючи на те що в різних науковців формування мети ІМ є різним, забезпечення розвитку підприємства на ринку найповніше розкриває зміст функціонування даного виду управління на підприємстві.

Вчений Мельник визначив розвиток як незворотнє спрямовані закономірні зміни матеріальних та ідеальних об’єктів.

Основними властивостями розвитку є: незворотність, спрямованість, закономірність.

В діяльності підприємств розвиток є організаційним. Організаційний розвиток вважається специфічною стратегією змін, яка спрямована на підвищення ефективності діяльності підприємства за рахунок удосконалення управління організаційними процесами, структурою та культурою.

На думку Яновського до стратегічних завдань ІМ належить:

  1. Створення інформаційної інфраструктури підприємства;

  2. Управління інформаційними технологіями.

Реалізація стратегічних завдань потребує значних затрат часу (роки).

Ахлейтер виділив такі завдання:

  1. Вдосконалення комунікацій; 2. Покращення росту внутрішніх та зовнішніх БД; 3. Удосконалення обробки інформації; 4. Збільшення інформаційного потоку інформації; 5. Підвищення якості підготовки документів; 6. Удосконалення управління інформаційними ресурсами.

Мінкіна визначила такі стратегічні завдання:

  1. Розробка інформаційної інфраструктури підприємства; 2. Формування інформаційного потоку підприємства; 3. Створення та використання корпоративної інформаційної системи підприємства; 4. Створення інформаційної інфраструктури; 5. Автоматизована обробка даних; 6. Здійснення інформаційного моніторингу змін на ринку; 7. Інформаційна підтримка прийняття управлінських рішень; 8. Інформаційний супровід; 9. Паблік рілейшинз.

Костров виділив такі завдання:

  1. Формування технологічного середовища інформаційної системи; 2. Розвиток інформаційної системи і забезпечення її обслуговування; 3. Планування середовища інформаційної системи; 4. Формування організаційної структури в сфері інформатизації; 5. Використання і експлуатація інформаційної системи; 6. Формування інноваційної політики і реалізація інноваційних програм; 7. Управління персоналом в сфері інформатизації; 8. Управління капіталовкладеннями в сфері інформатизації; 9. Формування і забезпечення комплексної захищеності інформаційних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]