Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vova.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
297.47 Кб
Скачать

1.Закон розсіювання снарядів

При стрільбі з однієї і тієї ж гармати в однакових умовах розриви снарядів знаходяться не в 1 точці, а на деякій площі, яка називається площею розсіювання. А саме явище розкидування точок падіння снарядів при стрільбі з тієї ж гармати розсіювання снарядів.

Розсіювання снарядів залежить від багатьох причин, які можна звести в 3 групи:

-різноманітності початкових швидкостей,

-різноманітності кутів кидання та напрямків стрільби,

-різноманітності умов польоту снаряда після вильоту із канала ствола.

Сукупність всіх траєкторій, які можуть бути отримані при стрільбі з даної гармати в даних умовах називається снопом траєкторій. Уявна траєкторія яка проходить в центрі називається середньою траєкторією.

Точка перетину середньої траєкторії з горизонтом гармати називається середньою точкою падіння або центром розсіювання снарядів.

Характеристикою розсіювання прийнято вважати середнє відхилення розриву по даному напрямку.

а практиці розсіювання снаряди характеризують:

-середніми відхиленнями по дальності (Вд)

-середніми відхиленнями по напрямку (Вб)

-середніми відхиленнями по висоті (Вв)

Вд, Вб, Вв визначаються в метрах.

Закон розсіювання:

При достатньо великій кількості пострілів, проведених з однієї і тієї ж гармати в приблизно однакових умовах, розсіювання снарядів не безмежне, рівномірне і симетричне.

Числовий вираз закону розсіювання приведений на рис. 1.1.

Рис. 1.1 Числовий вираз закону розсіювання

Підготовка пув до роботи

Прилад управління вогнем ПУВ -9 призначений для рішення задач, пов’язаних з визначенням початкових даних для стрільби і управління вогнем батареї та дивізіона.

Для роботи прилад розміщується так, щоб нерухома лінійка координатора знаходилась зліва від обчислювача. Підготовка приладу до роботи полягає в орієнтуванні планшета, відцифровці шкал кутомірного сектора і шкал лінійок координатора. Підготовка приладу проходить таким чином:

  1. Прилад вийняти з футляру; розгорнути планшет в робочий стан, стягнути його замками, і покласти прилад на зручну для роботи рівну поверхню;

  2. Вийняти з футляру лінійку дальності і приладдя, потрібні для рішення поставлених задач;

  3. Установити та закріпити лінійку дальності;

  4. Провести орієнтування планшету;

  5. Провести оцифровку кутомірного сектору та орієнтувати лінійку дальності в основному напрямку;

Перед початком роботи необхідно перевірити правильність збірки планшету. Для цього потрібно зсунути каретку вертикальної лінійки так, щоб її ноніус розмістився на стику двох половин вертикальної лінійки. Планшет зібраний правильно, якщо крайні штрихи ноніуса співпадуть с поділками на кінцях верхньої та нижньої частини вертикальної лінійки. Центральний вузол приладу слід розміщати завжди над районом цілей, а лінійку дальності направляти в сторону вогневої позиції.

Орієнтування планшету полягає в виявленні такого напрямку координатних осей X та Y  на планшеті, при якому район цілей вогневих позицій  можна було б розташувати внизу планшету, а район цілей – в верхній його частині. Орієнтування планшету здійснюється за допомогою схем, нанесених  на кінцях лінійок координатора або карти даного району. Орієнтування планшету за допомогою схем на кінцях координатних лінійок виконують наступним чином:

  1. Визначають дирекційний кут вертикальної лінійки на координатора, це буде той з чотирьох кутів (15,30,45,60) який ближче до основного напрямку;

  2. Відповідно дирекційному куту вертикальної лінійки, зі схеми переносять на кінці лінійок значення осей і стрілки, вказуючи напрямок цих осей, в яких повинна зростати оцифровка шкал на лінійці.

Оцифровку кутомірної шкали нерухомого сектору визначають в дирекційних кутах. Для цього над нульовим позначається основний напрямок , а вправо та вліво оцифровують всю шкалу по ходу годинникової стрілки. Після оцифровки кутомірної шкали нерухомого сектору установку движка с ноніуса виконують в наступному порядку:

  1. Встановити лінійку дальності вертикальнота закріпити її.

  2. Ноніус встановити на 1 з чотирьох кутів (15,30,45,60) вибравши той, що найближче до основного напрямку стрільби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]