Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДЗ РГР№1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
92.52 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

1.Топографо-геодезична вивченість об’єкта………………………………………

2.Коротка фізико-географічна характеристика району аерофотозйомки…………

3.Аерофотознімальні розрахунки……………………………………………………

3.1.обчислення основних параметрів аерофотозйомки………………………….

3.2.Технічні характеристики обраного аерофотоапарата…………………………

3.3.Розрахунок кількості аерофотознімків…………………………………………

3.4.Розрахунок кількості та тривалості польотів…………………………………..

4.Обчислення величини зміщення точок на аерофотознімку через кут нахилу і рельєф місцевості……………………………………………………………………

5.Проектування трансформування аерофотознімків на фототрансформаторі……

6.Список літератури…………………………………………………………………..

Вступ

Одним з найбільших застосувань фотографії є повітряне фотографування, тобто отримання знімків земної поверхні з літальних апаратів – літаків, вертольотів, штучних супутників Землі.

Аерофотозйомка – це комплекс льотнознімальних, фотографувальних та фотограмметричних робіт, в результаті яких отримують аеронегативи та аерознімки місцевості, а також інші допоміжні матеріали. Аерозйомку виконують з літаків переважно в безхмарну погоду. Число таких днів коливається в середньому від 20 до 70. Для аерофотозйомки використовують аерофотоапарати (АФА) різноманітних конструкцій. Аерофотозйомку можна виконувати при різних положеннях оптичної осі АФА і в залежності від цього розрізняють планову і перспективну зйомки.

Аерофотозйомка, яка використовується для топографічних цілей, складається з декількох маршрутів. Основні показники, які задаються перед аерофотозйомкою: фокусна відстань аерофотоапарата (f), масштаб фотографування (1:m), висота фотографування (H), поздовжнє (p) і поперечне (q) перекриття, формат знімка (l). Інтервал між експозиціями під час зйомки розраховують таким чином, щоб одна й та сама місцевість була частково зображена на суміжних знімках. Аерознімки - вихідна продукція, яка використовується в землевпорядному, лісному й іншому виробництвах, як поточний або допоміжний матеріал для складання фотопланів, коригування землевпорядних планів, при ґрунтообстеженні, дешифруванні, обліку земель тощо.

Аерофотозйомка включає такі процеси: літально-знімальні роботи, польові фото лабораторні роботи.

Аерофотознімання - дистанційний метод вивчення земної поверхні шляхом фотографування в різних областях оптичного спектра з літака чи інших літальних апаратів. Застосовується для складання планів кар’єрів, при підготовці програм рекультивації, геологічному картуванні тощо. Аерофотознімання виконується за допомогою спеціального аерофотоапарата при заданому вертикальному або похилому положенні оптичної осі. аерофотозйомка включає льотно-знімальний і фотолабораторний періоди, польові фотограметричні роботи. Для отримання суцільного фотозображения ділянки місцевості аерофотозйомка виконується за прямолінійними паралельними маршрутами з частковим перекриттям сусідніх аерофотознімків одного маршруту (поздовжнє перекриття) або суміжних маршрутів (поперечне перекриття), що дозволяє визначати просторові координати точок місцевості.

Аерофотознімок - фотографічне зображення місцевості, отримане із літака чи іншого літального апарата. В геометричному відношенні являє собою центральну (чи іншу) проекцію, центром проектування якої служить задня вузлова точка об’єктива АФА.

Аерофотозйомка використовується як важливий інструмент у плануванні, землевпорядкуванні, екологічних і гідрологічних проектах, лісовому господарстві, топографії, будівництві доріг, житлових і промислових об’єктів, та у багатьох інших сферах.

Завдання. Виконати розрахунок параметрів аерофотозйомки, підрахувати зміщення точок на аерофотознімку під впливом кута нахилу і рельєфу місцевості та запроектувати трансформування аерознімків на фото трансформаторі.

1.Топографо-геодезична вивченість об’єкта

Дана карта масштабу 1:25000, на якій знаходиться рамка трапеції обмежена меридіанами і паралелями, для якої необхідно розрахувати усі необхідні параметри аерофотозйомки. Номенклатура карти N-34-37-B-в. Система координат УСК-2000. На карті нанесені висоти, які належать до Балтійської системи висот. Висота перерізу рельєфу – 5 метрів. На карті показаний стан місцевості на 2009 рік.

Координати кутів рамки трапеції:

2.Коротка фізико-географічна характеристика району аерофотозйомки

Ділянка, яка задана, обмежена меридіанами і паралелями, і знаходиться у центральній частині трапеції карти масштабу 1:25000. Рельєф на даній місцевості переважно гірський та передгір’я , з кутами нахилу понад 6°. Висота перерізу рельєфу 5м.

Через всю задану ділянку проходить залізна дорога з півночі на південь. Широко розгалужена дорожня мережа, яка розповсюджена по всій території місцевості. У південно-західній частині протікає річка Куболта, берега якої переважно обривисті. На заданій місцевості розташовані такі населені пункти: Демидівка, Нижнє Волкове, Діброва, Шепилове, Добрянка, Ведмедівка, Михайлівка.

У західній частині можна побачити частину лісу Темний Бір, в якому переважно ростуть сосни та берези висотою приблизно 16 метрів. А у південній частині також знаходиться ліс з такими же багаторічними насадженнями, але висотою 25 метрів.

У центральній частині заданої місцевості, можна спостерігати гору, абсолютна відмітка якої складає 216,4 метра. Це найвища точка на заданій місцевості, а найнижча складає 117,6 метра біля урізу води. Гора також знаходиться і у південній частині трапеції, висота якої складає 150,2 метра.

Що стосується рослинності, то понад річкою Куболта переважають поодинокі чагарники. У західній та південній частинах, де лісиста місцевість, ростіть берези та сосни. Дуже поширені по всі території поодинокі дерева, рідка паросль.

3.Аерофотознімальні розрахунки

До аерофотознімальних розрахунків можна віднести основні параметри зйомки: середню висоту фотографування, розрахункове значення поздовжнього перекриття, розрахункове значення поперечного перекриття. Також основними є: кількість аерознімків, але для того , щоб її визначити, необхідно спочатку визначити базис фотографування, кількість знімків у маршруті, відстань між маршрутами та кількість маршрутів. Аерознімальними розрахунками є також розрахунок кількості ті тривалості польоту.

3.1.Обчислення основних параметрів аерофотозйомки

Вихідними даними для розрахунку є: Масштаб фотографування m=19500 та фокусна відстань АФА f=100 мм, перекриття аерофотознімків P×Q=60×30,%.

Обчислення основних параметрів аерофотозйомки, а саме середню висоту фотографування , розрахункове значення поздовжнього перектиття , розрахункове значення поперечного перекриття виконується за такими формулами:

Нсеред.=f·m ;

Pрозр.=P+(100-P)·(h/ Нсеред.);

де h= Нmax- Hmin- різниця максимальної і мінімальної висот точок на ділянці зйомки.

h=209.7-117.6=92.1(м)

Qрозр.=Q+(100-Q)·(h/ Нсеред.).

Розраховуємо:

=1950(м)