Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЛОЛОГИ Програма Максименко_Педагогічни менедж...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Ііі. Програма змістовий модуль і. Основи менеджменту в освіті в умовах її модернізації

Лекція 1. Педагогічний менеджмент як концепція управління освітою і школою (2 год.)

Менеджмент, менеджер як педагогічні категорії. Передумови виникнення педагогічного менеджменту як науки про управління освітою та школою. Роль менеджменту в діяльності педагога, навчального закладу. Основні види управління (менеджменту) у педагогічному процесі. Основні функції педагогічного менеджменту: планування, організація, здійснення, мотивація, контроль. Види менеджменту: педагогічний, виробничий, фінансовий, інноваційний та ін. Роль менеджменту в освіті. Навчальний заклад як «відкрита» система. Горизонтальний та вертикальний розподіл праці в закладі. Рівні керівництва у навчальному закладі. Стилі керівництва: шкала влади (суб’єкт-суб’єкт) і шкала переваг (суб’єкт-об’єкт). Фактори, що впливають на вибір стилю керівництва. Принципи керування навчально-виховним процесом у навчальному закладі. Критерії ефективного управління у навчальному закладі, в установі (самовага, позитивні реакції, прозорі вимоги, постійні контакти, зворотній зв'язок тощо). Педагогічний колектив як об’єднання різних людей. Причини, що заважають впровадженню менеджменту в заклади освіти. Завдання навчальної дисципліни «Педагогічний менеджмент».

Основні поняття теми: менеджмент, педагогічний менеджмент, менеджер, види, функції та роль менеджменту, стилі керівництва, критерії ефективного управління.

Семінар 1. Педагогічний менеджмент – наука про управління освітою і школою (2 год.)

Лекція 2. Концепція розвитку української національної освіти та школи (2 год.)

Основні тенденції розвитку сучасної освіти. Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ століття) (1993) про пріоритетні напрямки розвитку освіти. Стратегія і завдання розвитку освіти в Україні. Закон України «Про освіту» (1999). Національна доктрина розвитку освіти (2002) про зміни в змісті та структурі, про особливості підготовки вчительського корпусу.

Основні поняття теми: структура освіти, структура ЗОШ, сучасне розуміння поняття «освіта» і «система освіти», принципи оновлення освіти, сучасні типи навчальних закладів: ліцей, гімназія, колегіум тощо.

Семінар 2. Шляхи оновлення освіти в незалежній Україні (2 год.)

Лекція 3. Національна система освіти (2 год.)

Поняття про систему освіти і виховання в Україні. Залежність СО від соціально-політичних, економічних, наукових та культурних факторів. Структура і основні компоненти народної освіти. Альтернативні школи. Нові типи навчальних закладів: ліцеї, гімназії, коледжі, приватні школи тощо. Стислий історичний нарис про етапи становлення і розвитку СО на сучасному етапі. Основні принципи побудови системи національної освіти України: рівність всіх громадян в одержанні освіти, обов’язковість освіти, безкоштовність освіти, виховання і т.д. Національна система освіти України та її структура. Принципи і структура в концепції розвитку національної школи в Україні. Закон України "Про освіту". Рівні освіти у сучасній Україні і нормативні документи про освіту. Інтеграція сучасної української освіти у європейський та світовий простір.

Основні поняття теми: сутність освіти, компоненти освіти, зв’язки між компонентами, система освіти в Україні, нові типи навчальних закладів, історична тенденція розвитку освіти в Україні, етапи реформування освіти.

Лекція 4. Принципи освіти в Україні (1 год.)

Сутність поняття «принципи освіти». Характеристика усталених принципів освіти: рівність громадян на одержання освіти, свобода вибору мови навчання, безоплатність загальної середньої освіти, єдність навчання і виховання, єдність системи освіти та її наступність, науковий характер освіти, гуманістичний і високоморальний характер освіти, світський характер освіти тощо. Принципи освіти в Законі України «Про освіту» (ст.6)

Основні поняття теми: сутність понять: принцип, принципи освіти, усталені принципи: рвіність громадян на одержання освіти, обов’язковість, безкоштовність освіти, вибір мови навчання, єдність навчання і виховання та ін., нові принципи освіти (ст.6. Закон України «Про освіту»).

Семінар 3. Освіта в Україні на сучасному етапі (2 год.)