Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК - виробнича практика - Ф 12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Розділ ііі. Підведення підсумків практики та звіт студента

3.1. Звіт про проходження практики.

Звіт про проходження практики студент формує протягом терміну її проходження в умовах конкретної організації, фірми або підприємства за наступною структурою:

Вступ. Короткий опис підприємства, сфери, галузі та напрямків діяльності, особливості та відмінності ринку продукції (робіт, послуг), конкурентне оточення, переваги та досягнення під час функціонування підприємства.

Частина 1. Подається загальна структура організації та короткий опис його підрозділів із визначенням головних функцій і завдань. Характеристика підрозділу, в якому студент проходив виробничу практику.

Частина 2. Вказуються конкретні види діяльності чи робіт, які виконувалися студентом під час проходження практики, обов’язково з’ясовуючи, які практичні навички та вміння придбані під час проходження практики.

Частина 3 Здійснюються розрахунки, форми, таблиці, діаграми та інші матеріали, які є результатами проходження практики. Крім того, повинні бути відображені результати розробки індивідуального завдання.

3.2. Підведення підсумків практики.

      1. Після закінчення терміну виробничої практики студенти подають на кафедру “Фінансів, обліку і аудиту” звітні документи:

  • заповнений щоденник із відмітками керівника практики від університету про виконання плану участі в роботі науково-практичних семінарів та відгуками керівників практики від підприємства та університету;

  • письмовий звіт про проходження практики з рецензію керівника практики від університету (титульний аркуш у додатку 1);

  • письмово оформлені результати виконання індивідуального завдання.

      1. За результатами виробничої практики протягом тижня після її закінчення складається диференційований залік.

      2. Залік з виробничої практики складається за підсумками участі студента в науково-практичних семінарах. Залік проводить керівник виробничої практики від університету.

      3. Диференційований залік з виробничої практики приймається комісією, яка призначається завідуючим кафедрою “ Фінансів, обліку і аудиту ”. У диференційований залік входить захист звіту.

      4. Щоденник, договір та звіт про виробничу практику передається для зберігання на кафедру.

Загальні підсумки виробничої практики обговорюються на засідан­ні кафедри, оформляються у вигляді звітів, які затверджуються завідуючою кафедри.

Розділ IV. Зміст практики

Зміст виробничої практики визначено кафедрою згідно з навчальним планом по спеціальності і відповідно до кваліфікаційної характеристики спеціаліста:

Перелік тем, які повинна охопити виробнича практика у фінансових установах, з орієнтовним розподілом часу для опрацювання кожної теми. Кожна тема розрахована приблизно на тиждень виробничої практики.

  1. Ознайомитись і дати коротку характеристику установи в якій проходить практика (коли створена, переважно які операції проводить, основні клієнти тощо).

  2. Ознайомитись зі структурою фінансового закладу.

  3. Проаналізувати основні фінансові результати діяльності підприємства, в динаміці за 2-3 звітні періоди з використанням різних методик.

  4. Розрахувати показники рентабельності, подати їх оцінку та динаміку.

  5. Проаналізувати реалізаційні операції підприємства (структура, обсяги та результати)

  6. Проаналізувати інші та позареалізаційні операції підприємства.

  7. Управління власним та залученим капіталом підприємства (джерела утворення, напрямки використання).

  8. Скласти декларації по нарахуванню та сплаті ПДВ, податку на прибуток, розрахунок комунального податку, та податку з власників транспортних засобів.

  9. Проаналізувати валютні операції підприємств (порядок подання заявок на придбання валюти, способи проведення валютних розрахунків, законодавчо-нормативну базу з цього питання).

  10. Розглянути інвестиційні операції підприємств (інвестиційний проект, провести оцінку інвестицій, проаналізувати проблеми, які стоять перед підприємствами в галузі інвестиційної діяльності)

  11. Вивчити процедуру визначення підприємства банкрутом та його санації.

  12. Визначити цінову політику підприємства.

  13. Оцінити платоспроможність підприємства і напрямки управління його фінансовими ресурсами.

  14. Зробити загальні висновки щодо фінансової діяльності підприємства, а також внести конкретні пропозиції відносно покращення роботи підприємства, на якому проходить практика.

Перелік тем, які повинна охопити виробнича практика в комерційних банках, з орієнтовним розподілом часу для опрацювання кожної теми.

Кожна тема розрахована приблизно на тиждень виробничої практики.

  1. Ознайомитись і дати коротку характеристику банку, в якому проходить практика (коли створений, переважно які операції проводить, основні клієнти тощо).

  2. Ознайомитись з структурою банку (апарат управління, підпорядкованість відділів, який відділ і чим займається, типова структура комерційних банків).

  3. Проаналізувати основні фінансові результати діяльності банку за останній звітний період.

  4. Розглянути касову роботу у банку (касові заявки, ліміти каси, касовий план, касове планування).

  5. Проаналізувати кредитну роботу у банках (кредитна угода, оцінка кредитоспроможності позичальника, види кредитування, які застосовуються у банку та їх особливості, розрахунок та стягнення процентів за кредит тощо).

  6. Розглянути проведення інших активних операцій у банку ( інвестиції, банківські послуги тощо).

  7. Розглянути пасивні операції банків (депозитні операції, операції по залученню коштів).

  8. Вивчити процес управління ресурсною базою банків (управління власними, залученими, запозиченими ресурсами).

  9. Переглянути обов’язкові економічні нормативи, які встановлює НБУ.

  10. Розглянути питання, пов’язані з державним регулюванням банківської діяльності (обов’язкові резерви, ліцензування, тощо).

  11. Розглянути валютні операції банків (порядок складання та подачі заявок на валютні торги на УМВБ, спекулятивні валютні операції, тощо).

  12. Розглянути облікову роботу у банках (структуру плану рахунків, облік кредитів, депозитів, касових операцій тощо).

  13. Зробити загальні висновки щодо роботи банку, а також внести конкретні пропозиції щодо поліпшення роботи банку, в якому проходить практика.