Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з лабораторної роботи №6 Куриш Діани.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
12.47 Mб
Скачать

4. Потім використовуючи елемент інтерфейсу «Пошук» здійснила пошук та переміщення до країни Велика Британія в місто Лондон.

Мал.Інтерфейс головного вікна ГІС «Google Earth»

Мал. Місто Лондон

Використовуючи елемент інтерфейсу «Місця» відкрила папку «Екскурсії» та ознайомилась із її вмістом. Тут є такі визначні місця: Тауер, будівлю Парламенту, Букінгемський палац, знаменитий район Мейфейр, Трафальгарську площу, знамениті вулиці міста і набережні Темзи. Потім активувала подвійним кліком екскурсію Букінгемським палацом та оглянула її.

Мал. Букінгемський палац

Букінгемський палац— палац, офіційна лондонська резиденція британських монархів і найбільший за розмірами з діючих королівський палац у світі. У теперішній час Букінгемський палац є резиденцією королеви Великобританії Єлизавети II.

Букінгемський палац розташований навпроти вулиці Пел-Мелл. На майданчику перед центральним входом до палацу на невеликому узвишші стоїть білий мармуровий з позолотою пам'ятник на честь королеви Вікторії.

Букінгемський палац обіймає територію в 20 га, з яких 17 зайняті Королівськими садами.

5. Ознайомилась із вмістом елементу інтерфейсу «Шари». В звіті детально описую вміст трьох категорій шарів:фотографії (Panoramio, 360 Cities), тривимірні будівлі (фото реалістичні, сірі, дерева), океан (дослідження океану, AR Kiev:види,яким загрожує зникнення, місця аварії кораблів, дослідження флори і фауни моря, морський світ Кусто, морські резервати, мертві зони, відстеження тварин, National Geographic, океанічний спорт)та відобразіть їх на глобусі Натиснула кнопку «Галерея» та перейшла до вікна вибору наборів тематичних шарів. В звіті описала доступні тематичні набори та додала до глобусу один із них. Детально описала вміст цього набору та проілюструвала опис знімком екрану на якому були відображені його елементи.

Мал. Елементи інтерфейсу «Шари»

«Фотографії» - за допомогою цього елементу на карті відображаються позначки у вигляді невеликих фігур і натискаючи на яку відкривається зображення того пункту, де знаходиться зображення.

«Тривимірні будівлі» - об’єкти, які відображаються у вигляді 3D.Натискаю кнопку «Галерея» та перехожу до вікна вибору наборів тематичних шарів. Таким чином додаю до глобусу наступні шари:

  • «Землетруси»;

  • «Меморіальний музей холокосту в США: на очах у всього світу»;

  • «Прогноз погоди»;

  • «Хмарність»;

  • «Програма ООН із навколишнього середовища (UNEP): атлас змін у навколишньому середовищі»;

  • «ЮНІСЕФ: водопостачання та санітарна профілактика».

6. Ознайомилась з вмістом верхньої панелі інструментів. У звіті описала функціональні можливості наступних інструментів:

«Лінійка» - дає змогу виміряти відстань між двома точками Землі (довжину, азимут). Визначити довжину можна в км, см, м…

Мал. Функціональні можливості інструменту «Лінійка»

«Переключає режим перегляду…» - можна перейти до зображення: Землі, Неба, Місяця та Марсу.

Мал. Зображення Марсу Мал. Зображення Місяця

Мал. Зображення неба Мал. Зображення Землі

«Показати, як падає сонячне світло…» - ми можемо змінювати параметри «Дати і часу». Відображати час у часовому поясі, що на комп’ютері, або вказати конкретний часовий пояс, (той, що нас цікавить в даний момент). Налаштувати швидкість анімації (швидше, повільніше). Надає змогу побачити як буде освітлюватись Земля Сонцем в конкретний час. Ця функція активна в режимах «Земля», «Марс» і «Місяць», а для «Неба» відповідно неактивна.

Мал. Показано як падає сонячне світло

«Показати зображення в часі…» - можливість перегляду карти в часі в залежності від першої дати знімання певної області на карті.

2. Створення та редагування маршрутів засобами «Google Earth».

1. Відкрила вікно створення позначок місця, використовуючи інструмент «Додати орієнтир». Ознайомилась із вікном, що з’явилось після натискання кнопки та описала в звіті з лабораторної роботи його функціональні можливості.

Мал. Вікно створення позначок місця

Вверху робочого вікна ми вписуємо назву потрібного об’єкта, далі вказуємо широту і довготу. Нижче нам представлені такі вкладки як: Опис, Стиль, колір і Висота.

Опис – описати необхідний об’єкт.

Стиль, колір – ми можемо обрати колір мітки і піктограми і налаштувати необхідну прозорість.

Перегляд - вказуємо широту, довготу, діапазон, азимут, нахил, дату і час.

Висота – вказуємо висоту над рівнем моря, також можемо обрати на дні моря, на поверхні, відносно поверхні…

2. Створила позначку місця біля входу в Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Також створила позначку смт. Лужани, Кіцманський район. Використовуючи контекстне меню (пункти «Напрямки з цього місця» \ «Напрямки до цього місця») проклала маршрут між створеними позначками місця. Ознайомилась зі створеним маршрутом в елементі інтерфейсу «Пошук» та вказала у звіті його віддаль та приблизні затрати часу на його подолання. Також у звіті з лабораторної роботи детально описала всі виконані операції по створенню маршруту.

Мал. маршрут між створеними позначками місця

Використовуючи контекстне меню створеного маршруту створила профіль рельєфу («Показати профіль рельєфу»). Описала в звіті профіль рельєфу та додала знімок екрану, на якому був би відображений створений маршрут та профіль рельєфу.

Мал. Вікно «Google Earth» з прокладеним маршрутом та профілем рельєфу.