Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

4.3. Загальні вимоги безпеки шляхових робіт

Важливою умовою безпечного ведення шляхових робіт є забезпечення установленого технічного режиму і суворе додержання правил технічної експлуатації (ПТЕ), технічних умов, норм і правил виробництва робіт.

Усі групові шляхові роботи повинні виконуватись під наглядом відповідального керівника робіт (прораба, старшого шляхового майстра, бригадира), які несуть відповідальність за безпеку виробництва робіт у межах своєї ділянки. В особливо відповідальних випадках (за стихійного лиха, під час ліквідації наслідків аварій і катастроф, під час монтажу складних вузлових з’єднань тощо) роботи повинні виконуватися під загальним керівництвом начальника або головного інженера відповідного підприємства або організації шляхового господарства.

Керівник робіт відповідно до їх обсягу повинен добре знати проектну документацію, технічні умови, технологічні процеси, правила технічної експлуатації трамвая, правила дорожнього руху, правила техніки безпеки і Інструкцію з обгородження місць виробництва робіт в умовах шляхового руху в містах.

До управління шляховими і вантажопідіймальними машинами а механізмами допускаються особи, які досягли 18- річного віку, що прийшли медичний огляд, спеціальне навчання, які мають посвідчення на право управління відповідною машиною, які знають інструкцію з експлуатації машини, правила техніки безпеки і в необхідному обсязі правила з обгородження місць виробництва робіт в умовах шляхового руху в містах.

Шляхові роботи, як правило, повинні механізуватися. При цьому кожен механізм або механізований інструмент закріплюється за визначеним кваліфікованим робітником. Інші робітники тієї ж кваліфікації можуть допускатися до роботи з незакріпленими за ним механізмами або інструментами тільки за розпорядженням керівника і після перевірки знань цих робітників з правил техніки безпеки під час роботи з цими механізмами або інструментами.

Усі робітники шляхового господарства, обслуговуючі електроустановки, машини і агрегати з електродвигунами, електромережами, що працюють з виконавчим електроінструментом, електрозварювальними та інші, повинні бути вивчені поверне поверненню з довіреними їм електричними механізмами, виконавчим інструментом і згідно з Правилами і Правилом техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачем повинні мати відповідну кваліфікаційну групу з техніки безпеки.

Робітникам шляхового трамвайного господарства, які пов'язані з обслуговуванням електроустановок, присвоюються такі кваліфікаційні групи з електробезпеки:

  • шляховим робітникам з очищення і змазки електрифікованих стрілок, слюсарям з ремонту перевірних механізмів стрілок, робітникам із включенням і обслуговування електроосвітлювальних приладів (“вудочки”, світильники),які працюють з електроінструментом, водіям автомашин і автокранів – ІІ група;

  • машиністам пересувних електроустановок, зварювальних та інших агрегатів, мотористам різних машин і механізмів з електродвигунами, електрозварювальникам, електрослюсарям, машиністам кранів – ІІ група;

  • електромонтерам, які обслуговують системи обігріву бетону – ІІІ групи;

  • інженерам з охорони праці – ІV група;

Усім робітникам, яким присвоюється група з електробезпеки (крім І групи), повинні бути видані відповідно до Правил посвідчення.

Перед початком роботи керівник зобов’язаний перевірити стан механізмів, механізованого і ручного інструменту, наявність захисних пристосувань, одяг робітників, виставити огородження і шляхові знаки, освітлити робочу площадку (в темний час доби), правильно розставити робітників і передати їх про проїзду трамвайних поїздів, давши вказівку при цьому на безпечні місця перебування людей. Стан механізмів та механізованого інструменту перевіряється досвідом машиністів і мотористів, які їх обслуговують.

Шляховий інструмент і матеріали в процесі роботи повинні складатися на обочинах проїзної частини вулиці або на тротуарі залежно від місцевих умов з таким розрахунком, щоб не заважати руху трамвая, автотранспорту, пішоходам і шляховим робітникам.

Забороняється складувати інструмент і матеріали між шляхами, закладати в жолоби рейок і залишати біля шляхового полотна з порушенням габаритів.

Під час виконання будь-якої роботи в зоні трамвайних шляхів робітники повинні перебувати або рухатися обличчям назустріч руху трамвая і автотранспорту. Якщо за умовами роботи це не виконується (підбивка шпал тощо), то для попередження про наближення транспорту виставляється спеціальний сигнальник.

Усі робітники шляхового господарства, зв’язані з можливим зіткненням з електроустановками, електроінструментами, струмопровідними кабелями і проводами, а також з розсіванням дрібних металевих частин (при зрубні гайок, зачищенні стиків тощо) або осколків бетону, щебеню повинні забезпечувати і користуватись відповідними захисними засобами (діелектричними рукавичками, колошами, захисними окулярами тощо).

Для створення нормальних умов для роботи, підвищення продуктивності праці і гарантується техніки безпеки необхідно намагатися до організовувати групові шляхові роботи з закриттям руху трамвая на час виконання робіт або перекривати (з дозволу посадових осіб) рух на тривалий у нічний період.

Під час проходу трамвайних поїздів робітники повинні своєчасно очистити рейкові жолоби, забрати за межі габариту інструмент і матеріали, а потім піти з трамвайного шляху на безпечне місце – на узбіччя або на тротуар. Забороняється при цьому ставати між шляхами.

Виконуючи шляхові роботи під час сильних морозів, не можна доторкуватися мокрими руками до металевих предметів і деталей (рейок, скріплювання, інструменту тощо).

При перенесенні і укладанні шпал, просочених масляними антисептиками, не можна доторкуватися до обличчя рукавицями або рукавами спецодягу.

Перед їжею треба старанно мити руки милом, полоскати рот. Забороняється класти речі, особливо харчові продукти, на просочені шпали.

Не дозволяється навіть за службової необхідності пересуватися стоячи на східцях (підніжках) пасажирських, службових, вантажних і інших трамвайних вагонів, висовуватись із вікон, заходити і виходити із вагонів на ходу, переходити шляхи перед вагоном, який рухається.

Категорично забороняється торкатися до контактного проводу за його обриву. Якщо контактний провід доторкується до рейок, не можна торкатися ні до рейок, ні до металевих речей, які мають контакт з рейками. Керівник робіт зобов’язаний негайно повідомити про обрив контактного проводу диспетчеру, вжити заходи щодо огородження обірваного проводу і не допускати до нього сторонніх осіб.

За організації шляхових робіт з улаштуванням тимчасових обгінних шляхів необхідно, щоб вони були прокладенні відповідно до технічних умов і відповідали вимогам ПТЕ і ПТБ. У цьому випадку, а також при організації шляхових робіт з переведенням руху на один шлях, необхідно дотримуватись особливої обережності і пильності, звернувши увагу на можливу небезпеку через трамвайні поїзди, що рухаються по сусідньому шляху.

З наближенням грози начальник робіт зобов’язаний припинити роботу і організувати захист робітників у закритих приміщення. На відкритій місцевості під час грози не можна стояти під високими деревами, біля опор контактної мережі і освітлення, держати в руках металеві предмети.