Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Надання першої допомоги при опіках

У зв’язку з тим, що рани від опіків при забруднені довго не загоюються, для уникення попадання в них мікробів:

  1. не можна віддирати обгорілі прилиплі шматки одягу або взуття (за необхідності решту обгорілого одягу і взуття обережно зняти або обрізати ножицями);

  2. не слід обирати гарячі мастики і смолисті речовини, що прилиплі до опаленої рани, або розкривати пухирі, що утворилися внаслідок опіку;

  3. забороняється торкатись руками до обгорілих місць або змазувати їх мазями, маслами або розчинами;

  4. на обгорілі місця потрібно накласти стерильну пов’язку з пакета, зверху поклавши шар вати, потім забинтувати стерильним бинтом і відправити постраждалого до медпункту або до поліклініки;

  5. при значних опіках після надання першої допомоги постраждалого слід загорнути в чисте простирадло, накрити його ковдрою і відправити до лікарні.

Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом низької напруги

При ураженні електричним струмом необхідно уміло і швидко надати першу допомогу постраждалому, оскільки його порятунок значною мірою буде залежати від того, наскільки швидко і правильно йому буде надана перша допомога.

Насамперед потрібно швидко вимкнути ту частину, яка перебуває під струмом пристрою, до якого торкається постраждалий. В тому випадку, коли постраждалий перебуває на височині, потрібно буде вжити зоходів, щоб запобігти його паданню.

При вимкненні пристрою або частини його може одночасно вимикається електричне освітлення. В цьому випадку необхідно, не затримуючи вимкнення пристрою (або його частини) і надання допомоги постраждалому, одночасно забезпечити освітлення від іншого джерела (від ліхтаря “летюча миша”, акумуляторних ліхтарів, аварійного освітлення, смолоскипа, свічки тощо).

Якщо не вдається швидко вимкнути установку, необхідно допомогти постраждалому і відірвати його від частин, якими проходить струм.

Для цього можна скорисватися сухим одягом, капотом, полицею, дошкою або якимось іншим сухим непровідником.

Забороняється користуватись мокрими або металевими предметами. Якщо одяг постраждалого сухий, можна взятися за поли пальта або піджака чи за інші частини його одягу. При цьому не слід доторкуватися до непокритих одягом частин тіла постраждалого, а також до навколишніх металевих предметів, до сирого взуття, до цвяхів, які є на взутті, або до гачків для шнурування взуття, попередньо не одягнувши гумові рукавички, суконний кашкет (можна обмотати собі руки шарфом тощо) або гумові калоші. Можна також накинути на постраждалого гумовий плащ або суху ганчірку (тканину), а також стати на суху дошку або на сухий одяг.

Необхідно пам’ятати, що дотик до постраждалого, який перебуває під струмом без запобіжних засобів може виявитись небезпечним для рятувальника. В усіх випадках відєднання постраждалого від електричного струму по можливості, треба діяти однією рукою.

Після звільнення потерпілого від електричного струму слід негайно приступити до надання лікарської допомоги; при цьому забороняється закопувати його в землю.

1. Постраждалому від електричного струму, який перебуває у стані непритомності або тривалий час під струмом, що прийшеов до тями, забезпечують повний спокій до прибуття лікаря і медичне спостереження протягом 2 –3 годин. Якщо неможливо швидко викликати лікаря, постраждалого негайно доставляють в поліклініку або лікарню на носилках, на візку або в спеціальній кареті на носилках (при цьому везти його слід дуже обережно).

2. Постраждалого, який не опритомнів, треба зручно і рівно покласти, розстебнути його одяг, забезпечити приплив свіжого повітря і повний спокій (віддаливши всіх зайвих людей), розтерти і зігріти тіло, побризкати на цього водою і дати понюхати нашатирний спирт.

3. Постраждалому, який погано дихає (не часто, судорожно, з поступовим погіршенням дихання або зовсім не дихає, відсутнє дихання, серцебиття і пульс), негайно після його звільнення від струму (і по можливості на місці події) до прибуття лікаря слід без перерви робити штучне дихання (якщо відсутні видимі зовнішні тяжкі ушкодження). Необхідно пам’ятати, що при надані допомоги постраждалому від електричного струму цінна кожна секунда, і за відсутності у постраждалого ознак життя його не можна важатити поумерлим.