Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

7. Аналіз депозитів до запитання.

Важливою складовою ресур. бази банку є залишки коштів на поточ. рах. клієнтів та на коррах. в інш. банках, тобто депоз. до запитання. Зб. частки депоз. до запит. Позитивно впливає на вартість залуч. ресур., а при цьому погіршуєт. показ. ліквід. банку і показ.,що характ. стабіл. ресур. бази банку. Аналіз депозит. до запит. відбув. за допом. показ. динаміки, а також за допом. частки в загал. обсязі зобов. банку.

Для характер. стабіл. коштів на поточ. рах клієнтів викор. ті ж самі показ., що і при аналізі строк. депозит. а саме:

-оборотність депозитів до запит.

-тривалість одного обороту

-рівень осідання коштів на поточ. Рах

-коеф. нестабіл. депозит. К=(середнє абсолютне відхилення залиш. коштів на поточ. рах. від серед. залиш. активів)/(середній залишок коштів на поточ. рах.).

Середнє абсолютне відхилення буде показув. min і max розмір стабільних залишків коштів, які знаходяться на поточ. рах. клієнтів. Змен. коеф. нестабіл. коштів на поточ. рах., поряд із змен.частки коштів в загал. обсязі зобов. позитив. Впливають на показники стабіл. ресур. бази.

Як показує практика частина коштів, яка знаходь. на поточ. рах. протягом певного періоду залиш. не змінною, тому для підвищення стабіл. ресур. бази можна пропонувати клієнтам переоформити постійний залишок коштів на поточ. рах. у строкові депозит. Для визнач. частки коштів від планового надходж. коштів на поточ. рах., які можуть бути переоформлені у строкові депозити викор. формулу: r=Нпн*(Зпр/Нфак)*100%

Нпн - прогнозовані надходження коштів від реалізації продукції у плановому періоді. Зпр-середні залишки коштів на поточ. рах за мин. період. Нфакт - фактичні надходження коштів від реаліз. продукції у мин. періоді.

Для зацікавленності клієнта у стабіл. залишкк коштів на поточ. рах. йому можуть бути запропоновані пільги під ча разрахунк-касового обслуг.

У процесі анал. зобов. банку аналізується розвиток клієнтської бази банку за доп. системи показ.:

- коеф. плинності клієнтів К=(к-сть закритих рах)/(середня к-сть рах)

- коеф. постійності клієнтів К=1-Кплин.

- коеф. залучення клієнтів К=(к-сть відкритих рах.)/(середня к-сть рах.)

- коеф.розширення клієнтської бази К=(к-сть відкритих рах.-к-сть закритих рах.)/(середня к-сть рах)

У загал. сумі зобов. банку велика частка належить заощадженням населення. Для оцінки стабіл. грош. вкладів населн. викор. такі ж показ., що і при аналізі строкових депозит.

Для анал. впливу чинників на залишок коштів на ощадних рах. населення використ. наступна факторна модель:

Зкн=Кнас*Кохоп*СВ, Кнас - к-сть нас. регіону, Кохопл - коеф. охоплення насел.ощадною справою, який розрах. шляхом ділення к-сть відкритих рах. на к-сть населення регіону, СВ - середній розмір вкладу, який розрах. шляхом ділення залишку коштів на ощадних рах. нас. на к-сть відкритих рах.

Для визначення впливу наведених чинників викор. метод ланцюгових підстановок або абсолютних різниць.

8.Аналіз викор. Міжбанків. Кредитів у формув. Ресур. Бази

Міжбанк. береться банком у разі термінової потреби у грош. коштах для підтримки ліквід. або з метою вкладення у вигляді акт. опер. Порівняно із строк. депозит. це більш дорогий вид ресур. і мен. короткий за термінами залучення. Перевагою цього виду ресур.є досить висока вартість.

При аналізі міжбанк. кредитів визнач. їх частку у загал. обсязі зобов. банку. Якщо частка перевищ. 40% загал. обсягу зобов., то це характер.досить велику залежність банку від міжбан. кредитів.Оптим. знач. 25-40%. Крім того, визнач. частку отрим. міжбанк. кредитів у загал.обсязі пасивів банку. Оптим. знач.0,2-0,25.

Під час аналізу міжбанк. кредитів розрахов. коеф. співід. отрим. банків. кредитів і стат. кап. банку. Знач. коеф. не повинно перевищувати 6 р. або 600%. Так як отрим. міжбанк. кредити - це дорогий вид ресур., то необх. визнач. напрямки його викор. і отримані доходи від викор. міжбанк. кредитів з витратами по їх залученню. Крім того порівнювати надані міжбанк. кредити з залученими міжбанк. кредитами. К=(МКБ надані)/(МКБ отримані).

Вважається, позитив. якщо обсяг наданих кредитів перевищує обсяг отриманих міжбанк. кредитів, що є свідченням ефектив. викор. міжбанк. кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]