Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
49.48 Кб
Скачать

Спрямування і різновиди форм виховних справ (за н.Мойсеюк)

Класифікаційна ознака виховних справ

Спрямування виховних справ

Різновиди форм реалізації виховних справ

Домінуюча виховна мета

пізнавальні

подорожі, прес-конференції, турніри ерудитів, пізнавальні ігри, конкурси, усні журнали, захист фантастичних проектів

соціально зорієнтовані

свято, круглі столи, акції, диспути, кінолекторій, шкільна адвокатура, економічна гра

етичні

турнір лицарів, словник ввічливих слів

естетичні

виставка продаж, конкурси, вечори пісні, музичний ринг, фольклорний фестиваль

екологічні

акції збереження природи, конкурс творців екологічних казок, турніри знавців природи

трудові

ательє добрих послуг, майстерня сувенірів

спортивні

спортивні ігри, походи, спортивно-туристична гра

Прикладів малих творчих справ може бути безліч, адже їх суть дуже проста: загін щоразу ділиться на кілька груп у 3-4-5 осіб. Кожній групі пропонується нескладне творче завдання і дається кілька хвилин на його виконання. Особливо цікаво, якщо перед кожним новим завданням формуються нові групи. Метою є створити невимушену атмосферу, пізнати один одного і власні здібності. За умови його всебічної продуманості може мати достатнє пізнавальне значення, стати джерелом корисної інформації для дітей. Прикладами КТС є: інсценувати анекдот; «оживити» картину видатного художника; зобразити знайомих людей (вожатих, працівників їдальні) за їх звичною справою; підготувати пародію на естрадних зірок чи телепрограму; вигадати рекламу непотрібних речей; продемонструвати виступ у цирку дресирувальника і його тварин; побудувати групову скульптуру на запропоновану тему; намалювати портрет один одного; скласти коломийки на задану тему; показати зйомки кінофільму (роботу на кіностудії) тощо. Процес її підготовки можна поділити на три рівні: рівень підготовки, рівень організації та рівень виконання (про­ведення).

До рівня підготовки відносяться: написання сценарію та режисура свята, проведення репе­тицій, виготовлення костюмів; розробка запи­тань для диспуту; виготовлення запрошень, плакатів, оформлення місця проведення справи, запис фонограм тощо.

Рівень організації передбачає: пошук необхід­них ресурсів, розподіл їх; пошук і розподіл реквізиту; організація реклами, (якщо вона необхідна); узгодження форми, змісту, терміну, місця проведення справи із зацікавленими особами. Конкретніше: забезпечення зали для репетицій, пошук необхідної апаратури, отри­мання доступу до необхідних приміщень, зв'язок із адміністрацією, зв'язок із засобами масової інформації, організація перегляду номерів, проведення генеральної репетиції тощо.

Рівень виконання охоплює власне проведен­ня творчої справи. Наприклад, ступінь підгото­вки ведучих, якість гри акторів і т ін.

Функціональні ролі у підготовці та проведенні КТС мож­на розподіляти так:

• учасник (виконує конкретні завдання: вив­чає роль і грає її, відповідає на запитання вікторини, готує реквізит, домовляється з конкретною людиною про приміщення тощо);

• генератор ідей (висуває, пропонує ідеї, але не обов'язково їх реалізує);

• організатор (людина, здатна повністю орга­нізувати справу, тобто визначити і сфор­мулювати її завдання: підготовка оформлення, репетиції, домовленості і т.ін.).

• учасник-організатор (людина, яка хоче вико­нувати деякі завдання сама, але може й організувати діяльність інших). Як правило, дитина, яка є учасником-організатором, не може охопити всього обсягу завдань з підготовки КТС.

Отже, педагог-організатор КТС повинен продумати: розподіл роботи (хто за яку частину від­повідає); оформлення (плакати, лозунги, значки, му­зика тощо); інформацію (оголошення, листівки); обладнання (приміщення, меблі, декорації, хто ладнає і хто прибирає); джерела матеріалів (книжки, відео-, аудіо-плівки, -диски); учасники (скільки та які групи, хто їх орга­нізує); проведення (етапи справи, їх зв'язок, справа кожної групи на різних етапах, заповнення пауз); нагородження (грамоти, призи); оцінювання (склад журі, критерії оціню­вання); літопис КТС загону, табору (фотогра­фування, відеозапис, фотогазета, газета, ма­теріали для літопису); аналіз (місце і час обговорення; учасники обговорення; критерії оцінювання; аналітичні оцінки: що і як пройшло, що могло би бути кращим і як цього досягнути, що найбільше запам'яталося, кому подякувати).

Запитання для роздумів:

  • За якими ознаками класифікують різновиди груп у соціальній роботі?

  • Які правила роботи з групою вам відомі?

  • Які техніки і засоби доцільно використовувати під час проведення групової роботи?

  • Від яких чинників залежить зворотній зв’язок під час групової роботи?

  • Чому у груповій соціально-виховній роботі особливу увагу приділяють термінації групи?

  • Які переваги та недоліки тренінгу?

  • Які завдання вуличної роботи з дітьми і у чому специфіка цієї форми роботи?

  • Чим відрізняється організація роботи гуртка і клубу?

  • Що таке колективна творча справа?

Індивідуальні науково-дослідні завдання (ІНДЗ):

  1. Складіть план роботи гуртка (або клубу) на рік (за вибором).

  2. Вивчіть і опишіть особливості діяльності клубу (на вибір).

  3. Напишіть реферат «Система колективних творчих справ І.Іванова».

  4. Вивчивши зразки колективних творчих справ І.Іванова, змоделюйте власну КТС.

  5. Розробіть різні фрагменти підготовки і проведення КТС від першої до п’тої стадій (з поділом вихованців на робочі групи) на теми: "День етикету в школі", "День сміху", "Свято птахів".

  6. Визначте мережу закладів, які забезпечують безперервність догляду в громаді як форми масової соціально-виховної роботи.

  7. Напишіть реферат: «Діяльність позашкільних навчально-виховних закладів в системі освіти України (на прикладі м.Чернівці)», «Робота в громаді як форма масової соціально-виховної роботи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]