Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPZIB.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
183.89 Кб
Скачать
  1. Основна мета та призначення зу: «Про зв’язок ».

Цей Закон встановлює правові, економічні і організаційні основи діяльності в галузі зв'язку в Україні та визначає відносини підприємств, об'єднань, установ і організацій зв'язку з органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування і споживачами послуг зв'язку, а також особливості галузі, пов'язані з особливими суспільними інтересами.

Закон захищає інтереси держави, громадян, підприємств, об'єднань, установ і організацій, що користуються послугами зв'язку, а також працівників галузі зв'язку.

Зв'язок в Україні

Зв'язок є однією з пріоритетних і найважливіших галузей в Україні і покликаний задовольняти потреби споживачів, органів державної влади, місцевого самоврядування, оборони та безпеки держави у засобах і послугах поштового та електричного зв'язку.

Розвиток і вдосконалення зв'язку здійснюється відповідно до Комплексної програми створення єдиної національної системи зв'язку з урахуванням його пріоритету та на основі сучасних досягнень науково-технічного прогресу.

Законодавство про зв'язок

Відносини у галузі зв'язку регулюються Конституцією України ( 254к/96-ВР ), цим Законом, іншими актами законодавства України та нормативними актами міністерств і відомств України.

Правовий статус, повноваження і обов'язки операторів зв'язку, а також використання радіочастотного ресурсу визначаються окремими законодавчими актами України.

Сфера дії Закону

Дія цього Закону поширюється на відносини в галузі зв'язку, в яких беруть участь органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації зв'язку та споживачі послуг зв'язку і радіочастот.

Дія цього Закону не поширюється (крім питань використання радіочастотного ресурсу) на державну систему урядового зв'язку, а також на мережі технологічного зв'язку і відомчі мережі зв'язку та відносини, що забезпечують їх функціонування, за винятком питань їх взаємодії з мережами зв'язку загального користування.

  1. Основні положення Закону України "Про радіочастотний ресурс України".

Закон України «Про радіочастотний ресурс України» був прийнятий 1 червня 2000 року Верховною Радою України. Цей Закон визначає правові, організаційні та економічні засади управління і використання радіочастотного ресурсу України, регулює відносини та визначає компетенцію органів, що здійснюють державне управління у сфері використання радіочастотного ресурсу, а також права та обов'язки користувачів радіочастотного ресурсу.

Метою цього Закону є створення правових засад ефективного та раціонального використання радіочастотного ресурсу України для забезпечення економічного, соціального, інформаційного і культурного розвитку, державної безпеки, обороноздатності, виконання міжнародних зобов'язань.

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

Виділення радіочастот - надання відповідним записом у Плані використання радіочастотного ресурсу України права використовувати певні смуги радіочастот для застосування в Україні визначених цим Планом радіотехнологій.

План використання радіочастотного ресурсу України (План ВРРУ) - нормативно-правовий акт, яким визначаються напрями використання радіочастотного ресурсу України на даний час та на перспективу з визначенням певних смуг, номіналів радіочастот і дозволених в Україні радіотехнологій та термінів застосування діючих і перспективних радіотехнологій.

Національна таблиця розподілу смуг радіочастот України (НТРСРУ) - нормативно-правовий акт який регламентує розподіл та умови використання частот радіослужбами в Україні, а також визначає категорії користувачів радіочастотного ресурсу.

Державне управління у сфері користування радіочастотним ресурсом України здійснюють:

1) Кабінет Міністрів України;

2) центральний орган виконавчої влади у галузі зв'язку (далі - ЦОВЗ).

Кабінет Міністрів України затверджує НТРСРУ і План ВРРУ, а також координує діяльність центральних органів виконавчої влади щодо управління і користування радіочастотним ресурсом України.

Центральний орган виконавчої влади у галузі зв'язку координує реалізацію державної політики у сфері користування радіочастотним ресурсом України, визначає за участю НКРЗ радіочастотний ресурс, бере участь у створенні державних стандартів, проекти законів та інших НД щодо користування радіочастотним ресурсом України, розробляє на підставі пропозицій і за участю НКРЗ, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Генерального штабу Збройних Сил України, інших заінтересованих осіб НТРСРУ і План ВРРУ та подає ці документи на затвердження Кабінету Міністрів України.

НТРСРУ регламентує розподіл смуг радіочастот радіослужбам в Україні та визначає смуги радіочастот спеціального та загального користування.

Згідно із законом План ВРРУ повинен відповідати НТРСРУ, інтересам України у сфері використання радіочастотного ресурсу України, її обороноздатності і безпеки, враховувати рекомендації Міжнародного союзу електрозв'язку, Європейської конференції адміністрацій пошт та електрозв'язку (СЕПТ), інших міжнародних організацій, членом яких є або має намір стати Україна, і передбачати виділення радіочастот визначеним радіотехнологіям.

В плані ВРРУ визначені перелік радіотехнологій, що використовуються в Україні та перелік перспективних для впровадження в Україні радіотехнологій.

Користування радіочастотним ресурсом України підлягає державному регулюванню. Органом регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України є Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ), яка утворюється відповідно до Закону України "Про телекомунікації". До її головних повноважень входять

  • ліцензування у сфері користування радіочастотним ресурсом ;

  • розробка та затвердження нормативно-правових актів щодо регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України;

  • подання пропозицій ЦОВЗ та участь у розробці НТРСРУ і плану ВРРУ;

  • участь у підготовці проектів законів та інших нормативно-правових актів;

Інший уповноважений виконавчий орган в даній сфері - Державна інспекція зв'язку - здійснює контроль за наявністю передбачених законом ліцензій та нагляд за дотриманням законодавства про радіочастотний ресурс України та запобігання правопорушенням при користуванні радіочастотним ресурсом України.

Державне підприємство "Український державний центр радіочастот" відноситься до сфери управління НКРЗ і здійснює такі види діяльності:

  • присвоєння радіочастот, призначення позивних сигналів радіоелектронним засобам, видача дозволів на експлуатацію; Присвоєння радіочастот (смуг радіочастот) здійснюється відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України.

  • ведення реєстру присвоєнь радіочастот;

  • проведення радіочастотного моніторингу використання радіочастотного ресурсу України відповідно до цього Закону та ін;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]