Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальна робота для студентів.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для виконання індивідуальної роботи з дисципліни „ правознавство” для студентів денної та заочної форми навчання

Індивідуальна робота повинна бути результатом самостійного вивчення законів, підзаконних нормативних актів, навчальної та наукової літератури.

Матеріал слід викладати в логічній послідовності, відповіді давати у тому порядку, в якому поставлені питання. Не слід зловживати переписуванням з підручника. Якщо питання має проблемний характер, слід викладати різні точки зору вчених-правознавців та своє власне бачення проблеми, що розглядається, а також викласти власні пропозиції що до вдосконалення організації, компетенції того чи іншого державного органу, їх законодавчого врегулювання.

Розкриваючи теоретичні питання, студенти по­винні прагнути до максимально повного і чіткого викладу всіх проблем, що досліджуються. При цьому важливо показати діа­лектику їх розвитку, розкрити відмінності в трактуванні розгля­дуваних положень, провести порівняльний аналіз питань, що висвітлюються у відповідних розділах різних підручників і в спеціальній літературі.

Вирішуючи ситуаційні завдання, слід усвідомити зміст, сут­ність та вид правовідносин, юридичні на­слідки, які виникають при цьому, а також спірні питання, на які треба дати відповідь. Відповіді на поставлені питання повинні бути обґрунтовані як нормативно, так і логічно, підтверджені нормою закону. Поси­лаючись на закон, треба відмітити, яким органом (органами) виданий цей нормативний акт, дату видання, місяць і рік, повну його назву. Логічному і нормативному обґрунтуванню повинен відповідати кожний висновок, зроблений при відповіді на те або інше питання, як кінцевий, так і проміжний. Не можна робити висновків, що лише фіксують порушення закону. Треба обов'яз­ково показати наслідки такого порушення і способи відновлення порушених прав.

ТАБЛИЦЯ ВАРІАНТІВ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Номер в списку групи

№ варіанта

1,11,21

1

2,12,22

2

3,13,23

3

4,14,24

4

5,15,25

5

6,16,26

6

7,17,27

7

8,18,28

8

9,19,29

9

10,20,30

10

Контрольна робота виконується по одному з 10 варіантів, який обирається у відповідності з номером у списку групи.

ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ „ПРАВОЗНАВСТВО”

ВАРІАНТ 1

  1. Назвіть і охарактеризуйте історичні типи держави.

  1. Дайте визначення, назвіть і охарактеризуйте функції права.

  1. Поняття і стадії законодавчого процесу. Право законодавчої ініціативи за Конституцією України.

4. Знайдіть в тесті правильну відповідь. Фінансове право - це:

1) галузь права, яка містить юридичні норми, що регулю­ють відносини, які виникають при здійсненні держав­ного управління;

2) галузь права, яка містить юридичні норми, що регулю­ють відносини, які виникають у процесі створення, розподілу й використання фондів коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для ре­алізації їх завдань та функцій;

3) галузь права, яка містить юридичні норми, що регулю­ють відносини, які виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання.

  1. Розкрийте поняття та перелічите особливості адміністративно-правових відносин.

  1. Молоде подружжя К. за гроші, які їм подарували на весіллі, вирішили купити собі однокімнатну квартиру, щоб жити окремо від батьків. Батьки жінки звернулися до суду з заявою про визнання договору недійсним, тому що вони не давали згоди йог укладання, а молоді є неповнолітніми.

Яке рішення повинен прийняти суд: на користь батьків чи молодого подружжя? Відповідь обґрунтуйте.

7. В сім'ї Кравченків чоловік займався приватним бізнесом, а дружина вела домашнє господарство. Бізнес не вдався, чоловік опинився без роботи і він вирішив продати автомобіль, що був куплений на його кошти в період роботи. Дружина поступила на роботу для підтримки сім'ї і заперечувала проти продажу машини. Вона взяла з чоловіка розписку про те, що машина може бути продана тільки з її згоди. Кравченко продав машину без згоди дружини. Через 5 місяців дружина розірвала з ним шлюб. В судовому засіданні по справі про розділ майна вона пред'явила розписку, стверджуючи, що чоловік продав машину без її згоди, і просила визнати договір недійсним, включивши автомобіль до складу майна, що підлягає розділу.

Яке рішення повинен прийняти суд? Яке майно признається загальною сумісною власністю подружжя?

8. Громадянин А. за вчинений злочин був засуджений міським судом до покарання у вигляді виправних робіт на термін 2 років. Визначте, чи порушені в даному випадку норми, передбачені Конституцією України - заборона використовування примусової праці і принцип свободи праці.

9. Знайдіть правильну відповідь:

Співучастю в злочині (ст. 26 КК України) є:

  1. Здійснення особою суспільно небезпечних дій направлених на реалізацію злочинного наміру іншої особи;

  1. Умисна сумісна участь декількох суб'єктів злочину в здійсненні умисного злочину;

  1. Раніше не обіцяна допомога злочинцю в ухиленні від кримінальної відповідальності;

  2. Одночасне спричинення шкоди одним суб'єктом, декількома особами при однаковій формі вини;

  3. Неповідомлення органам влади про підготовлюваний злочин або про такий, що скоюється.