Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПК ЗК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

Зміст

1. Анотація дисципліни

4

2. Тематичний план дисципліни «Історія держави та права зарубіжних країн»

7

3. Методичні рекомендації для засвоєння програми курсу

8

4. Робоча програма курсу

11

5. Плани семінарських занять і завдання для самоперевірки знань

26

6. Завдання для самостійної роботи студентів

37

7. Завдання для індивідуальної роботи студентів

46

8.  Порядок оцінки знань студентів з дисципліни «Історія держави та права зарубіжних країн» на основі кредитно-модульної системи організації навчального процесу

49

9. Контрольні питання для підсумкового контролю

55

10. Тематика курсових робіт

58

11. Список рекомендованої літератури

61

11.1. Список навчальної літератури

61

11.2. Список додаткової літератури

62

12. Корисні посилання на ресурси Internet, які можуть бути використані при вивченні дисципліни

67

1. Анотація дисципліни

«Історія держави та права зарубіжних країн» – історико-правова дисципліна, яка входить до фундаментальних дисциплін і є невід'ємною складовою вищої юридичної освіти, її необхідним елементом. «Історія держави та права зарубіжних країн» разом з іншими історико-правовими дисциплінами створює фундамент для вивчення галузевих і спеціальних юридичних наук.

Історико-правові науки вивчають конкретні процеси розвитку державно-правових інститутів і явищ, що розвиваються в хронологічній послідовності і проявляються в певному історичному просторі. «Історія держави та права зарубіжних країн» висвітлює виникнення та розвиток права і державної організації тих країн, які значно вплинули на сучасні державу та право. Аналізуючи конкретно-історичний зміст і розвиток політичних і правових інститутів і явищ, історія держави і права виявляє стійкі тенденції і закономірності їх становлення й еволюції, а також розкриває світовий досвід побудови політичних і правових систем.

Вивчення даної дисципліни здійснюється на основі кредитно-модульної системи організації навчального процесу, метою впровадження якої є стимулювання систематичної навчальної діяльності студентів, виявлення і розвиток їхніх творчих здібностей, а також забезпечення їхньої конкурентоспроможності у світовому освітньому процесі.

Предмет – система знань про загальні і специфічні закономірності й процеси виникнення та розвитку держави і права окремих (зарубіжних) країн у конкретно-історичних умовах, у хронологічній послідовності.

Мета дисципліни – формування у студентів системи знань про виникнення і розвиток державних і правових інститутів у зарубіжних країнах, вироблення вмінь і навиків оцінки й аналізу фактів, подій, процесів минулого для глибокого розуміння сутності сучасних державно-правових інститутів і явищ.

Основні завдання дисципліни «Історії держави та права зарубіжних країн»:

-  вивчення студентами конкретно-історичних фактів, що характеризують процеси виникнення й розвитку державної організації, еволюції її форм і принципів діяльності в окремих (зарубіжних) країнах у різні історичні епохи;

-  засвоєння студентами конкретно-історичних фактів, що характеризують процеси формування правових систем, створення кодифікацій, а також окремих правових актів в окремих (зарубіжних) країнах;

-  формування у студентів системи конкретно-історичних уявлень, яка відображає тісний взаємозв'язок і взаємообумовленість державної організації і права як закономірність соціального життя;

-  засвоєння студентами найважливіших категорій і понять історико-правової науки; розуміння ними загальних і специфічних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування держави і права окремих країн у конкретно-історичних умовах, у різні історичні епохи;

-  оволодіння науковими методами історичного і юридичного пізнання;

-  розширення культурного кругозору, виховання політичної і правової толерантності, формування фундаменту правової і політичної культури майбутніх юристів.

Міждисциплінарні зв'язки. «Історія держави та права зарубіжних країн» тісно пов'язана з низкою загальногуманітарних («Всесвітня історія», «Соціологія», «Політологія» і ін.) і юридичних дисциплін («Теорія права і держави», «Конституційне право зарубіжних країн», «Історія вчень про державу і право», «Філософія права», галузеві юридичні дисципліни).

«Історія держави та права зарубіжних країн», «Історія держави і права України», «Історія вчень про державу і право» спільно з «Теорією держави і права» утворюють групу історико-теоретичних навчальних дисциплін, що становлять теоретичне і методологічне підґрунтя для вивчення галузевих юридичних наук.

Зміст дисципліни розкривається в таких модулях і темах: