Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полытична думка(2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Міністерство науки та освіти, молоді та спорту

Національний дніпропетровський університет ім. О. Гончара

Факультет біології, екології та медицини

Кафедра мікробіології та вірусології

РЕФЕРАТ

на тему:

“Українська політична думка ”

Виконала: ст.гр. ББ-08-5Б

Карпенко М.М

Дніпропетровськ 2012

ПЛАН

Вступ

  1. Розвиток політичної думки в Україні

1.1. Політична думка Київської Русі

1.2. Українська політична думка від періоду феодальної роздробленості та

козацько-гетьманської доби

1.3. Українська політична думка ХІХ століття

1.4. Українська політична думка ХХ століття

2.Політична думка України 60-80-х років XX ст

2.1.Розвиток дисиженства в Україні

2.2 Концептуальні погляди дисидентів

  1. Діяльність гельсінської спілки

3.1 Створення та діяльність Української Гельсінської спілки

3.2 Значення суспільно-політичних ідей та діяльності українських дисидентів

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Зародження й розвиток української політичної думки є невід'ємною частиною національної інтелектуальної скарбниці. З'ясування передумов цього феномена, аналіз провідних ідей, сформульованих визначними українськими мислителями на стадії еволюції національної суспільно-політичної, морально-етичної традиції у період із Х до початку XX ст., має велике значення для з'ясування поступу національної духовної культури, процесу формування сучасних державотворчих орієнтацій.

Хоча Україна заявила про себе на міжнародній арені як про демократичну республіку, все ж докорінних змін після розпаду СРСР не відбулося. У свідомості багатьох українців залишаються амбівалентні бажання. З одного боку, ми всі хочемо збудувати демократичну державу. А з іншого боку, українці так звикли до патерналізму та конформізму, що вже не здатні сприймати зміни, що ведуть до індивідуалізації особи.

Сьогодні в повсякденному житті ми часто стикаємося з порушеннями прав людини, з ігноруванням законів та не виконанням обов’язків – все це є наслідком радянського стримування людського творчого потенціалу, нав’язування стандартів життя, утиск вільного розвитку мови та культури. Отже, щоб боротися за права людини, щоб боротися за демократичну, правову й дійсно незалежну Україну, необхідно вивчати корені сучасних проблем, а також досвід боротьби попередніх поколінь. Саме тому дослідження проблем дисидентського руху та Української Гельсінської спілки в Україні є дуже актуальними сьогодні.

Дана тема в науці розроблена достатньо. Так, О. Бажан [1] розглядає проблему визначення поняття «дисидентство», Ю. Зайцев [5] та Є. Захаров [7] приділили увагу проблемі розвитку дисидентського руху, В. Янко [19] аналізує прояви ідей соціальної та національної справедливості в українському дисидентському русі, В. Лісовий [12] і А. Русначенко [16] розглядають різноманітність напрямків опозиційного руху, Ю. Курносов [9] та Ю. Литвин [11] торкаються проблем діяльності Української Гельсінської спілки. Тим не менш, багато аспектів українського національно-патріотичного руху в УРСР від 1960-х – до кінця 1980-х років, стратегічною метою якого була боротьба за державну незалежність, досі є або нез’ясованими, або недостатньо вивченими, що робить цю наукову роботу актуальною і важливою.

Об’єктом дослідження є українська політична думка 60-80х років XX ст.Метою дослідження є вивчення основних суспільно-політичних ідей представників даного періоду та з’ясування їх значення для подальшого розвитку політичної думки України.