Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиції (питання).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
125.43 Кб
Скачать

1 Поняття та економічна суть інвестицій

Слово інвестування означає вкладати. Є багато визначень, що таке інвестування. Каси кейнсіанство говорячи про інвестиції мають на думці купівлю капітальних вкладень. Мають на меті основний капітал. Представники класичної школи трактують інвестування як спосіб розміщення капіталу який повинен забезпечувати збереження, зростання вартості капіталу. Вітчизняні вчені трактують поняття інвестиції як сукупність витрат, що реалізуються у формі довгострокових вкладень капіталу у різні галузі національної економіки. Інвестиції мають також економічну та фінансові значення. 3 фінансові точки зору - це всі види активів або коштів, які вкладаються в господарську діяльність з метою отримання прибутку. 3 економічних точки зору – це видатки на створення, реконструкції, розширення – це 2 форма інвестицій основний та оборотний капітал підприємства. Інвестиції – це всі види майнових та інтелектуальних цінностей які вкладаються в об’єкт підприємницької діяльності з метою отримання прибутку. Такими цінностями є : 1)рухоме та нерухоме майно;2)кошти, цільові банківські вклади, акції; 3)майнові права вихідні від авторського права; 4)різні технічні, комерційні знання які оформленні технічній документації (інноваційна). В широкому розумінні інвестиції це вклад в капітал з метою збільшення. Інвестиції – це те, що відкладається на завтрашній день, щоб спожити в майбутньому.

2 Теоретичні основи інвестування в контексті макроекономічних подій (ранній меркантилізм, кейнсіанство, класична школа, ліберальна інвестиційна теорія

Сутність інвестицій, як економічного явища,розглядалася і залишилась в економічній науці дуже важливим питанням і в наш час, оскільки навколо цієї категорії відбуваються дискусії між багатьма вченими-економістами. Проведені дослідження літературних джерел та законодавчої бази показали, що досі не існує єдиної думки щодо поняття інвестиції. Інвестиції як економічне явище здавна привертали увагу вчених економістів. Термін інвестиції походить від латинського слова, що означає одягати, вкладати, а в англійській і німецькій мовах це слово є синонімом капітальних вкладень. У працях меркантилістів (Т. Мен, Ж. Кольбер), розглянуто суть інвестицій, яка базувалася на принципі: " джерелом багатства та інвестицій є торговий капітал, який формується завдяки успішно проведеним зовнішньоторговельним операціям". Фізіократ Ф. Кене вважав, що "інвестиції – це сума початкових авансів або капітальних вкладень з метою одержання доходів". На думку класика політичної економії А. Сміта, "обсяги заощаджень повинні дорівнювати інвестиційним запасам, оскільки накопичення грошових коштів без подальшого їх використання є винятковим явищем. Д. Кейнс трактує категорію інвестиції як "приріст цінності капітального майна у наслідок виробничої діяльності за певний період". Нобелевськиий лауреат з економіки У. Шарп зазначає: "У найширшому розумінні термін "інвестувати" означає розлучитися з грішми сьогодні з тим, щоб отримати їх більшу суму у майбутньому"

"Інвестиція – це спосіб розміщення капіталу, який має забезпечити збереження або зростання суми капіталу", так вважають американські економісти Л. Гітман і М. Джонк у монографії "Основи інвестування".