Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиції (питання).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
125.43 Кб
Скачать

36 Суб’єкти інвестиційної діяльності.

Суб’єкти є: - інвестори; - учасники. Інвестори – які приймають рішення про вклади власників, позик, залучених цінностей в об’єкт інвестицій. (громадяни юридичні особи України, іноземної країни). Учасники – це громадяни України які забезпечують реалізацію інвестицій як виконання замовлення або на підставі доручення підприємства. Класифікація інвесторів: 1 приватні; 2 корпоративні підприємства; 3 фінансово-кредитні установи; 4 уряди країни.

1. Суб'єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави. 2. Інвестори - суб'єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об'єкти інвестування. Інвестори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяльності. 3. Учасниками інвестиційної діяльності можуть бути громадяни та юридичні особи України, інших держав, які забезпечують реалізацію інвестицій як виконавці замовлень або на підставі доручення інвестора.

37 Початкові інвестиції, їх економічний зміст, методика розрахунку.

Початкові інвестиції (Іп) – це реальна вартість проекту з урахуванням результатів від продажу старого обладнання та сплати податків. Інвестиції означають, як правило, великі початкові капіталовкладення, що впливають на прибутковість підприємства. Тому ці капіталовкладення повинні розглядатися з точки зору витрат і прибутку. Перший важливий крок у вирішенні питання, чи варто приймати проект, — це підрахунок початкових витрат. У випадку, коли відомо, скільки грошових коштів потрібно для реалізації проекту, їх можна порівняти з майбутніми прибутками, і на цій основі прийняти рішення про доцільність інвестиції. Щоб визначити початкові витрати на інвестиції, необхідно дати відповіді на такі запитання: Яка початкова купівельна ціна об’єкта, який хочуть придбати? Які можливі додаткові витрати (доставка, монтаж тощо)? Який можна отримати дохід від продажу нині діючих об’єктів, якщо треба їх замінити? Яку суму податків доведеться сплатити з продажу нині діючих об’єктів?

38Джерела фінансування капітальних вкладень в інвестиційній діяльності.

За ринкових відносин важливе значення має вибір оптимальної структури джерел фінансування капітальних вкладень. Фінансування капітальних вкладень здійснюється за рахунок власних і залучених коштів. Структура джерел фінансування капітальних вкладень підприємства залежить від багатьох факторів, зокрема: від оподаткування доходів підприємства; темпів зростання реалізації товарної продукції та їхньої стабільності; структури активів підприємства; стану ринку капіталу; відсоткової політики комерційних банків; рівня управління фінансовими ресурсами підприємства; суті стратегічних цільових фінансових рішень підприємства тощо. Найприйнятнішим для підприємства є комплексний підхід до вибору джерел фінансування капітальних вкладень. Тоді основною передумовою визначення оптимальної структури таких джерел може бути детальний аналіз: по-перше, можливого обсягу внутрішніх джерел фінансування капітальних вкладень по-друге, можливого обсягу залучення додаткових коштів, пов’язаного із подорожчанням капітальних витрат. Не слід забувати, що порушення оптимального співвідношення між власними і залученими джерелами фінансування капітальних вкладень може призвести до погіршання фінансового стану підприємства. Фінансовий менеджер повинен визначити граничний розмір капітальних витрат виходячи з розміру та питомої ваги кожного джерела фінансування, які можна залучити для здійснення капітальних вкладень. Відповідно до чинного законодавства джерелами фінансування капітальних вкладень можуть бути: 1) власні фінансові ресурси; 2) позичені фінансові ресурси; 3) кошти, отримані від продажу цінних паперів, внески членів трудових колективів; 4) кошти державного бюджету та місцевих бюджетів; 5) кошти іноземних інвесторів.