Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічний аналіз.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
70.53 Кб
Скачать

14. Охарактеризуйте зміст, завдання, джерела інформації та методику проведення маржинального аналізу.

Одним з важливих завдань маржинального аналізу є визна-чення ціни беззбитковості, тобто рівня ціни, при якій підприєм-ство не буде мати ні збитку, ні прибутку. Знання такої ціни не-обхідне для вирішення питання про допустимі торговельні зниж-ки, при встановлені договірних цін і т. ін.

На основі дослідження підходів щодо методики економічного аналізу маржинального доходу встановлено, що методи оцінки, які використовуються, зорієнтовані на основну діяльність підприємства та не враховують процеси формування, склад і структуру маржинального доходу.

розрахунок коефіцієнта маржинального доходу з урахуванням впливу виділених факторів:

kМД =[ Ц-(Вп.зм +Вв.зм +Впр.зм ) ]

де kМД – коефіцієнт маржинального доходу;

МД – маржинальний дохід;

Ц – ціна за одиницю продукції;

Вп.зм – змінні витрати на стадії придбання на одиницю продукції;

Вв.зм – змінні витрати на стадії виробництва на одиницю продукції;

Впр.зм – змінні витрати на стадії продажу на одиницю продукції.

15. Висвітліть основну необхідність проведення маркетингового аналізу, його мету та завдання.

Метою маркетингового аналізу є оцінка можливості та доцільності реалізації проекту за умов ринку, на який спрямовано продукт проекту.

Оцінка можливості реалізації проекту за умов певного ринку дозволяє з’ясувати, чи відповідають характеристики продукту проекту, зокрема ціна, споживчі характеристики, потребам ринку.

Маркетинговий аналіз інвестиційного проекту спрямовано на вирішення наступних завдань.

1. Оцінка попиту на продукт проекту у майбтньому в цілому, а також потенційної частки ринку проекту.

2. Вивчення характеристик ринку, на який спрямовано продукт проекту, зокрема стадії життєвого циклу, середньоринкового темпу приросту обсягів продажу, ємності ринку, середньоринкової капіталоємності, середньоринкової прибутковості і таке інше.

3. Вивчення конкурентів, зокрема ринкової долі основних конкурентів, рівня цін, рівня витрат на виробництво та реалізацію і таке інше, а також існування товарів субститутів, бар’єрів на вхід у ринок.

4. Вивчення споживачів продукту проекту, зокрема можливості їх сегментації, чутливості до цін, демографічних, соціокультурних та економічних характеристик споживачів і таке інше.

5. Оцінка рівня вигод за проектом через визначення ціни реалізації та обсягу продажу.

6. Оцінка рівня витрат на маркетинг, тобто на організацію системи збуту та стимулювання продажу, рекламних заходів, післяпродажного обслуговування та таке інше.

16. Охарактеризуйти об’єктивну необхідність функціонально-вартісного аналізу.

Функціонально-вартісний аналіз - це метод комплексного техніко-економічного дослідження об'єкта з метою розвитку його корисних функцій при оптимальному співвідношенні між їх значимістю для споживача і витратами на їх здійснення.

Принципами ФВА є: системність; функціональний підхід; відповідність витрат для забезпечення значущості та корисності функцій; колективна творчість.

Процес ФВА здійснюється за такими послідовними етапами: підготовчий, інформаційний, аналітичний, творчий, дослідний, рекомендаційний, запроваджувальний.

Функції виробу (об’єкт ФВА) підрозділяються на зовнішні та внутрішні. Зовнішні складаються з головних та другорядних, а внутрішні — з основних та допоміжних. За можливостями виявлення функції класифікуються на дійсні та потенційні. За рівнем корисності — на корисні, некорисні та шкідливі.