Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Тема 3. Характеристика первісних форм релігій

Поява первісних релігій відноситься до епохи верхнього палеоліту. В цей період вже склалась ідея про те, що поруч із реальним життям існує світ померлих, духів, і що потойбічне може впливати на реальний світ.

Анімізм - віра в існування духів, одуховлення сил природи, тварин, рослин, неживих предметів, приписування їм розуму, дієздатності, надмогутності.

Тотемізм- виник із віри тієї чи іншої групи людей у їх родинність із якимось видом тварин, рослин. Разом із тотемізмом виникає звичай табу - заборона, регулювання відносин у племені - (сімейне табу, статево-вікове, табу на їжу вождя та ін.)

Фетишизм (від португальського “фетішо” – штучна річ)- приписування окремим предметам магічної сили, яка має можливість впливати на хід подій. Фетишизм проявляється у створені ідолів, амулетів, талісманів.

Магія (шаманізм)- комплекс ритуальних обрядів, які мають за мету діями впливати на надприродні сили, впливати на перебіг подій, щоб отримати реальний результат. Ці ритуальні дії здійснювали шамани.

Загальна характеристика ранніх релігійних систем.

До ранніх релігійних систем належать релігії стародавньої Месопотамії, Єгипту, Греції, Риму та ін., де з'являються перші цивілізації та державність. Всім релігійним системам стародавнього світу притаманний політеїзм, що характеризується великим пантеоном богів, на чолі якого стоїть верховне божество. Божества ранніх релігійних систем мають як зооморфний, так і антропоморфний вигляд. Греки уявляли Бога як уособлення мудрості й краси. Римляни уявляли Бога у формі справедливості. Єгиптяни уявляли Бога у вигляді різних звірів. Кожному з пантеонів притаманні такі божества як - богиня або бог родючості, бог неба, сонця, грому, дощу, вітру, бог підземного царства та інші. Центрами, як релігійними так і економіко-політичними були храми (у Месопотамії та Єгипті - зікурати), збудовані на честь того чи іншого божества, що вважався верховним покровителем народу. До ранніх релігійних систем належать теж зороастризм (парсизм) у древньому Ірані (УІІ-УІ ст. до н.е.). Ця релігія представляє собою маздеїзм, реформований пророком Заратустрою. Його основна ідея – залежність світового порядку від боротьби добра і зла, світла і темряви, життя і смерті. Головне місце в культі відводиться вшануванні вогню. Основною книгою зороастризму є Авеста. Верховним богом у цій релігії є Агура-Мазда, а крім нього Мітра – сонце й Анахіта – Ардвісура – богиня родючості. Зороастризм у УІІ - УІІІ ст. був відтіснений ісламом.

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке тотемізм ?

  2. Що таке фетишизм ?

  3. Які вірування були в стародавній Греції та Єгипті ?

  4. Що таке зороастризм ?

Тема 4. Характеристика основ іудаїзму

Іудаїзм (юдаїзм) - монотеїстична національна релігія, поширена, головним чином серед євреїв. Оформилась у систему серед євреїв Палестини в І тис. до н.е., ввібравши в себе вірування та обряди кочових єврейських племен Аравії та землеробські культи доєврейського населення Палестини. Основні догми іудаїзму - віра в єдиного Бога Ягве як творця неба та землі, Який управляє всім світом і віддає перевагу єдиному богообраному народу - євреям, віра в посмертну нагороду, пришестя - Месії, наближення кінця світу та воскресіння мертвих. Юдеї не визнали Ісуса Христа за Месію. Головними патріархами і пророками юдаїзму є Авраам, Ісаак, Яків та Мойсей. Життя віруючих пов'язано з 613 заповідями, що викладені в Торі і розвинуті в Талмуді (із єврейської мови - навчання) та Мішні (усне навчання). В юдаїзмі прийнято дотримуватись букви закону, а це називається казуїстикою. Читання і писання в юдаїзмі здійснюється з правої сторони на ліво. Основними ритуалами в іудаїзмі є: обов’язкове обрізання у новонароджених хлопчиків, урочисте святкування кожної суботи (шабату), відзначення свят Пасхи, П’ятидесятниці (Зелених свят), кучок, дня прощення – свята покаяння та заборона споживати свинини. В суботу юдеям заборонялось: проходити більше чим 800 м, розпалювати вогнище, готувати їжу, підносити вантаж вагою більше чим сушена фіга і т. ін. В 70 р. н.е. в м. Ямнії юдаїзму було надано фарисейського змісту, а напрямки садукеїв та есенів зникли. Культовим місцем для юдаїзму є синагога. Правовірний юдей зобов’язаний надягати головний убір, коли перебуває в синагозі. Згідно єврейського календаря тепер 5761 рік. Прихильників юдаїзму є близько 18 мільйонів.

Історію іудаїзму прийнято поділяти на такі періоди: стародавній (біблейський), давній (талмудичний), середньовічний (шовіністичний), новий (модерністський). Канонічним джерелом іудаїзму є Біблія (Старий Завіт). Сектами в юдаїзмі є караїмство (заперечують святість Талмуду), хасидизм (базується на кабалі – містичному вченні, що містить елементи піфагореїзму і християнства). Символом іудаїзму є шестикутна зірка (печать царя Давида знайдена в Сидоні). Духовними провідниками юдаїзму є рабини.

Запитання для самоконтролю

  1. Які є основні догми іудаїзму ?

  2. Що зберігає юдаїзм для християнства ?

  3. Як пояснити, що юдаїзм є національною релігією ?

  4. Зі скількома заповідями пов'язано життя юдеїв ?

  5. Які є основні ритуали в іудаїзмі ?

  6. На які періоди прийнято поділяти історію іудаїзму ?