Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт 1, 3часть.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Вступ

Забезпечення надійності та безпеки засобів технічного транспорту, економічної ефективності їх застосування є важливими завданнями, як на стадії виготовлення, так і в умовах експлуатації технічних засобів. Велике місце у виробничій діяльності промислового транспорту займають роботи пов'язані з підтримкою і відновленням працездатності техніки.

Витрати праці на ремонт і утримання промислового транспорту досить значні. Роль ремонтної індустрії і залежність від неї основної діяльності транспорту збільшується в зв'язку з ростом цін на новий рухомий склад.

Велике значення в економічній ефективності ремонту автомобілів має використання залишкового ресурсу деталей. Близько 70 ... 75% деталей автомобілів та їх агрегатів, що пройшли термін служби до першого капітального ремонту, мають залишковий ресурс і можуть експлуатуватися надалі або без ремонту, або після проведення ремонтних робіт невеликого об'єму.

Основну частину деталей автомобіля (40 ... 45%) можна використовувати повторно тільки після відновлення. Вартість відновлення цих деталей не перевищує 10 ... 50% вартості їх виготовлення.

Система технічного обслуговування і ремонту покликана забезпечити надійність, безвідмовність, довговічність промислового транспорту. Передбачати виконання з встановленою періодичністю різних видів обслуговування та планових ремонтів, таких як поточний, капітальний, ТО-1, ТО-2.

Підвищення ефективності заходів з обслуговування сприяє підвищенню продуктивності, забезпечення надійності і стійкості експлуатаційної роботи промислового транспорту.

Метою даної роботи є обслуговування та ремонт агрегатів трансмісії автомобіля ЗАЗ-1102 в умовах агрегатної дільниці

Історія створення та розвитку підприємства

Станція технічного обслуговування «ПП Захарченко Д.В.» була заснована в 1998 році Захарченко Дмитра Васильовича, який в даний час є директором даного підприємства. З моменту відкриття СТО зарекомендувала себе як гарне підприємство з висококваліфікованим персоналом, який в найкоротші терміни здатний виявити і усунути складні поломки і несправності транспортного засобу. На підприємстві встановлено новітнє обладнання, використовуються різноманітні пристрої, що дозволяють легко вирішити проблему демонтажу та монтажу агрегатів і вузлів механізмів автомобіля.

СТО складається з двох цехів. Перший цех працює з дня заснування СТО. До нього входять ділянки з ремонту ходової частини, моторна ділянка; ділянка миття агрегатів і вузлів, деталей автомобіля; ділянка по розточуванню і шліфуванню блоку, колінчастого валу двигуна, токарна ділянка. У 2003 році був побудований другий цех, а також до першого цеху була прибудована шиномонтажна і мийна ділянки. Шиномонтажна ділянка була укомплектована новітнім обладнанням: верстат по розкочуванню дисків, балансувальний стенд, шиномонтувальний верстат, компресорна установка для накачування шин повітрям і спеціальним газом. На сьогоднішній день СТО користуєтеся великою довірою. Підприємство обслуговує як автомобілі новітніх марок так і старих. На підприємстві виконується широкий спектр ремонтних робіт, а також є можливість доставки оригінальних запчастин або комплектуючих для конкретної марки автомобіля.

Поломки і несправності усуваються в найкоротші терміни якісно, завдяки висококваліфікованому персоналу.

1 Загальний розділ

1.1 Тип підприємства, його структура та виробничі функції

Станція технічного обслуговування (СТО) – це підприємство, продукцією якого є послуги з технічного обслуговування і ремонту легкових. Виділяють СТО з повним циклом продажів (автомобілів, запасних частин і аксесуарів, послуг з обслуговування і ремонту автомобілів), з неповним циклом продажів (продаж запасних частин і послуг автосервісу) і СТО, які надають тільки послуги з технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

Потужність (розмір) СТО визначається кількістю робочих постів (робочих місць), а також кількістю виробничих робітників.Приватне підприємство «ПП Захарченко Д.В.» відноситься до СТО з неповним циклом продажів (продаж запасних частин і послуг автосервісу). Станція технічного обслуговування «Захарченко Д.В.» призначена для виконання всіх видів ТО, ПР і КР автомобілів індивідуального користування, дрібних підприємств і організацій. Роботи з ТО, ПР і КР автомобілів на СТО виконуються на робочих місцях.

Робочий пост – це ділянка виробничої площі, оснащена технічним обладнанням для розміщення автомобілів, призначених для виконання однієї або кількох однорідних робіт.

За типом рухомого складу, СТО поділяються: для легкових; за призначенням і розміщенню на міські та дорожні. Найбільшого поширення набули СТО по обслуговуванню легкових автомобілів, що належать населенню. СТО «ПП Барибін О.М.» обслуговує легкові автомобілі, що належать населенню, а також автомобілі, як дрібних підприємств, так і великих. Наприклад, на СТО обслуговуються автомобілі одного з таксопарків міста, а також інших підприємств. Серед населення СТО користується великою популярністю.

Розмір СТО визначається числом одночасно обслуговуваних автомобілів (робочих постів).

Розмір СТО «Захарченко Д.В.» становить 4 робочих постів.

1.2 Відомості про рухомий склад та режим його експлуатації

Завдяки висококваліфікованому персоналу та новітньому обладнанню підприємство обслуговує автомобілі як вітчизняного так і іноземного виробництва.

Найчастіше серед вітчизняних марок автомобілів обслуговуються:

АВТОВАЗ:

  • «LADA-2110» — 5-6 автомобілів у місяць;

  • «LADA-2170», «LADA 1118» — 3-4 автомобіля в місяць;

  • «LADA-2115», «LADA-2111» — 2-3 автомобіля в місяць.

ЗАЗ:

  • «Lanos» — до 10 автомобілів у місяць;

  • «Sens» — до 6 автомобілів у місяць;

Москвич:

  • «2138-2140» - до 12 автомобілів у місяць.

За один календарний місяць (20 робочих днів) на підприємстві обслуговується приблизно від 40 до 60 автомобілів. Цей показник залежить від пори року, виду робіт, та інших факторів.

1.3 Відомості про види ремонтів та обслуговування рухомого складу

Основою організації робіт в СТО «ПП Захарченко Д.В.» є Положення про технічне обслуговування і ремонт легкових автомобілів, що належать громадянам.

Дане положення обов'язкове для всіх організацій і підприємств, що роблять ТО і ремонт автомобілів незалежно від їхньої відомчої приналежності. Технічне обслуговування автомобілів являє собою комплекс робіт, спрямованих

на попередження відмовлень і несправностей, підтримка автомобілів у справному стані і забезпечення надійної, безпечної й економічної їхньої експлуатації. Технічне обслуговування включає наступні види робіт: збирально-мийні, контрольно-діагностичної, кріпильні, регулювальні, електротехнічні, роботи із системи живлення, шинні, заправні, мастильні.

По періодичності ТО легкових автомобілів підрозділяються на наступні види: щоденне технічне обслуговування (ЩО), періодичне технічне обслуговування (ТО), сезонне обслуговування (СО).

ЩО включає заправні роботи і контролі, спрямований на щоденне забезпечення безпеки і підтримки належного зовнішнього вигляду автомобіля.

Здебільшого ЩО виконується власником автомобіля самостійно перед виїздом, у шляху або після повернення на місце стоянки.

ТО передбачає виконання визначеного обсягу робіт через встановлений експлуатаційною документацією (сервісними книжками) пробіг автомобіля. СО включає роботи по підготовці автомобілів до експлуатації в холодний і теплий період року відповідно до рекомендацій підприємств – виготовлювачів.

Ремонтом називається комплекс робіт з усунення виниклих несправностей і відновленню працездатності автомобіля (агрегату). Ремонт автомобілів (агрегатів) включає контрольно-діагностичні, розбірно-складальні, слюсарні, механічні, мідницькі, зварювальні, бляхарські, фарбувальні, шино-монтажні, електротехнічні й інші види робіт. Він виконується за потреби і відповідно до призначення, характером і обсягом виконуваних робіт підрозділяються на поточний (ПР) та капітальний (КР).

ПР призначений для усунення виниклих відмовлень і несправностей шляхом проведення необхідних робіт з відновленням або заміною: в агрегаті - окремих деталей або вузлів, крім базових; в автомобіля - окремих деталей, вузлів або агрегатів, що вимагають поточного або капітального ремонту.

КР призначений для відновлення працездатності агрегатів із забезпеченням гарантованого пробігу за умови дотримання правил експлуатації: він передбачає повне розбирання об'єкта ремонту, дефектацію, відновлення або заміну складових частин і наступною зборкою, регулюванням і іспитом.

Агрегат піддається КР у випадках, коли базова деталь має потребу в замінні або відновленні, що вимагає повного розбирання агрегату, а також, коли працездатність агрегату не може бути відновлена шляхом проведення ПР. При КР вузлів і агрегатів повинне забезпечуватися відновлення до рівня нових виробів або близького до нього стану: зазорів, натягів, взаємного розташування деталей (осей, площин і т.і.), макро- і мікрогеометрії робочих поверхонь, структури і твердості металів, форм і зовнішнього вигляду складових частин агрегату. Ресурс відновленого виробу повинний бути не менш 80% нового.

Авто-обслуговуючі підприємства виробничих об'єднань заводів-виготовлювачів виконують ТО і ремонт вироблених автомобілів у гарантійний період їхньої експлуатації.