Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V_malovnichomu_parku_na_maydani_Nezalezhnosti-2...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
10.15 Mб
Скачать

«Полтавський дивосвіт»

Іподром XIX - XX ст.”

На місці сучасного стадіону “Ворскла”, колишнього стадіону “Колос” (50 – 60 рр.)

Виконавці:

Приставка Аліна Юріївна

Учениця 9 – В класу

Полтавської гімназії №28.

Калько Альона Олегівна

Учениця 9 – В класу

Полтавської гімназії №28.

Керівник

Войтенко Наталія Іванівна

Вчитель історії

В мальовничому парку на майдані Незалежності 16, біля грайливого фонтану височіє споруда полтавського стадіону «Ворскла» імені Буковського. Але не завжди тут відбувалися футбольні змагання, тренувалися спортсмени, а на трибунах захоплено спостерігали за суперництвами вболівальники. Поринемо в історію головної спортивної арени міста.

Тривалий час на майданчику містився іподром. Він був побудований у 1852 році на вулиці Сінній, що раніше називалася Ярмарковою, заснований з ініціативи Полтавського товариства випробування коней. Перші змагання відбулися в червні 1853 року і з цього моменту по вихідних і святах почали проводитись перегони на конях. У 1910 р. З іподрому стартував літак відомого російського авіатора С.Уточкіна «Фармат»

Уточкін Сергійм Исаєвич ( 1876-1916рр. )

(* 30 червня (12 липня за новим стилем) 1876, Одеса — † 31 грудня 1915 (13 січня 1916 за новим стилем),

Петроград, нині Санкт-Петербург) — один із перших російських льотчиків.

Був відомим спортсменом та екстремалом. Один із перших одеських футболістів.

Житттєпис

У 1886—1891 роках навчався в Одеській Рішельєвській гімназії. У 1894 році став першим місцевим жителем, якого прийняли до одеської футбольної команди ОБАК, де на той час виступали тільки англійці. Їздив на велосипеді, фехтував, боксував, грав у футбол, плавав на яхті, їздив на автомобілі. Виконав кілька польотів на повітряній кулі (Одеса, 1907). Гастролював у Єгипті, літав над Сахарою. Випробовував планери. У 1910—1911 роках здійснював публічні польоти в Росії та за кордоном. 15 березня 1910 року в Одесі здійснив свій перший політ на літаку «Фарман-4». Літав у Києві — 21 і 24 квітня 1910 року. У серпні 1910 року Уточкін — льотчик-випробувач заводу «Дукс» (Москва).

1911 року склав біплан за типом «Фармана», на якому літав у багатьох містах Російської імперії (зокрема, в Житомирі, Ніжині) і за кордоном. Було знято документальний фільм «Польоти Уточкіна з пасажирами в Кам'янці-Подільскому» (показано 28 листопада 1911 в кінотеатрі «Ілюзіон» в Кам'янці-Подільському; оператор С. Гіллер, фільм не зберігся).

1911 року брав участь у першому перельоті російських авіаторів за маршрутом Петербург — Москва.

Згодом, коли полтавців познайомилися з футболом, тут була збудована перша ігрова платформа для гри у копаний м’яч. Саме весною 1913 року в Полтаві відкрився спортивний майданчик, де щотижня проходили змагання футбольних команд.

Сучасний майдан Незалежності розташований між вул. Жовтневою та Театральною. З початку XIX століття тут була Ярмаркова площа, яка пізніше стала називатися Сінной. Вона займала значно більшу територію і простягалася аж до сучасної вулиці Пушкіна. Тривалий час площа носила ім’я Ф.Дзержинського (радянського державний діяч, революціонер, за походженням польський дворянин, засновник ВЧК).

Наприкінці1990-х років перейменована на майдан Незалежності.

Іподром проіснував досить довгий час. Якщо збільшити фотографію то можна побачити стайні в яких доглядали за конями. Полтавський іподром славився тим, що саме в ньому вирощували переможців турнірів та чистокровних коней які становили найбільшу цінність.

2 травня 1951 року було відкрито стадіон «Урожай».На території колишнього іподрому у 1926 році відкрито Центральний стадіон кружної ради фізичної культури.У післявоєнні роки він мав назву «Уражай», з 1955 р – «Колгоспник», а з 1963 р – «Колос». 1974 р до ювілею міста було проведено повну реконструкцію полтавського стадіону (архітектор Ю. Подсєднік). Його історія нерозривно пов’язана із однойменною футбольною командою, яка з 1996 р виступає у вищий лізі національного чемпіонату. 2008 р стадіону було присвоєне ім’я одного з фундаторів міжнародного олімпійського руху О.Д. Бутовського.

Його історія нерозривно пов’язана із однойменною футбольною командою, яка з 1996 р виступає у вищий лізі національного чемпіонату. 2008 р стадіону було присвоєне ім’я одного з фундаторів міжнародного олімпійського руху О.Д. Бутовського.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]