Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 gbn.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Репетиція уверенногоповеденія

У групах розвитку впевненості в собі основний методикою є репетиція впевненої поведінки. З цією метою в ніхіспользуются рольові ігри, що моделюють ситуації, які свого часу створили або можуть створити певні труднощі для учасників. При цьому руководітельгруппи виступає в ролі тренера, а гра будується на основі взаємодії одного з членів групи з іншими учасниками, які представляють значімихдля нього осіб. У структурованої групі керівник зазвичай починає з найбільш банальних ситуацій, які можуть створювати труднощі для большінстванеуверенних у собі людей. Як правило, ці ситуації на увазі необхідність як звернутися з проханням, так і відповісти відмовою. Прикладами можуть бути занятіяпо відпрацювання впевненого поведінки при спілкуванні з працівниками сфери обслуговування або в умовах критичного або неприязні стосунки з боку оточуючих, тренування різних комунікаційних навичок, включаючи увагу до співрозмовника, здатність до саморозкриття в розмові, уміння робити і приймати компліменти, змінювати тему розмови, починати і закінчувати розмову, витримувати паузи.

Спочатку в групі відтворюються ситуації, які не створюють для учасників особливих проблем. Наприклад, роботу вмногочісленной групи можна почати, запропонувавши учасникам подивитися один одному в очі, представитися, а потім поділитися враженнями про процедурезнакомства. У міру розвитку групи можна пропонувати відпрацювання поведінки в більш важких ситуаціях. З часом більшість груп тренінгу впевненості всебе стає менш структурованими, а матеріалом для рольових ігор служать конкретні реальні проблеми учасників. Рольові ігри в таких групах чимось тонапомінают заняття в групах психодрами і таким чином носять відбиток ідей Якоба Морено. Але головне завдання цих ігор не в тому, щоб дати вихід подавленнимчувствам з метою досягнення катарсису або емоційної розрядки. Розігруються ситуації мають відношення тільки до проблем, пов'язаних з недостаткомуверенності в собі і з створенням адаптивного поведінкового репертуару.

Відпрацювання поведінки в групах тренінгу умінь заснована на певних біхевіорістскіх принципах. По-перше, керівник групи ілікакой-небудь її учасник може моделювати «правильне» поведінку в розігруються на заняттях ситуаціях. Моделювання - це особливий пріемповеденческой терапії, використання якого досить ефективно у випадках, коли членам групи потрібно освоїти нові або посилити недостатньо вираженниеформи поведінки. Члени групи освоюють новий для них спосіб поведінки, спостерігаючи за тим, як його моделюють інші учасники або керівник, а такжеза своїми реакціями на моделюється поведінка. В деяких групах застосовують аудіо-та відеозаписи моделей зразкового (в сенсі впевненості) поведенія.Моделірованіе особливо корисно, коли учасники мають дуже слабке уявлення про те, як треба діяти в даній ситуації, щоб їх поведеніебило впевненим. Групи, що складаються з більш досвідчених учасників, можуть одразу переходити до фази репетиції поведінки. Розігруючи різні ролі, члени группивовлекаются в груповий процес і купують нові корисні поведінкові навички. Типова послідовність подій при відпрацюванні поведінки можетвиглядеть так.

У розігрується ситуації Мардж намагається

набратися хоробрості, щоб особисто повідомити батькам

про своє рішення жити окремо від них

з двома подругами. (На роль батьків вибрані

два інших учасники групи.)

М а р д ж. Мам ... і ти, пане ... Я хочу вам сказати дещо. Я. .. як би це сказати ... що, якщо я пе?? еберусь на квартиру?

О т е ц. Квартиру? Яку? Навіщо? Тобі що, тут не подобається?

М а р д ж. Та ні, подобається, звичайно. Просто мені вже дев'ятнадцять, а Джойс і Сью справді хочуть, щоб я до них перебралася.

М а т ь. Але, дорога, ми ж зовсім нічого не знаємо про ці твоїх приятелька!

М а р д ж. Вони гарні, і взагалі я вирішила, що переїду до них, ось і все.

Р у к о в о д и т е л ь. Так, давайте тут перервемося. Питання до групи: у чому проявилася впевненість Мардж?

У ч а с т н и к № 1. Мені, Мардж, сподобалося, що ти дивилася їм у вічі і говорила голосно і твердо.

У ч а с т н и к № 2. Я думаю, ти правильно початку, сказав батькам, що хочеш поговорити з ними.

Р у к о в о д и т е л ь. Дуже добре. Мардж, а сама як ти оцінюєш свою впевненість у цій ситуації?

М а р д ж. Я була абсолютно спокійною з самого початку і сама завела розмову, що мені взагалі-то не властиво.

Р у к о в о д и т е л ь. Дуже добре. А можна щось покращити в цій сцені? І якщо так, то як?

М а р д ж. Коли батько почав мене звинувачувати, я стала захищатися, а потім я вийшла з терпіння, коли мати почала менярасспрашівать.

Р у к о в о д и т е л ь. Добре. Ти все правильно зрозуміла. У кого-небудь є що сказати? Пропозиції будуть?

У ч а с т н и к № 3. На самому початку, Мардж, у тебе була невпевненість в голосі. Замість того, щоб просто повідомити батькам освоїмо рішенні, ти ніби шукала їх схвалення. Може, треба було відразу так і сказати: мовляв, ти сподіваєшся, що вони схвалять твоє рішення, але переїдеш Ти закохався випадку.

У ч а с т н и к № 4. А я помітив, як ти досить-таки боязко посміхнулась як раз перед тим, як зробити своє сільноезаявленіе.

Р у к о в о д и т е л ь. Дуже слушні зауваження. Мардж, чи не спробувати тобі ще раз, з урахуванням за все, що ти зараз дізналася?

Після того, як Мардж відпрацює свою поведінку

в розмові з відносно спокійними батьками,

керівник може запропонувати їй, щоб вона,

з метою підготуватися до будь-якого повороту подій,

випробувала себе в ситуації, коли батьки налаштовані більш агресивно.

Зазвичай за одне заняття робиться спроба освоїти лише невеликий фрагмент складного поведінкового комплексу. Після обменанесколькімі репліками керівник перериває репетицію і чекає зворотного зв'язку від групи. Він пропонує учаснику, який грав активну роль, і решті членамгруппи розповісти про свої враження (що в поведінці учасника відображало впевненість, а що ні) і міркуваннях (що в поведінці можна поліпшити ікакіееще експерименти має сенс провести). Керівник може допомагати, інструктуючи учасників. Інструктаж - це втручання, при которомруководітель підказує, натякає і радить учасникам, коли вони опиняються в особливо скрутному становищі, підтримуючи їх протягом всегопроцесса взаємодії.

Ще одним компонентом процесу відпрацювання поведінки є підкріплення. Взагалі концепція підкріплення грає в науках оповеденіі фундаментальну роль і є наріжним каменем більшості методів зміни поведінки. Існує