Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л1,2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

Вибір елементів(опцій, пунктів) меню

По-перше, потрібно запам'ятати — при роботі в редакторові меню активізується натисненням F10. Ознака активності меню — наявність в нім темного курсора (відмітки), який можна пересувати вліво(управо) для вибору відповідної опції. Для вибору опції можна натиснути початкову заголовну букву з назви опції. Натиснення Esc приводить до виходу з меню в режим редагування тексту або повернення до іншого раніше активному вікну.

Крім того, при роботі з текстовим редактором можна відразу вибрати потрібну опцію меню натисненням клавіші ALT і першої букви назви опції (ALT-F для File, наприклад).

Меню має багаторівневу структуру — вибір деяких пунктів меню з подальшим натисненням на ENTER приведе до появи «випадного» підміню, ідея роботи з яким все також проста. Але є і деяка відмінність. Натиснення клавіші ESC приводить до повернення на меню більш високого рівня. Для виходу на раніше активне вікно (редактора або повідомлень) потрібно натиснути F6.

Приведемо невеликий огляд призначення опцій(пунктів) головного командного меню, який повинен допомогти вам не «заблукати» в інтегрованому середовищі. Почнемо зліва направо.

Опція File (Робота з файлами)

Як випливає з назви, опція призначена для роботи з редагованими файлами: з її допомогою можна завантажувати, зберігати свої файли, а також виконувати ряд інших важливих функцій. На перших кроках освоєння Турбо Сі це буде для вас найпопулярніша опція. Тому роботу з нею розглянемо детальніше.

Натиснення на ENTER після вибору(підсвічування) цього пункту меню приводить до «випадання» підміню, кожен елемент якого відповідає певній дії над файлом. Перерахуємо ці елементи (у послідовності зверху вниз).

Load (Завантаження) (викликається з редактора клавішею F3) — завантажує для редагування файл з диска. У тому, що з'явився після натиснення на ENTER вікні-діалозі можна вказати ім'я потрібного вже існуючого файлу (можна також вказати ім'я неіснуючого файлу — після підтвердження він буде створений і завантажений в редактор як новий файл). При написанні імен файлів у вікні-діалозі можна використовувати також символи спільності (* або ?). В цьому випадку, після введення групового імені файлів і натисненні клавіші ENTER, з'являється спеціальне вікно із списком наявних в робочому каталозі системи ТС файлів. Користуючись клавішами управління курсором, виберіть потрібний Вам файл і натисніть на ENTER. Крім списку файлів, у вікні є зображення імен підкаталогів (великими буквами) і знак виходу в каталог більш високого рівня ( .. ). Якщо знадобиться файл з іншого каталога, виділіть(підсвітите) його за допомогою клавіш управління курсором і натисніть ENTER. Так можна подорожувати нескінченно по дереву каталогів.

Відмова від завантаження файлу проводиться клавішею ESC.

Pick (Вибір) [Alt-F3] — дозволяє вибрати файл із списку тих файлів, з якими ви раніше працювали. Вибір потрібного файлу проводиться звичайним способом із списку файлів наявних у вікні-діалозі, що з'являється у верхній частині екрану дисплея після вибору пункту Pick або натиснення комбінації клавіш Alt+F3. Відмітимо, що внизу списку є елемент(підпункт) Load File (завантажити файл) — вибравши його, переходиться до роботи у вже описаному режимі Load (Завантаження).

New (Новий файл) — використовується для створення нового файлу і завантаження його в редактор. За умовчанням цей файл має ім'я NONAME.C. Для завдання свого оригінального імені можна використовувати опції меню Write To і Save (дивися далі). Крім того, новий файл можна створити за допомогою опції Load, вказавши в ній ім'я неіснуючого файлу.

Save (Збереження) [F2] — збереження редагованого файлу. Якщо ви зберігаєте вже існуючий файл, то система програмування ТС залишає вас у вікні текстового редактора і при цьому редагування існуючого файлу може бути продовжене. Врахуйте наступне: якщо спробувати зберегти файл під ім'ям NONAME.C, система ТС запитає дати йому нове оригінальне ім'я. У всіх інших випадках файл зберігається під колишнім ім'ям.

Write to (Записати в ...) — виконує збереження файлу під іншим ім'ям (як новий або на місце того, що існує). У те, що з'явилося вікні-діалозі, після вибору цього підпункту меню, слід написати нове повне ім'я файлу(Наприклад, mas12.c). При цьому, якщо не указувати розширення файлу, він запишеться як файл .С. Якщо ж ім'я існуючого файлу вказане, система запитає дозвіл на знищення старої версії файлу : File Exist. Overwrite? [Y/N](Файл існує. Записати зверху). Натиснувши Y, ви підтвердите свої наміри переписати файл.

Directory (Каталог) — опція дозволяє вибрати файл із списку файлів, наявних в поточному каталозі, що з'явився. Опція багато в чому схожа на Load (див. вищий), проте при цьому виводиться список по власних символах спільності (за умовчанням — *.*, хоча можна встановити свою комбінацію).

Change Dir (Зміна каталога) — дозволяє встановити новий поточний каталог з якого можна буде вибирати СІ-програми для запуску їх на виконання. Опція може стати в нагоді в наступному випадку. Турбо Сі зазвичай записує новостворювані файли в заздалегідь визначений вами поточний каталог . Якщо ви коли або зберегли файли з СІ-програмами в какаом або "довільному" каталозі, то узяти їх звідти на виконання можна буде вибравши цю опцію. Вкажіть в діалоговому вікні ім'я диска, каталога, підкаталогу звідки ви бажаєте узяти файл з СІ-програмою на виконання. Врахуйте, таким чином не можна створити новий каталог(підкаталог) — ім'я повинне відповідати каталогу(підкаталогу), що вже є на диску.

OS Shell (Середовище ОС) — здійснюється тимчасовий вихід в середу MS-DOS, після чого можна виконувати будь-які команди операційної системи (не стоїть, проте, завантажувати в пам'ять резидентні програми!) — зворотне повернення проводиться командою EXIT.

Quit (Завершення) [ALT-X] — вибір опції приводить до припинення роботи з Турбо Сі.

Опція Edit(Редагування)

Вибір цієї опції приводить до повернення в режим роботи з текстовим редактором. Важливо відзначити, що при виборі цього пункту з головного командного меню в окне- редакторові бути миготливий курсор-риска, по місцю розташування якого користувач може вводити або видаляти символи що є конструктивними елементами програми. Докладніші відомості про роботу пов'язаною з редагуванням текстів програм можна отримати в розділі: ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР ТС .

Опція Run (виконання)

Run (виконання) надає можливості для компіляції, компоновки і запуску програми, що розробляється. Вибір опції приводить до «випадання» підміню, в якому перший елемент (Run), власне, і виконує вказані функції. Решта елементів використовується при відладці. Особливе місце в цьому пункті меню займає підпункт User Screen (екран користувача), який дозволяє тимчасово перемкнутися на той екран, де користувач бачить результати обчислень, отримані після виконання програма. Додаткові відомості про цей пункт меню можна отримати з розділу: Ваша перша програма на Турбо СІ.

Опція Compile (компіляція)

Compile (компіляція) також містить підміню з підпунктами, які призначені для компіляції і компоновки програм, зокрема що складаються з декількох файлів (проектів). Останній підпункт в цьому пункті меню — Get Info — дозволяє отримати інформацію про стан Турбо-системи взагалі і вашої програми в ній зокрема. Додаткові відомості про цей пункт меню можна отримати з розділу: Ваша перша програма на Турбо СІ.

Опція Project (проект)

Project (проект) — опція цілком призначена для організації складних програм: скріплення в один проект декілька початкових і об'єктних файлів для створення закінчених програм. При виборі цієї опції з'являється підміню, що містить відповідну підпункти(команди) дають можливість організовувати і управляти складними програмами. Додаткові відомості про цей пункт меню можна отримати з розділу: Ваша перша програма на Турбо СІ(Побудова проектів).

Опція Options (опції)

Options (опції) дозволяє змінити різні параметри, що впливають на роботу інтегрованого середовища ТС. Коректність параметрів обумовлює нормальні умови роботи з системою ТС. Причому параметри можна розділити на дві категорії. Перші впливають на зручності роботи (наприклад, використання табуляції, число рядків на екрані і так далі). Другі фатально впливають на сам процес роботи — при їх помилковості розробка програм стає неможливою. Ми розповімо про те. як уникнути такого розвитку подій і правильно встановити параметри «другого вигляду». Вибір опції Options приводить до появи підміню, елементи якого мають наступне призначення:

COMPILER — установка параметрів компілятора;

LINKER — установка параметрів компонувальника;

ENVIROMENTS — установка параметрів оточення;

DIRECTORIES — імена використовуваних системою Турбо Сі каталогів;

ARGUMENTS — завдання рядка аргументів для вашої програми;

SAVE OPTIONS - збереження нових параметрів ;

RETRIEVE OPTIONS - відновлення старих параметрів.

Перш за все особливу увагу приділите установці правильних імен використовуваних системою Турбо Сі каталогів. Для цього виберіть елемент Directories і натисніть на ENTER. На екрані у вигляді підміню з'являється список каталогів. Тепер слід переконатися в тому, що вказані в списку імена відповідають дійсності. Далі перерахуємо імена каталогів наявних в списку:

Include Directories(каталоги Include): Тут потрібно вказати імена всіх каталогів(підкаталогів), що містять файли, які указуються(задаються) в СІ-програмі директивою #include <filename.h>. Іншими словами, тут повинні бути перераховані імена каталогів(підкаталогів) де зберігаються файли системи програмування TC з розширенням .h . Оскільки, в системі програмування ТС зазвичай файли, використовувані директивою #include, зберігаються в безлічі підкаталогів, то їх імена в рядку Include Directories слід розділяти крапкою з комою( наприклад: C:\TC\INCLUDE; C:\WORK ).

Turbo З Directory — каталог, де шукатиметься файл конфігурації і файл підказки TCHELP.TCH. У нашому прикладі слід вказати: С:\ ТС .

Library Directories — указується перелік каталогів, де знаходяться об'єктні (C0?.0BJ) і бібліотечні (.LIB) файли системи програмування.( наприклад: C:\TC\LIB )

Pick File Name — указує ім'я PICK-файла (файлу списку) системи Турбо Сі, де зберігаються імена останніх 15-ти файлів з СІ-програмами, які раніше викликалися вами для обробки. Сам список цих файлів користувач бачить вибравши подпунк Pick з пункту File головного командного меню. Оставте ім'я цього PICK-файла без змін.

Output directory — тут потрібно вказати ім'я каталога, в який записуватимуться створювані системою програмування файли після процедур Compile Run . Ці файли мають розширення .OBJ, .MAP і .ЕХЕ. Очевидно, що цим каталогом може бути ваш робочий каталог: C:/WORK1 або : C:/WORK .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]