Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогнозування-насильн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Висновки до і розділу

Отже, кримінологічне прогнозування становить собою процес наукового пізнання майбутнього стану злочинності, факторів, що впливають на її зміни, і розробки кримінологічного прогнозу. Його мета: встановлення всіх параметрів злочинності в перспективі, виявлення на цій основі небажаних тенденцій та пошук засобів їх зміни у позитивному напрямі. Основні методи кримінологічного прогнозування: метод екстраполяції, метод моделювання та метод експертних оцінок

За об’єктом дослідження кримінологічні прогнози поділяються на: прогнозування розвитку науки кримінології; прогнозування злочинності; прогнозування індивідуальної злочинної поводження. За термінами кримінологічні прогнози поділяються на: надкороткострокові (доба, тиждень, місяць); короткострокові (1 місяць – до 1 року), середньострокові (до 1-5 років) і довгострокові (5 до 15 років). Чим довший термін прогнозу, тим менша його достовірність (так само, як і в метеорологічних прогнозах). За об’єктом прогнозування можна виділити прогнози: злочинності; особистості злочинця; факторів злочинності, наприклад, криміногенних явищ в економіці; наслідків злочинності, наприклад, числа жертв автотранспортних злочинів; заходів боротьби зі злочинністю, наприклад, змін у кримінальному законодавстві. За спрямованістю прогнозування виділяються прогнози: пошуковий, який ґрунтується на умовному продовженні в майбутньому стану об’єкта, наприклад, обсягу злочинності; нормативний, заснований на заздалегідь визначених цілях, нормах, ідеалах, наприклад, зниження злочинності, позитивні зміни в її структурі при здійсненні тих або інших заходів.

Розділ 2. Якісні показники начильницької злочинності

2.1.Географія насильницької злочинності

Насильницька злочинність проти життя і здоров’я — це сукупність навмисних посягань, спрямованих на втручання у фізичну і психічну цілісність жертви злочину з метою заподіяння їй смерті або тілесного ушкодження. Тілесні ушкодження і навіть смерть потерпілого від необережних злочинів не пов’язані з поняттям насильства, оскільки злочинець не мав на меті їх настання. Тому вони не входять до складу насильницьких злочинів1.

І.М. Даньшин і В.В. Голіна зауважують, що крім убивств і тілесних ушкоджень до насильницької злочинності часто відносять і розглядають їх разом ще й хуліганство і зґвалтування. Безперечно, ці злочини мають деякі спільні кримінологічні риси, але водночас не можна не бачити істотних відмінностей в їх природі, мотивації, у різній патології особистості злочинців, чинниках, які обумовлюють цей специфічний вид злочинного насильства. Крім того, попередження таких злочинів також має свої особливості, тому їх слід розглядати самостійно2. Ми згодні, що основна увага має бути зосереджена на найбільш небезпечних і поширених видах насильницької злочинності — вбивствах і тяжких тілесних ушкодженнях.

Результати вивчення навмисних убивств і тілесних ушкоджень свідчать як про певну стабільність їх основних структурних показників в Україні за багато років, так і про серйозні несприятливі тенденції, які відзначалися у розвитку даних злочинів. Це особливо виявлялося у 90-ті роки ХХ ст., коли частка таких злочинів, учинених з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю значно зросла, і виникли нові різновиди злочинів (убивства на замовлення, що чиняться професійними вбивцями)1.

Важливе значення має такий показник злочинності, як її територіальний розподіл по різних регіонах країни («географія» злочинності). Територіальні відмінності в обсязі, інтенсивності, структурі, динаміці, характері злочинності тісно пов’язані з рівнем соціально-економічного розвитку окремих регіонів країни, з національними традиціями, звичаями, рівнем культурно-виховної роботи, організацією побуту і дозвілля населення, якістю правоохоронної діяльності, з іншими факторами . Ці відмінності враховуються при визначенні завдань суспільства щодо протидії злочинності, найбільш важливих напрямів попереджувальної роботи. Показник територіального розподілу злочинності (R) розраховується за формулою2:

u_

R = U

де u - показник обсягу злочинності на одній з адміністративно відокремлених територій, що входять до складу держави; U - показник обсягу злочинності на території, до складу якої входить конкретна адміністративно відособлена територія.

Як бачимо, географія злочинності - це розповсюдження її по різних регіонах (територіях) держави, областях, районах, містах, селищах3.

За В.Лунеєвим, географія злочинності — це просторово-часовий розподіл кримінальне-караних діянь (за рівнем, структурою, динамікою), що пов’язане зі специфікою різних регіонів світу, країн чи адміністративно-територіальних одиниць однієї країни, з чисельністю, структурою та розселенням населення на досліджуваних територіях, зі своєрідними формами організації життя людей, умовами їх праці, побуту, відпочинку, культури, національних традицій тощо1.

С. Мінченко пише, що у перекладі з грецької: географія — це землеопис. Тобто, якщо йдеться про географію злочинності, то, на мою думку, її необхідно розуміти як опис чи фіксацію злочинності на певній території. Географія злочинності — кількісно-якісний статистичний показник, який відображений в первинному обліку злочинів правоохоронними органами за місцем їх вчинення, що містить відомості про злочинця та потерпілого, дані про моральні та матеріальні втрати внаслідок вчинення злочинів, а також характеризує його структуру як співвідношення між групами та видами злочинів, вчиненими різними категоріями правопорушників у окремо взятих адміністративно-територіальних одиницях2.

Геогра­фія злочинності звичайно визначається за допомогою таких показників, як питома вага злочинності регіону у загальній кількості зло­чинів, вчинених у країні, а також регіональні коефіцієнти злочинності3.

Досвід роботи правоохоронних органів свідчить, що нерів­номірність у стані, динаміці та структурі розподілу злочин­ності пояснюється:

  • конкретними соціальними умовами певного регіону;

  • економічною його характеристикою;

  • національним складом і структурою населення;

  • послабленням соціального контролю за поведінкою людей;

  • рівнем культурно-виховної роботи, організації дозвілля та побуту населення;

  • рівнем організації роботи в боротьбі зі злочинністю тощо4.

Рівень правопорушень тісно пов’язаний з урбанізацією населення. Існує пряма залежність злочинності від ступеня урбанізації території. Так, у найменш урбанізованих західних областях злочинність в розрахунку на 100 тис. осіб (600-800) приблизно в два рази менша, ніж в цілому в Україні. В найурбанізованіших областях південного сходу цей показник досягає 1600-18001.

М.В.Корнієнко також зазначає, що в Україні за місцем вчинення переважають злочинні прояви в містах та селищах міського типу: 1996 р. — 75,8 % загальної кількості за­реєстрованих злочинів, 1997 р. — 74,9 %, 1998 та 1999 рр. — 74,9 %. Разом з тим, рівень сільської злочинності поступово збільшується2.

Вченими на теперішній час вже сформульовано низку основних кримінологічних аспектів великого промислового міста:

1) підвищена густина населення, що призводить до часткового погіршення умов життя, до ускладнення взаємовідносин між людьми, що в кінцевому рахунку часто приводить до вчинення правопорушень, існує прямий зв’язок між показниками густоти населення та рівнем злочинності;

2) міграція населення, з якою пов’язана проблема адаптації нових мешканців, можливість соціального контролю над нею; з іншого боку – еміграція за кордон найбільш правослухняного прошарку населення3.

З маятниковою міграцією пов’язані:

1) збільшення психологічного навантаження;

2) додаткові матеріальні витрати на переїзд у громадському транспорті;

3) безробіття;

4) підвищена  концентрація маргінальних прошарків (бродяг, жебраків та інших), злочинців, що переховуються;

5) зростання нервових навантажень на людину, збільшення стресових, конфліктних ситуацій;

6) промисловий і транспортний травматизм;

7) послаблення родинних та сусідських зв’язків;

8) підвищене екологічне навантаження на людину, яке створює реальну загрозу біологічним основам життя, здоров’ю та розвитку людини1.

Географію умисних вбивств та замахів у 2011 році можна охарактеризувати таким чином: більше половини (52,8 %) вбивств припадає на Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Одеську, Харківську області та Автономну Республіку Крим. У порівнянні з 2010 роком у 2011 році найбільшу позитивну динаміку продемонстрували: Кіровоградська обл. 39,3%; Івано-Франківська область 39,1%; м.Севастополь 27,3%; Миколаївська 24,6 %; Сумська обл. 21,7%. Натомість суттєве зменшення продемонстрували у 2011 році Волинська – 52,3 %; Рівненська – 37,9%; Чернівецька обл. – 30,8%; Запорізька – 23,8 %; Закарпатська – 22,9%.

Дослідження свідчать про те, що поширення насильницьких злочинів у містах і сільській місцевості має відмінність, але незначну. Влітку їх реєструється більше, ніж узимку2.