Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра регіонального управління

Контрольна робота

З дисципліни: «Маркетинг»

Варіант 59

Підготувала:

Студентка 3-го курсу

ФМ, групи МО-33

Лазарчук К.Г.

Перевірила:

Гуменюк О.О.

Рівне 2012

Зміст

  1. Характеристика двох елементів маркетингу «продукт» та «ціна»……...3

  2. Товарна модель побудови служби маркетингу на підприємстві………..6

  3. Місце методів маркетингового дослідження в методичному арсеналі. Функція маркетингових досліджень «бенчмаркетинг»………………….8

  4. Визначення потенціалу та місткості ринку підприємства……………..11

  5. Процес планування нової продукції……………………………………..13

  6. Обмеження, з якими стикаються підприємства при розробці політики ціноутворення……………………………………………………………..17

  7. Критерії вибору торгового посередника………………………………...19

  8. Визначення поняття «торгівля». Характеристика гуртової торгівлі…..22

  9. Основні канали просування товарів, які виділяють маркетологи……..24

  1. Характеристика двох елементів маркетингу «товар» і «ціна»

Найважливішими елементами маркетингу є так звані «4Р»: продукт, ціна, місце та просування. Ці чотири елементи у сукупності створюють комплекс маркетингу, який розробляється маркетологами для конкретної ринкової ситуації.

Товар ( якість, властивості, асортимент,упаковка, форма) є першим елементом з усіх «4-«Р» маркетингового комплексу. Робота з ним є найважливішим інструментом маркетингу та конкурентної боротьби. Товари, так само, як і послуги та ідеї, є засобом задоволення фундаментальних людських потреб. Всі перераховані характеристики товару надто важливі яу засоби отримання певних благ та задоволення певних потреб покупців. Кожний продукт наділений певними властивостями, що становлять певний інтерес для споживача: дизайн, довговічність, надійність, тобто продукт наділений певною якістю.

У маркетингу товар сприймається як комплекс відчутних та невідчутних властивостей, тому головна ідея маркетингу — продавати не товар як такий, а продавати засіб для вирішення споживчих проблем. Тому, відповідно до постулатів маркетингу, товар — це продукт, послуга, цінні папери, ідеї та знання, що можуть задовольнити потребу та призначені для продажу.

Під якістю розуміють весь набір властивостей продукту , за якими споживач робить висновки про його переваги чи недоліки порівняно з товарами конкурентами. Часто інструментом впливу на споживача, який сприяє продажу товару на ринку, стає асортимент. Говорячи про асортимент, розрізняють широту (кількість найменувань товару) та його глибину (кількість видів виробів на одне найменування продукції).

Сьогодні на ринку перемагає не той, хто завойовує нових споживачів, а той, хто зуміє утримати старих. Тому на перший план у конкурентній боротьбі виходить сервіс, який поділяють на сервіс до продажу та після продажу. Основними елементами сервісного обслуговування є:

  • інструктаж та рекомендації до та після продажу товару;

  • установлення товару;

  • забезпечення комплектуючими деталями;

  • технічне обслуговування товару;

  • підготовка торговельного персоналу;

  • робота зі скаргами покупців;

  • гарантійне обслуговування товару.

Ціна (знижки, націнки, строки платежів) є одним з ключових знарядь маркетингового впливу на ринок. Ціна та інші елементи комплексу маркетингу взаємопов'язані між собою. Рівень ціни, з одного боку, визначений можливостями продажу туристичного продукту, а з другого — функціональними можливостями та якістю. Взаємозв'язок ціни і властивостей продукту сильніший тоді, коли ринок характеризується вільною конкурентною боротьбою. У ціну продукту входять також витрати па популяризацію (просування), оскільки активізація продажу в туристичному бізнесі входить до затрат виробництва. Очевидно, що низька ціна не забезпечить продажу нового продукту, оскільки споживачі мусять його пізнати перед тим, як проявлять своє зацікавлення за будь-якої ціни.

Отже, з одного боку, всі елементи маркетингової стратегії детермінують рівень ціни, а з другого — ціна, яка акцептується покупцями, визначає межі можливої політики дистрибуції і просування.

Основними чинниками, під впливом яких формується ціна є:

  • собівартість виробництва продукції;

  • виняткові якості, відмінні особливості товару, що приваблюють покупця;

  • ситуація на ринку, де аналогічний товар пропонують конкуренти.

Надто затратна маркетингова діяльність може сформувати ціну, яка може спричинити зниження попиту. Отже, виходом для цінової маркетингової політики є дослідження різних варіантів попиту за різних рівнів цін і порівняння результатів з витратами, які підприємство повинно здійснювати при фактичному варіанті виробництва і продажів.

Ціна є найважливішою інформацією про продукт, яку продавець переказує споживачеві. За умов вільних ринкових можливостей ціна визначеного продукту засвідчує його споживчі властивості. Порівняння двох продуктів аналогічного призначення, реалізованих на тому самому ринку за різними цінами, приводить до висновку, що один з них краще забезпечує задоволення визначених потреб.

Отже, для продавця, який прагне здобути стійкі позиції на ринку, важливо, щоб ціна відповідала споживчій вартості пропонованих благ і послуг. Погляд на встановлення ціни на невідповідні властивості продукту часто є наслідком і причиною втрати клієнта.

Необхідно пам'ятати, що ціна є тільки одним з елементів комплексу маркетингу і не можна її самостійно аналізувати без одночасного розгляду інших компонентів. Пропонування низької ціни має успіх тільки тоді, коли вдається забезпечити задовільну якість, яка своєю чергою, буде сприйнята клієнтами. При цьому потрібно зазначити, що ціна у комплексі маркетингу відіграє після продукту найважливішу роль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]