Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчання, виховання, розвиток, сборная статья.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
33.76 Кб
Скачать

Глава II. Структура процесу навчання, характеристика структурних компонентів.

§ 1. Структура процесу навчання.

Виявлення сутності процесу навчання передбачає аналіз його структури.

Найбільше членування єдиного процесу навчання полягає у виділенні в його структурі двох взаємопов'язаних елементів: навчання і викладання.

Навчання неможливе без одночасного здійснення викладання і навчання, без взаємодії учня та викладача. Викладання неможливо без вчення, а вчення без викладання стає елементом процесу самоосвіти.

Ефективний процес навчання передбачає встановлення суб'єкт-суб'єктних відносин педагога і учнів. Школяр (дошкільник, студент) виступає об'єктом викладання і суб'єктом навчання. Об'єктом його діяльності є зміст освіти. Педагог виступає суб'єктом викладання. Його діяльності також спрямована на зміст освіти.

Процес навчання - це не просто механічне злиття викладання і навчання, а якісно нове, цілісне явище.

Ю. К. Бабанський у структурі процесу навчання виділяє наступні компоненти:

1) цільовий;

2) стимулююче-мотиваційний;

3) змістовний;

4) операційно-дієвий;

5) контрольно-регулювальний;

6) оціночно-результатовний.

Ці компоненти відображають весь процес взаємодії педагога і учнів від постановки мети навчання до аналізу його результатів.

Цільовий компонент процесу навчання є постановку педагогом і прийняття учнями цілей і завдань вивчення теми (розділу, курсу, навчального предмета). Цілі і завдання процесу навчання визначаються соціальним замовленням, уточнюються на основі вимог державних освітніх стандартів, програм, рівня підготовленості учнів і матеріально-технічної бази навчального закладу.

Стимулююче-мотиваційний компонент процесу навчання відображає заходи педагога з формування пізнавальних потреб, стимулювання мотивів навчальної діяльності, інтересів.

Змістовний компонент процесу навчання - це зміст навчання, визначається госудаpственной освітніми стандартами, програмами, підручниками та навчальними посібниками.

Операційно-дієвий компонент процесу навчання відображає його процесуальні характеристики, форми, методи, засоби.

Контрольно-регулювальний компонент процесу навчання передбачає здійснення контролю педагога і самоконтролю учнів з метою встановлення зворотного зв'язку і коректування ходу процесу навчання.

Оціночно-результативний компонент процесу навчання об'єднує оцінку педагогом і самооцінку учнями результатів навчання, встановлення їх відповідності поставленим цілям, виявлення причин їх можливої ​​невідповідності, постановку завдань подальшої діяльності.

Характеристика перерахованих компонентів процесу навчання дає уявлення лише про його склад. Орієнтація педагога на проектування цілісної структури даного процесу передбачає вивчення взаємозв'язків його структурних елементів.

Всі компоненти процесу навчання тісно взаємопов'язані між собою. Прийняття мети навчаються вимагає педагогічно доцільного впливу на їх мотиваційно-потребностную сферу. Мета навчання визначає його зміст. Мета і зміст навчання вимагають певних методів, засобів і форм стимулювання й організації цього процесу. По ходу навчання необхідний контроль за його перебігом і результатом. Реалізація всіх компонентів у комплексі забезпечує досягнення результату. Оцінка отриманого результату визначає нові цілі процесу навчання.

Зазначені послідовність і зміст компонентів процесу навчання найбільш типові. У залежності від завдань навчання і його конкретних умов ті чи інші компоненти цього процесу простежуються більш-менш чітко. Наприклад, зацікавленість аудиторії досліджуваної темою знімає необхідність додаткових заходів стимулювання. Не завжди потрібні корективи процесу навчання, якщо відразу вдається досягти поставленої мети. Проектування процесу навчання вимагає творчого підходу до аналізу його структурних компонентів.