Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по БЖД.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
86.01 Кб
Скачать

2. Термічні фактори — мають теплову енергію (температура нагрітих та охолоджених предметів та поверхонь, температура відкритого полум’я, пожеж, хімічних реакцій, аномальні параметри мікроклімату).

Внаслідок дії підвищених температур у людини виникають опіки, тепловий удар, при дії понижених — обмороження, переохолодження організму.

Основнімі небезпечними чинниками, що супроводжують дію термічних факторів є підвищена чи знижена температура, токсичні продукти горіння, дим, знижена концентрація кисню та підвищена концентрація вуглекислого (СО2) та чадного (З) газів. При вдиханні продуктів горіння, повітря з невеликим вмістом кисню (менше 14%), великим вмістом вуглекислого та чадного газу втрачається координація рухів, розвивається отруєння.

Непрямім негативним чинником при значних проявах термічних факторів, наприклад пожежі є психологічний чинник, який призводить до збільшення матеріальних втрат та людських жертв.

Основнімі методами попередження прояву та боротьби з термічними чинниками є застосування обладнання у пожежо- та вибухобезпечному варіанті, автоматичних систем попередження пожежогасіння та спеціальних засобів гасіння.

3. Електричні фактори — електричний струм, статична електрика іонізуюче випромінювання, електричне поле.

Електротравматизм в порівнянні з іншими травмами не найпоширеніший (0,5-1%), але по числу випадків із смертельним результатом займає одне з перших місць (20-40%). Небезпека струму пояснюється тим, що його не можна виявити на відстані. Струм вражає миттєво, але не однозначно. Електрічній струм, проходячи через тіло людини, зумовлює термічну, електролітичну, механічну та біологічну негативну дію.

До загальних електротравм відносять електричний удар, при якому відбувається збудження м'язів тіла людини, що може спричинити судоми, зупинку дихання і серця.

До місцевих електротравм відносять опіки, металізацію шкіри, електричні знаки, механічні пошкодження та електроофтальмію.

- сила струму

- напруга

- година проходження струму через організм людини

- рід струму (змінний чи постійний)

- шлях струму в організмі людини

- при змінному струмі - його частота

- сумарний електричний опір.

Заходи щодо електробезпеки переслідують дві мету:

- виключити дотик людини до токоведущим частин;

- виключити дотик людини до нетоковедущим частин, що випадково опинилися під напругою, або понизити небезпечні вражаючі параметри дотику.

Технічні засоби захисту від дії електричного струму: ізоляція, заземлення, занулення, мала напруга, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та ін.

Іонізуючі випромінювання — квантове (електромагнітне та корпускулярне) випромінювання, під впливом якого із нейтральних атомів утворюються іони.

Захворювання, спричинені іонізацією, можуть бути гострими чи хронічними.

Гострі ураження настають при опроміненні великими дозами протягом короткого проміжку годині. Великі дози рентгенівського і гама-випромінювання можуть спричинити смерть.

Безпека працюючих з радіоактивними речовинами забезпечується таким чином: встановлення гранично допустимих доз опромінення різними видами іонізуючих випромінювань; застосування захисту часом, відстанню; проведення загальних заходів захисту; використання засобів індивідуального захисту.