Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек1_Тема 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Принципи виплат соціальної допомоги:

  • Принцип субсидіарності - виплати здійснюються в залежності від потреби, але з обліком того, протягом якого часу страхувальник платив внески в фонд.

  • Принцип солідарності - виплати не залежать від податків, що сплачуються громадянином, і страхових внесків і визначаються тільки ступенем потреби.

Основні риси опіки:

  • соціальна допомога зорієнтована на індивідуальну нужденність одержувача;

  • фінансування здійснюється із бюджету;

  • розмір допомоги не залежить від раніше сплачених внесків;

  • допомога надається лише у випадку неможливості для одержувача самостійно вийти зі скрутного становища за рахунок власних доходів і майна.

Функції соціального страхування включають:

1. Формування грошових фондів, з яких покриваються витрати, пов'язані з життєдіяльністю непрацездатних і осіб, що не беруть участі в трудовому процесі (фінансово-стабілізаційна функція);

2. Забезпечення необхідної структури трудових ресурсів (демографічна функція);

3. Зменшення розриву в рівнях матеріального забезпечення працюючих і непрацюючих (безробітні, інваліди) громадян та сприяння вирівнюванню життєвого рівня різних соціальних груп населення, не залучених до трудового процесу (соціально-стабілізаційна функція);

4. Підтримка сформованого матеріального рівня застрахованого, якщо звичайне джерело доходу стає для нього недоступним (захисна функція);

5. Відшкодування збитку з втрати працездатності і збитку здоров'я за допомогою матеріального відшкодування втрати заробітку, а також оплати послуг у зв'язку з лікуванням і реабілітацією (компенсаційна функція);

6. Забезпечення застрахованим (і членам їхніх родин) покриття усіх витрат, достатніх для нормального протікання відтворювального циклу, що охоплює практично весь життєвий цикл, у випадку хвороби, старості, інвалідності, безробіття, вагітності (відтворювальна функція);

7. Вплив на суспільний розподіл і перерозподіл: соціальні виплати збільшують частку вартості, що направляється на споживання застрахованим; це полягає в поділі матеріальної відповідальності за соціальні ризики між усіма застрахованими, роботодавцями І державою (перерозподільча функція);

8. Узгодження інтересів соціальних суб'єктів з ряду принципових для життєдіяльності найманих робітників питань (стабілізуюча функція).

Використовують також іншу класифікацію функцій соціального страхування

1) Соціально-гарантійна: надання страхового захисту особам, що включені у систему соціального страхування, при настанні відповідних умов.

2) Економічні функції:

Акумулююча - концентрація ресурсів для фінансування соціальних послуг за рахунок збору страхових внесків і формування самостійних страхових фондів;

Інвестиційна - додаткове нагромадження страхових фондів шляхом одержання інвестиційного доходу від вкладень тимчасово вільних коштів.

3) Регулююча функція забезпечує:

чисельність та структуру трудових ресурсів;

вирівнювання життєвого рівня різних соціальних груп населення, не залучених до трудового процесу, а також працюючих та непрацюючих громадян.

Еволюція принципів соціального страхування включає:

1) індивідуалістичну концепцію суспільних відносин;

2) принципи по моделі Бісмарка;

3) принципи згідно плану Беверіджа;

4) принципи Міжнародної організації праці (МОП).

Індивідуалістична концепція суспільних відносин

Сутність концепції індивідуального страхування полягає в тому, що грошові кошти, які працівник отримує за свою працю, повинні бути поділені на дві частини:

для поточного споживання та

для забезпечення власної соціальної безпеки у майбутньому шляхом заощадження коштів через ощадні каси.

Мета індивідуального страхування, крім забезпечення соціальної безпеки, відповідала тодішньому ідеалу робітничого класу: накопичення з надією вийти в один щасливий день із положення робітника, придбавши власність, яка сама по собі є однією з найвищих форм матеріального забезпечення.

Модель Бісмарка (кінець 19 століття) визначається наступними принципами:

  • забезпечення засновано виключно на праці і тому обмежене лише працюючими особами

  • обов’язкове забезпечення лише для тих найманих працівників, заробітна плата яких нижча визначеної мінімальної суми, тобто для тих, хто не може користуватись індивідуальним страхуванням;

  • забезпечення засноване на методології страхування, що встановлює паритетне відношення між внесками найманих працівників та працедавців, а також між виплатами та внесками;

  • забезпечення, яким управляють самі працедавці та наймані працівники.

  • обов’язковий характер системи соціального страхування на території держави.

План Беверіджа (сорокові роки 20-го століття) базується на принципах:

  • універсальність,

  • єдність та

  • інтеграція.

Забезпечення повної зайнятості – ось що, за Беверіджом, є головним: справжнє забезпечення випливає із права на працю.

Принцип універсальності забезпечення означав розрив з традиційною логікою системи Бісмарка – забезпечення лише працюючих – і гарантував забезпечення на всі випадки соціального ризику для всього населення. У Великобританії була запропонована повна система забезпечення на будь – який випадок, будь то загроза здоров‘ю, індивідуальному чи сімейному доходу для всіх людей, які опинились у скрутному становищі, заснована на національній солідарності та гарантованому мінімальному доході для всіх.

Принцип єдності у забезпеченні

1. Допомога знаходиться у прямій залежності не від заробітної плати або рівня втрати працездатності, а від нормальних потреб людини в конкретній ситуації.

2. Єдиний характер організації системи, заснованій на єдиному внеску до уніфікованої системи національного страхування, під керівництвом державного органу.

Принцип інтеграції.

Передбачає інтеграцію різних форм забезпечення:

  • страхування;

  • соціальної допомоги;

  • ощадних кас (взаємне страхування).

Координацію трьох головних політичних напрямків:

  • політики, заснованої на гарантованому доході,

  • політики охорони здоров‘я;

  • політики повної зайнятості.

Принципи Міжнародної організації праці (МОП) сформовані в закінченій формі в другій половині 20-го століття та рекомендують поєднання вказаних принципів для умов конкретних країн (див. тему „Іноземний досвід у сфері соціального страхування”).

Класифікаційні ознаки систем соціального страхування

1. По видах соціального ризику: з нагоди хвороби; від нещасного випадку на виробництві; з нагоди інвалідності; з нагоди старості; з нагоди вагітності, материнства; з нагоди смерті (страхування вдів і сиріт, поховання); по безробіттю.

2. По характері: добровільне, обов'язкове.

3.По сфері поширення: державне, муніципальне (місцеве і регіональне), професійне (по професійно-галузевій ознаці), міжнародне.

4. За формою організації: державне, колективне, змішане, індивідуальне.

Література [1; 8; 11 – 21; 28; 30; 34]