Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word(1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
35.82 Кб
Скачать

Податковий облік сум індексації

Індексація нараховується та виплачується одночасно з нарахуванням та виплатою (відповідно) зарплати за місяць, доходи за який підлягають індексації.

Для цілей обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) індексація включається до складу заробітної плати у вигляді додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.7 Інструкції № 5). У зв'язку з цим ця виплата:

— обкладається ПДФО за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %);

— ураховується при визначенні граничного розміру доходу, що надає право на податкову соціальну пільгу;

— при визначенні бази оподаткування зменшується на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ) у частині утримань та на суму податкової соціальної пільги (за наявності права на неї).

Сума індексації включається до бази для справляння ЄСВ, оскільки вона включається до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції № 5.

До складу витрат підприємства включаються:

— сума індексації на підставі пп. 138.8.2, 138.8.5, 138.10.2 — 138.10.4 і п. 142.1 ПКУ;

— сума ЄСВ, нарахованого на суму індексації, на підставі п.п. 138.10.4, п. 143.1 ПКУ.

Відповідальність за непроведення індексації

Статтею 15 Закону № 491 визначено, що за порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягуються до відповідальності згідно із законом. Види та заходи такої відповідальності наведемо в табл. 3.

Таблиця 3

Вид відповідальності

Захід відповідальності

Хто притягує до відповідальності

Підстава

Дисциплінарна відповідальність

Дисциплінарне стягнення

Власник або уповноважений ним орган

ст. 147 — 152 КЗпП

Адміністративна відповідальність

Штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.)

Районні, районні в місті, міські суди*

ч. 1 ст. 41 КпАП

* Порушення може бути виявлено під час перевірки посадовими особами державної інспекції з питань праці, якими складаються протоколи про адміністративне правопорушення. Після оформлення та підписання протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для направлення до суду. Рішення про накладення адміністративного штрафу за це порушення виноситься судом.

Крім штрафних санкцій, що накладаються на посадових осіб підприємства, непроведення індексації може призвести до додаткових витрат підприємства. Так, наприклад, якщо працівник підприємства вирішить звільнитися згідно зі ст. 38 або 39 КЗпП у зв'язку з порушенням власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, зокрема у зв'язку з непроведенням індексації заробітної плати, підприємство повинно буде виплатити працівнику не лише індексацію, а й вихідну допомогу в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП).

На завершення нагадаємо, що у 2012 році наші читачі щомісяця отримуватимуть інформацію про індекси для проведення індексації заробітної плати за відповідний місяць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]