Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

85. Зовнішній масаж серця

Зовнішній масаж серця — це ритмічне стискання серця між грудиною та хребтом. Треба знайти розпізнавальну точку - мечоподібний відросток грудини, - він знаходиться знизу грудної клітки над животом. Стати треба з лівого боку від потерпілого і покласти долоню однієї руки на нижню третину грудини, а поверх - долоню другої руки (рис. 5.21, 5.22). Тепер ритмічними рухами треба натискати на грудину (з частотою 60 разів на хвилину). Сила стиснення має бути такою, щоб грудина зміщувалась в глибину на 4-5 см. Масаж серця доцільно проводити паралельно зі штучним диханням, для чого після 2-3 штучних вдихів роблять 15 стискань грудної клітки. При правильному масажі серця під час натискання на грудину відчуватиметься легкий поштовх сонної артерії і звузяться протягом кількох секунд зіниці, а також порожевіє шкіра обличчя і губи, з'являться самостійні вдихи. Щоб не пропустити повторного припинення дихання, треба стежити за зіницями, кольором шкіри і диханням, регулярно перевіряти частоту і ритмічність пульсу.

87. Категорії приміщень і виробництв за вибуховою і пожежною небезпекою

Ступінь вогнестійкості будинків

Мінімальні межі вогнестійкості будівельних конструкцій, год

Стіни

несучі

самонесучі

Зовнішні несучі

перегорожі

І

2,5

1,25

0,5

0.5

ІІ

2

1

0,25

0,25

ІІІ

2

1

0,25; 0,5

0,25

ІІІа

1

0,5

0,25

0,25

ІІІб

1

0,5

0,25; 0,5

0,25

IV

0,5

0.25

0,25

0,25

IV а

0 5

0,25

0.25

0,25

V

Не нормуються

86. Вогнестійкість будівель та споруд

Вогнестійкість будівель та споруд визначається ступенем вогнестійкості.

Ступінь вогнестійкості визначається залежно від мінімальної межі вогнестійкості основних будівельних конструкцій, тобто часу, після закінчення якого конструкція втрачає свою несучу або захисну функцію в умовах пожежі (год).

Згідно з СНиП 2.01.02-85 будівлі та споруди поділяються на 5 ступенів вогнестійкості: I, II, III, Ша, ІІІб, IV, IVa, V.

Значення мінімальної межі вогнестійкості для стін залежно від ступеня вогнестійкості наведені у таблиці І.

Багато неорганічних матеріалів хоч і не горять, але мають порівняно невелику термічну стійкість. Наприклад, вапняки і мармур руйнуються при температурі 300-400"С, шифер і азбестоцементні вироби при температурі 300"С втрачають воду, стають крихкими, а при температурі 600"С при попаданні на них води розтріскуються (при гасінні пожежі водою шиферна покрівля розтріскується і розлітається в сторони); керамічні плити зберігають свої властивості при нагріванні до температури І400°С.

Вибір ступеня вогнестійкості будинків і споруд, допустиму кількість поверхів і допустиму площу поверху між протипожежними Стінами установлюють залежно від категорії виробництва. Так, для категорії виробництва А, Б будинок повинен бути не нижче І та II ступеня вогнестійкості, а кількість поверхів не більше шести, причому площа поверху між протипожежними стінами не обмежується. Для виробництв категорій В при І та II ступені вогнестійкості допускається будувати будинки до восьми поверхів.