Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

59 Пошук пошкоджень і ремонт ліній

Згідно нормативних документів (ГКД 34.20.302-2002. «Норми випробування електрообладнання», «ПУЕ» п.1.8.32, «ПТЕ споживачів»п.6.1.21) пошук пошкоджень на повітряних лініях електропередач виконується візуальним оглядом, а також за допомогою тепловізора під робочою напругою.Як показує опит робіт, дефектний ізолятор (опорний чи підвісний) в більшості випадків не вдається знайти візуальним оглядом тому, що місце пошкодження може мати вигляд тріщини товщиною у долі міліметра, або знаходитись зверху ізолятора і недоступним для огляду. Для мереж з ізольованою (компенсованою) нейтраллю за допомогою тепловізора можливо визначити ізолятор з розвиваючимся пошкодженням, в якому струм утічки виконує тепловий нагрів місця розвиваючогося пошкодження. Ці пошкодження можуть виникнути внаслідок тріщин та забруднення поверхні ізоляторів. При пошкодженні ізолятора і виникненні аварійного режиму з замкненням на землю (повною чи неповною «землею» для мереж з ізольованою нейтраллю) ЛЕП, згідно «ПТЕ споживачів», повинна бути вимкнена в найкоротший час. Тому в аварійному режимі ці лінії вимикаються і на момент пошуку пошкодження виявляються вимкненими.

На місце поломки як правило виїжджає ремонтна бригада. На місці поломки виконують заземлення потім міняють обладнання якщо потрібно і всьо.

15. Схеми приєднання до мереж амперметрів вольтметрів ватметрів та фазометрів

Амперметр вмикають послідовно з віткою, у якій необхідно виміряти силу струму:

Вольтметр вмикають паралельно з навантаженням:

С хема включення ватметра:

Струмову обмотку вмикають мослідовно за навантаженням, а обмотку напруги – паралельно.

При вимірювання високих струмів та напруг мусимо використовувати вимірювальні трансформатори. Справа на рисунку 9.3 зображена схема вмикання ватметра через вимірювальні трансформатори.

Схеми включення амперметра та вольтметра через вимірювальні трансформатори

28 . Що таке електроустановка, споживач електроенергії, електроприймач? Чим відрізняється споживач електроенергії від електроприймача.

Електроустановка - це комплекс взаємопов'язаних устаткування і споруд, що призначаються для виробництва або перетворення, передачі, розподілу чи споживання електричної енергії

Споживачі електроенергії

(Основними споживачами електричної енергії є промисловість, транспорт, сільське господарство, комунальне господарство міст та селищ.

Споживачами міст - крупні промислові підприємства, фабрики, заводи, міський електротранспорт, житлові й громадські будівлі, підприємства комунально-побутового призначення та підприємства, що обслуговують потреби міста.)

Електроприймач - пристрій, у якому електрична енергія перетворюється на інший вид енергії для її використання.

Класифікацію споживачів електроенергії здійснюють за наступними експлуатаційно-технічними ознаками; г за рівнем напруги; У за характером зміни струму в часі; )* за видом перетворення енергії;

  • за режимом роботи;

  • за потрібнем ступенем надійності живлення.

За рівнем напруги електроприймачі класифікуються на дві групи:

• електроприймачі, які можуть отримувати живлення безпосередньо від мережі 3, 6 та 10 кВ:

• електроприймачі, живлення яких економічно доцільно напругою 380-660 В.

За характером зміни струму в часі розрізняють споживачі, що працюють:

  • від мережі змінного струму нормальної промислової частоти (яка для України, країн СНД та Західної Европи становить 50 Гц);

  • від мережі змінного струму підвищеної або пониженої частоти;

Чим відрізняється споживач електроенергії від електроприймача.

Дивитись вверху.