Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пасько Деніел Канеман.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики

Реферат

на тему:

«Нобелівський лауреат Деніел Канеман»

Студентки 1 курсу ФЕМП

15 групи денної форми навчання

Пасько Аліни Олександрівни

Київ 2012

Зміст

«Нобелівський лауреат Деніел Канеман» 1

Канеман зруйнував головний стереотип про багатих людей 14

Вступ

Деніел Канеман (5 березня 1934, Тель-Авів) — ізраїльсько-американський психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки (разом з Верноном Смітом) 2002 року «за дослідження в області ухвалення рішень і механізмів альтернативних ринків». Один із основоположників психологічної економічної теорії. Разом з Амосом Твєрскі розробив основи теорії перспектив, що ставить під сумнів теорію адитивної корисності фон Неймана-Моргенштерна.

Хоча за освітою і професією Д.Канеман є психологом, присудження йому премії ім. А.Нобеля з економіки в 2002 викликало схвалення серед економістів, які визнають велике значення його праць для економічної наукиКанеман став першим ізраїльтянином і другим «не-економістом» (після математика Джона Неша), який отримав Нобелівську премію з економіки.

Головний об'єкт досліджень Канемана - це механізми прийняття людиною рішень у ситуації невизначеності. Він довів, що приймаються людьми рішення істотно відхиляються від того, що запропоновано стандартної економічною моделлю homo oeconomicus. Критикою моделі «людини економічної» займалися і до Канемана (можна згадати, наприклад, нобелівських лауреатів Герберта Саймона і Моріса Алле), але саме він і його колеги вперше почали систематично вивчати психологію прийняття рішень.

1.Біографія

Народився: 1934, Тель-Авів, Ізраїль. Інтереси: експериментальна і соціальна психологія.. Освіта: бакалавр, Єврейський університет, Єрусалим, 1954; доктор філософії, Каліфорнійський університет, 1961.

Професійна діяльність: професор психології Каліфорнійського університету в Берклі; викладач соціальної психології, стипендіат Катца-Ниокомба, 1979 -; співробітник Центру розвитку досліджень в області наук про поведінку, 1977-8; член АРА, член СРА; нагорода АРА "За видатний науковий внесок" , 1982.

Нагороди та премії : Нобелівська премія з економіки ( 2002 )

Основні публікації:

1968 Methods, findings and theory in studies of visual masking.

1971 Belief in the law of small numbers.

1973 Attention and Effort.

1973 On the psychology of prediction.

1973 Availability: A heuristic for judging frequency and probability.

1981 The framing of decisions and the psychology of choice.

Канеман провів дитинство у Франції і повернувся до Ізраїлю в 1946. У 1951 він закінчив школу і став вивчати психологію та математику в Єврейському університеті. У 1955 він вступив на службу в армійський підрозділ, що займається класифікацією і відбором призовників. Там він займався розробкою різних інтерв'ю для оцінки особистості. При навчанні інтерв'юерів він зауважив, що ті часто не могли оцінити якість своєї роботи. Достовірна оцінка придатності рекрута до військової служби досягалася переважно тоді, коли експерти брали до уваги його минуле до при-викликають. Висновки набагато частіше заслуговували довіри в тому випадку, якщо робилися на основі неясних вражень. Після демобілізації Канеман повернувся в Єврейський університет, де прослухав курси логіки та філософії наукиЙому запропонували стипендію для виконання дисертаційної роботи за кордоном, і він вибрав Берклі.

Співпраця з Амосом Тверські почалося в 1969, коли Канеман запросив Тверскі в Єврейський університет читати лекції про оцінку ймовірності подій Їхня перша спільна стаття була присвячена закону малих чисел. Подальша співпраця привело до фундаментального прогресу в нашому розумінні евристики. У більшій частині своїх робіт вони розглядали евристичні риси імовірнісного мислення, головним чином - доступність, репрезентативність, закріплення (установка "якоря") і коригування. Доступність стосується схильності людей оцінювати ймовірність події, грунтуючись на тому, наскільки легко подібні події приходять їм на розум. Канеман і Тверські продемонстрували, що люди переоцінюють імовірність події, якщо приклади подібного роду легко приходять в голову. Репрезентативність відноситься до схильності оцінювати вірогідність події виходячи з того, якою мірою ця подія співвідноситься з відповідною психічної моделлю.

В даний час працює в Прінстонському університеті , а також в Єврейському університеті . Входить до редакційної ради журналу Economics and Philosophy . Канеман ніколи не заявляв, що він один займався психологічної економікою - він вказував, що все, що їм отримано в цій галузі, він і Тверскі досягли спільно з їх співавторами Річардом Тейлер і Джеком Кнетчем .

Канеман одружений на Енн Трісман , знаменитої дослідниці уваги і пам'яті .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]