Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПРАКТИКА БАКАЛАВРИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Житомирський національний агроекологічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з проведення виробничої переддипломної практики за спеціальністю

6.070800 «Екологія та охорона навколишнього середовища»

Житомир 2008

Міністерство аграрної політики України

Житомирський національний агроекологічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

з проведення виробничої переддипломної практики за спеціальністю

6.070800 «Екологія та охорона навколишнього середовища»

Рекомендовано вченою радою

екологічного факультету

Житомирський національний агроекологічний університет

(протокол № 1 від 12.09.2008 р.)

Житомир 2008

УДК 502.3(075)

Методичні вказівки з проведення виробничої переддипломної практики за спеціальністю 6.070800 «Екологія та охорона навколишнього середовища» / Укладачі: д. с.-г. н. П.П. Надточій, к. с.-г. н. Ю.А. Білявський, к. с.-г. н. Т.М. Мислива, к. с.-г. н. П.М. Малярчук, Н.Л. Петрик, Л.О. Онопрієнко.

Рецензенти:

А.Д. Балаєв – доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри ґрунтознавства і охорони ґрунтів Національного аграрного університету;

І.П. Слюсаренко – керівник навчально - методичного відділу Житомирського національного агроекологічного університету.

Відповідальний за випуск: Ю.А. Білявський

ЗМІСТ

Вступ

1. Загальні положення

2. Мета та завдання виробничої практики

3. Організація виробничої переддипломної практики

4. Програма проходження практики

5. Склад, зміст та вимоги до оформлення звітності з практики

Додатки

Список використаної літератури

ВСТУП

Загострення екологічних проблем на сучасному етапі значною мірою пов'язане з інтенсифікацією виробничих процесів та забрудненням довкілля внаслідок техногенної діяльності. Одним з основних завдань, які розв'язує сучасна екологічна наука, є визначення стратегії і тактики гармонізації взаємодії природи і суспільства. Це дозволить не лише забезпечити задовільні умови для проживання людства, але й буде сприяти раціональному використанню природних багатств. Глобалізація економічного розвитку вимагає забезпечення збереження довкілля в інтересах як нинішнього, так і наступних поколінь.

Практично вся територія України зазнає інтенсивного техногенного тиску і знаходиться під впливом різноманітних негативних факторів. Необхідність проведення екологічного моніторингу є невід'ємною частиною функціонування будь-якого промислового, комунального чи приватного підприємства. Перед спеціалістами у галузі екології та охорони навколишнього середовища стоїть завдання визначити і оцінити масштаби забруднення довкілля та запропонувати можливі шляхи мінімізації негативного впливу виробництва на навколишнє середовище. Необхідною умовою роботи фахівця-еколога є вміння застосовувати набуті теоретичні знання на практиці.

Сучасний стан екологічної ситуації в Україні потребує підготовки висококваліфікованих фахівців екологічного спрямування. Таку підготовку забезпечують ряд вищих навчальних закладів, у тому числі й ЖНАЕУ, як один із них.

Практичне навчання студентів є невід'ємною складовою навчального процесу з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” зі спеціальності "Екологія та охорона навколишнього середовища". Згідно з навчальним планом спеціальності 6.070800 «Екологія та охорона навколишнього середовища» на четвертому курсі (для студентів заочної форми навчання – на 5 курсі) передбачена виробнича переддипломна практика на підприємствах, в установах і організаціях загальним обсягом 4 тижні.