Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_для_бакалаврі_в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
571.07 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Житомирський національний агроекологічний університет

Кафедра менеджменту організцій

Осовська Г.В.

Рудик Р.І.

Методичні рекомендації

щодо виконання та захисту бакалаврських

робіт студентами

рівня „Бакалавр”

напрямку підготовки 0502 „Менеджмент”

кваліфікації „Бакалавр з менеджменту”

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

менеджменту організацій

Протокол №____ від „____”_____2008р..

Житомир, 2008

Вступ

Методичні рекомендації розроблені у відповідності до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти і підготовки фахівців рівня "бакалавр" напряму підготовки 0306 "Менеджмент" за професійним спрямуванням 6.030601 «Менеджмент організацій» і призначені для надання допомоги студентам у виконанні випускної роботи згідно чинних стандартів України.

Рекомендації містять основні вимоги до змісту та оформлення випускної роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання,

Самостійна атестаційна випускна письмова робота, що виконується студентом, є складовою державної атестації, підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраним професійним спрямуванням. В методичних рекомендаціях подані:

  • загальні вимоги до випускної роботи;

  • тематика випускних робіт;

  • структура та зміст випускних робіт;

  • оформлення випускних робіт;

  • підготовка до захисту;

  • критерії оцінки знань студентів під час захисту випускних робіт.

В методичних рекомендаціях використані матеріали галузевого стандарту вищої освіти України “Засоби діагностики якості вищої освіти”, підготовлених науково-методичною комісією напряму підготовки 0306 “Менеджмент” Міністерства освіти і науки України.

  1. Цілі та завдання випускної роботи

Виконання і захист випускної роботи є завершальним етапом навчання на рівні бакалавра, формою державної атестації випускників.

Випускна робота є кінцевим результатом самостійної індивідуальної навчальної діяльності студента; дослідженням, яке підводить підсумки вивчення ним дисциплін, що передбачені навчальним планом підготовки за професійним спрямуванням напряму "Менеджмент", та проходження всіх навчальних і виробничих практик, а також проходження переддипломної практики. Студент-дипломник повинен підтвердити рівень загальнотеоретичної та спеціальної підготовки. Випускна робота є атестаційною кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації і видачу диплома бакалавра.

Метою виконання випускної роботи є вирішення та розробка конкретного професійного завдання, що грунтується на опануванні теоретичного матеріалу та методів самостійного дослідження, послідовного викладання, практичного застосування теоретичних знань щодо вдосконалення управління одним із напрямів діяльності організацій.

У процесі виконання випускної роботи студент у відповідності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

  • знання загальнотеоретичних, загальноекономічних і професійно-орієнтованих дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання менеджменту;

  • вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

  • вміння формулювати висновки та обгрунтовувати конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління окремими напрямами діяльності реального досліджуваного об'єкта;

  • вміння визначати й використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у прикладній галузі.

Випускна робота має характеризуватися логічністю, доказовістю, аргументованістю і відповідати таким вимогам:

  • містити поглиблений аналіз досліджуваної теми;

  • містити розрахунки, виконані на ЕОМ;

  • містити обгрунтовані пропозиції щодо вдосконалення окремих напрямів діяльності досліджуваного об'єкта;

  • мати належне оформлення;

  • мати всі потрібні супровідні документи;

  • бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Випускна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та правилам оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми на матеріалах реального підприємства, обгрунтованих пропозицій, а також не має відзиву з об'єкта дослідження, до захисту не допускається.

2. Загальні положення

Випускна робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань діяльності організацій, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з теми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень реального об'єкта.

Основні етапи виконання випускної роботи наступні:

1.  Вибір теми та об'єкта дослідження, затвердження теми.

2.  Розробка завдання на випускну роботу, складання календарного плану виконання.

3.  Опрацювання літературних джерел і складання плану.

4.  Збирання фактичного матеріалу під час переддипломної практики на об'єкті дослідження.

5.  Обробка фактичного матеріалу із застосуванням ПЕОМ.

6.  Написання першого варіанта тексту, подання його на ознайомлення науковому керівникові.

7.  Усунення недоліків, написання остаточного варіанта тексту, оформлення випускної роботи.

8.  Подання роботи на ознайомлення керівництву об'єкта дослідження, отримання відзиву.

9.  Подання роботи на кафедру.

10. Захист випускної роботи у ДЕК.

До виконання випускної роботи допускаються студенти, які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію, завершили комплексну і переддипломну практику, захистили звіти з них.

Кожному студенту кафедра призначає наукового керівника, який надає науково-методичну допомогу студенту в його самостійній роботі над випускною роботою. Науковий керівник проводить індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план випускної роботи, індивідуальне завдання до переддипломної практики, а також контролює дотримання графіка виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні викладачі та науковці кафедри, а також спеціалісти установ і підприємств, що працюють за профілем випускної роботи і мають відповідний науковий ступінь.

Розподіл випускних робіт, які мають виконуватися студентами, відбувається за принципом наступництва наукового керівництва студентською науковою роботою на попередніх курсах навчання, а також з урахуванням наукових інтересів, які виявлені студентом у цей період.

Темою випускної роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає завданням та умінням, передбаченим освітньо-кваліфікаційною характеристикою бакалавра з менеджменту.

Тематика випускних робіт розробляється кафедрою згідно з вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика щорічно переглядається та поновлюється. Орієнтовна тематика випускних робіт наводиться у додатку до цих Методичних рекомендацій.

Студент працює над темою випускної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Крім того, випускні роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовляють державні установи, підприємства та підприємницькі структури. Студент за погодженням із керівником може запропонувати свою тему дослідження за умов відповідного обгрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, до місця роботи, можливостей отримання потрібної інформації на об'єкті дослідження тощо).

Разом із вибором теми визначається об'єкт, за матеріалами якого буде виконуватися робота. Це повинно бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цього підприємства повинна створювати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми. Якщо немає пропозицій студента щодо досліджуваного об'єкта, то кафедра призначає підприємство або установу, з якими університет має відповідну угоду.

Бажаним є виконання теми на замовлення керівництва об'єкта дослідження. Це замовлення оформлюється листом.

Кожен студент випускного курсу у заяві на ім'я завідувача випускаючої кафедри, яка є підставою для призначення наукового керівника, зазначає формулювання теми і повну юридичну назву об'єкта дослідження.

Після остаточного узгодження з науковим керівником і редагування обрані теми випускних робіт із зазначенням об'єктів, на яких вони виконуватимуться, розглядаються і обговорюються на засіданні випускової кафедри. Завідувач кафедри готує проект наказу і подає його ректору.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукових керівників кожного фіксуються наказом по університету. Усі подальші зміни (формулювання назви, об'єкт дослідження тощо) у разі необхідності аргументуються письмово (заява дипломника), погоджуються з науковим керівником (віза на заяві) і потребують зміни у наказі за письмовим клопотанням кафедри (витяг з протоколу засідання).

Об'єкт випускної роботи є базою переддипломної практики. Перед початком практики оформлюється спеціальний бланк-завдання в якому зазначаються реквізити автора, фіксуються тема і план, мета і завдання, графік виконання, а також термін подання готової роботи на кафедру. Завдання (додаток А), підписане науковим керівником і студентом, затверджене завідувачем кафедри, при оформленні випускної роботи слід розмістити після титульної сторінки.

Порушення студентом календарного плану виконання фіксується науковим керівником, який інформує завідувача кафедри.