Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для заліку з дисципліни.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Консюмеризм.

  • как историческое явление

Движение граждан или государственных организаций за расширение прав потребителей и усиление их воздействия на продавцов и производителей, обеспечение качества потребительских товаров (услуг) и честной рекламы.[1

  • как характеристика потребления

Консьюмери́зм как термин в настоящее время становится аналогом перепотреблениепотребительство.

Глобальні споживчі ринки і захист прав споживачів.

Дослідження мотивації споживачів та їх поведінки. Вплив на споживача: соціальна законність і етична чуйність.

Домінуючі стимули для вивчення поведінки споживачів. Рух від виробничої орієнтації до товарної орієнтації.

Розвиток наук про поведінку споживачів. Сучасний стан науки про поведінку споживачів.

Макроаналіз тенденцій у демографії. Населення: основа аналізу ринку. Тривалість життя Зміни вікових характеристик ринків.

Аналіз тенденцій на рівні мікромаркетингу. Мінливість структури споживчих ринків.

Микромаркетинг – маркетинговая деятельность на уровне отдельной организации, предприятия, ориентированная на рынок товаров и услуг, удовлетворяющих потребности потенциальных и существующих покупателей.

Микромаркетинг изучает факторы, которые непосредственно воздействуют на рыночную деятельность компании (клиенты, конкуренты, продукты).

Микромаркетинг разделяется на:

  • внутренний - организация деятельности сотрудников собственной маркетинговой службы компании;

  • внешний - доведение товара до потребителя, организация связей с клиентами и торговыми представителями, продвижение услуг, изучение рынка.

Самовираження споживача в повсякденному житті.

Типи процесів ухвалення рішення. Континуум процесу рішення.

Особливості процесу ухвалення рішення.

Представлено п'ять етапів, через які проходить споживач: усвідомлення проблеми, пошук інформації, оцінка варіантів, рішення про покупку, реакція на покупку.

У різних ситуаціях може змінюватись послідовність деяких стадій рішення. Часом процес вирішення буває дуже складним і вимагає тривалих витрат часу та енергії. Проте частіше рішення приймається досить швидко і просто.

Один із шляхів проаналізувати всі варіанти - це уявити континуум всього комплексу процесу рішення 

У ситуації, коли покупці приймають рішення щодо будь-якого продукту вперше, дії повинні базуватися на якійсь відомій формі вирішення проблеми.

Коли цей процес є дуже складним, він називається розширеним рішенням проблеми (РРП).

Обмежене вирішення проблеми (ОРП) являє собою нижню ступінь складності. Для зручності в середній частині континууму поміщено среднедлітельное рішення проблеми.

У процесі розширеного вирішення проблеми, ймовірно, є в наявності всі шість стадій процесу рішення, хоча не обов'язково в незмінному порядку. У цьому випадку будуть оцінені і вивчені - з використанням широкого спектру інформаційних джерел - багато альтернативи. Більш того, рішення з приводу «де» і «як» зробити покупку також вимагатиме додаткової інформації та аналізу.

Оскільки споживачеві важливо зробити правильний вибір, акту купівлі передують роздуми і оцінка. Однак процес роздуми і аналізу не припиняється і після покупки або використання продукту. Якщо куплена річ не відповідає очікуванням, результатом буде значне і, найчастіше, усне незадоволення.

Перейдемо до іншої крайньої точки континууму прийнятих рішень - ОРП. Діючих за цією схемою споживачів Гарольд Казарян назвав людьми, які «купують абияк».

У більшості випадків у споживача немає ні часу, ні коштів, ні бажання довго роздумувати. Як правило, процес максимально спрощується і різко знижується кількість інформаційних джерел, альтернатив і критеріїв вибору.

Часто вибір робиться за простим правилом: «купувати у фірми, яку я знаю» або «купувати найдешевше». «А чому б не спробувати це?" - Реакція, часто призводить до перемикання на іншу марку. Хтось, видавивши останню пасту з тюбика, відзначає про себе, що треба зайти в супермаркет по дорозі з роботи; або випадково помічає нову марку пасти, яка йому вже відома; або купує тюбик побільше.

Перед покупкою використовується мінімальна інформація та оцінка.

РРП і ОРП - це крайні точки континууму процесів вирішення, проте між ними розташовується широкий круг рішень.

Повторення покупок часто вимагає продовження вирішення проблеми. Один з найбільш важливих чинників у цій ситуації - незадоволення попереднім вибором. Можлива зміна марки.

Однак повторне рішення проблеми потрібно і тоді, коли виснажується запас товару в роздрібній торгівлі або обставини міняються якимось іншим способом. Тепер покупець повинен оцінити наслідки витрат часу та енергії для пошуку нової альтернативи.

Більш ймовірно, що повторення покупки буде зроблено на основі звички або шаблону, що дає можливість покупцеві ефективніше справлятися з життєвими проблемами. Звичний поведінка має різні форми, які залежать від процесів вирішення при первісної покупці:

1) лояльність марці чи фірмі;

2) інерція.

Будь-яка фірма прагне високого ступеня лояльності від своїх покупців і робить все можливе, щоб зберегти їх.

Є дві форми купівельної поведінки, які не потрапляють в континуум процесів прийняття рішень. Це імпульсивна покупка і пошук різноманітності.