Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38-62-2.doc ОП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
270.34 Кб
Скачать

54. Надання першої долікарської допомоги при різних видах механічних травм.

55. Надання першої медичної допомоги при ураженні електрострумом.

Врятування життя людини, ураженої електричним струмом, багато в чому залежить від швидкості і правильності дій осіб, що надають допомогу. Долікарську допомогу потрібно почати надавати негайно, по можливості на місці події, одночасно викликавши медичну допомогу. Перш за все потрібно якомога швидше звільнити потерпілого від дії електричного струму. При неможливості відключити електроустановку від мережі потрібно відразу ж приступити до звільнення потерпілого від струмопровідних частин, не доторкаючись при цьому до потерпілого. Якщо потерпілий знаходиться на висоті, потрібно запобігти можливості його травмування при падінні. При звільненні людини від напруги до 1000 В можна скористатися канатом, палицею, дошкою та іншим сухим предметом, не проводять струм. Можна відтягнути потерпілого за сухий одяг. При відтягування за ноги не слід торкатися взуття чи одягу потерпілого без ізоляції своїх рук, так як взуття та одяг можуть бути сирими і проводити електричний струм. Для ізоляції рук краще всього скористатися діелектричними рукавичками, а при їх відсутності - обмотати руку будь-якою сухою матерією. Рекомендується при цьому діяти однією рукою.

Від струмоведучих частин напругою понад 1000 В потерпілого потрібно звільняти за допомогою штанги або ізолюючих кліщів, розрахованих на відповідну напругу, надівши при цьому діелектричні рукавички і боти. Слід пам'ятати про небезпеку крокової напруги, якщо провід лежить на землі. Якщо не можна швидко вимкнути живлення лінії електропередачі, потрібно замкнути дроти накоротко, накинь-сів на них гнучкий провід достатнього перетину, один кінець якого попередньо заземлити (приєднати до металічних опорах, заземлювального спуску та ін.) Якщо потерпілий торкається одного проводу, то часто достатньо заземлити тільки цей провід.

Заходи долікарської допомоги після звільнення потерпілого залежать від його стану. Якщо він у свідомості, потрібно забезпечити йому на деякий час повний спокій, не дозволяючи йому рухатися до прибуття лікаря.

Якщо потерпілий дихає дуже рідко і судорожно, але прощупується пульс, треба відразу ж робити штучне дихання за способом «з рота в рот» чи «з рота в ніс».

При відсутності дихання і пульсу, розширених зіницях і наростаючою синюшності шкіри і слизових оболонок потрібно робити штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця. Надавати допомогу потрібно до прибуття лікаря, оскільки відомо багато випадків, коли штучне дихання і масаж серця, що проводяться безперервно протягом 3 ... 4 год, повертали потерпілих до життя.

56. Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів.

Технологічне обладнання, що нині використовується у виробничій діяльності, надзвичайно різноманітне за принципом дії, конструктивними особливостями, типами та габаритами. Однак не зважаючи на це існують деякі загальні вимоги, дотримання яких при конструюванні обладнання дозволяє забезпечувати вимоги безпеки при його експлуатації.

Нині існує дуже багато методів забезпечення безпеки технологічного обладнання, а з часом вони постійно будуть розширюватися й вдосконалюватися.

Методи забезпечення безпеки обладнання поділяються на:

загальні;

часткові.

До загальних належить механізація і автоматизація технологічних процесів, дистанційне управління і спостереження, блокування і сигналізація, надійність і міцність конструктивного виконання.

До часткових методів належать захист обладнання від певної безпеки. Це може бути герметизація, екранування, теплоізоляція, звукоізоляція, амортизація, огородження, заземлення і т. ін.

Безпека технологічного обладнання забезпечується правильним вибором методів захисту. Крім цього безпека праці забезпечується:

використанням у конструкціях спеціальних захисних засобів;

дотриманням ергономічних вимог;

включенням вимог безпеки у технічну документацію з монтажу, експлуатації, ремонту і ін.

Конструктивні елементи технологічного обладнання не повинні мати гострих країв, кутів, нерівних, гарячих чи переохолоджених поверхонь.

Рухомі частини технологічного обладнання, а також пасові та ланцюгові передачі мають бути огородженні або захищенні іншим шляхом якщо огородження не допускається.

Огородження запобігає проникненню людини або частини її тіла у небезпечну зону. Огороджувальні пристрої мають різноманітне конструктивне виконання. Вони бувають стаціонарні, рухомі та переносні і такі, що не погіршують спостережень за роботою технологічного обладнання. Вони повинні мати гладку поверхню, бути пофарбованими в один колір з технологічним обладнанням і виконуватися відповідно до вимог стандартів.

Схема надання першої допомоги при ураженні електрострумом:

- знеструмити постраждалого (не забувайте про власну безпеку!);

- при раптовій зупинці серці – нанесіть прекардіальний удар по грудині и приступіть до реанімації;

- при кровотечі – накладіть кровоспинний джгут, стисну пов’язку;

- при електричних опіках і ранах – накладіть стерильні пов’язки;

- при переломах кісток кінцівок – шини (можна використати будь-які підручні засоби)

- викличте швидку допомогу.

Неприпустимо:

- торкатися до потерпілого без попереднього знеструмлення;

- втрачати час на пошуки вимикача електроструму якщо можна перерубати або скинути електродріт предметом, що не проводить електрострум;

- припиняти реанімацію до появлення ознак біологічної смерті (трупних плям);

- наближатися до електродроту, що лежить на землі бігом або великими кроками;

- закопувати ураженого блискавкою в землю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]