Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Попова(макет мет.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Розділ 2 Порядок та правила оформлення дипломних робіт

2.1. Узгодження теми з провідною кафедрою. Тематика дипломних робіт розробляється кафедрою та повідомляється студентам не пізніше 15 вересня.

Студент може продовжити роботу над темою, яку він обрав під час підготовки курсових робіт. Він може вибрати іншу тему, але при цьому має надати відповідні обґрунтування, узгодити свої пропозиції з кафедрою, бо необхідно знайти наукового керівника, який працює у заданому напрямі.

Після того як студент обрав тему дипломної роботи, він повинен подати заяву на кафедру не пізніше 20-25 жовтня (Додаток 1). На засіданні кафедри призначається науковий керівник.

Теми дипломних робіт та наукові керівники затверджуються Вченою радою факультету до 20 листопада. Після цього зміна теми дипломної роботи та наукового керівника може здійснюватись лише у виключному випадку і відповідно оформляється.

Консультації студента з науковим керівником мають на меті обговорення структури диплому (назви розділів та параграфів), основних робочих гіпотез, тощо. Календарний графік роботи визначає ритмічність консультативної допомоги студенту (не рідше двох разів на місяць) та контроль за ходом підготовки дипломної роботи в строк. Кафедра заслуховує повідомлення дипломників та їх наукових керівників про походження студентами переддипломної практики.

2.2. Структура тексту. І бакалаврська, і магістерська дипломна робота оформлюється таким чином:

титульний аркуш

зміст

вступ

розділ 1. (назва), підрозділи, пункти, підпункти

розділ 2. (назва), підрозділи, пункти, підпункти

розділ 3. (назва), підрозділи, пункти, підпункти

висновки

список використаних джерел

додатки

Кожну структурну частину починають із нової сторінки. В кінці кожного розділу формулюють висновки зі стислим викладенням результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

2.2.1. Як набирати й друкувати текст. Загальний об'єм дипломної роботи – 70-80 сторінок.

Дипломну роботу набирають на комп’ютері в текстовому редакторі Word, через півтора інтервалу, кегль 14, шрифт Times New Roman.

Кожну роботу на захист подають в електронному і друкованому вигляді.

Електронний варіант подається на дискеті 3,5 дюйма у вигляді файлу Word, та його копію в rtf. Ім’я файлу повинно містити прізвище дипломника.

Електронний варіант супроводжують окремим файлом з короткою анотацією написаною українською, російською і англійською мовами. Обсяг анотації до 0,5 сторінки. В анотації повинна міститься інформація про зміст, основні ідеї і результати дослідження.

Після кожної анотації наводять ключові слова відповідною мовою. Ключовим словом називається слово або стійке словосполучення із тексту, яке з точки зору інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Сукупність ключових слів повинна відображувати поза контекстом основний зміст наукової праці. Загальна кількість ключових слів повинна бути не меншою трьох і не більшою десяти. Ключові слова подають у називному відмінку, в рядок, через кому.

Друкують дипломну роботу на одній стороні аркуша білого паперу формату А4. Текст необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – не менше 20 мм, правий – не менше 10 мм, верхній – не менше 20 мм, нижній – не менше 20 мм.

Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту повинна бути однаковою. Вписувати окремі слова, умовні значки можна чорнилом чорного кольору.

Титульний аркуш (Додаток 2) дипломної роботи містить: назву вищого навчального закладу, де виконана дипломна робота; прізвище, ім’я, по батькові автора; індекс УДК (за ним треба звертатися до бібліотеки); назву дипломної роботи; науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника; місце і рік.

Якщо в дипломі вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, символи, позначення і т.ін., то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом. Якщо в дипломі скорочення повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

Заголовки структурних частин диплому (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ 1, РОЗДІЛ 2, РОЗДІЛ 3, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ) друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбор до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбор до тексту, ставиться крапка.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, малюнків, таблиць подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою диплому є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок диплому. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини диплому як, зміст, вступ, основна частина, висновки та список використаних джерел не мають порядкового номера. Не можна друкувати “1. ВСТУП”, або “Розділ 5. ВИСНОВКИ”.

Номер розділу ставлять після слова “РОЗДІЛ”, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.4.» (четвертий підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з номерів розділу, підрозділу і пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: «1.2.4.» (перший пункт четвертого підрозділу другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту. Пункт може не мати заголовка.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як і пункти.

В кінці кожного розділу і роботи в цілому обов’язково наводяться висновки.

2.2.2. Бібліографічний список використаних джерел складають безпосередньо за друкованим текстом.

Джерела можна розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Потрібно пам'ятати, що існують відповідні правила щодо бібліографічного опису у списку джерел: ініціали пишуться після прізвища автора; опис робиться мовою оригіналу; роботи одного, двох та трьох авторів приводяться під прізвищем авторів; більше трьох – під заголовком. Наведемо декілька прикладів оформлення літератури:

  • Монографії (один, два, або три автори):

Ермоленко А.Н. Этика ответственности и социальное бытие человека (современная немецкая практическая философия). – К.: Наукова думка, 1994. – 199с.

  • Перекладні видання:

Гадамер Х.-Г. Истина и метод: Основы философской герменевтики: Пер. с нем. / Общ. ред. и вступ. ст. Б.Н.Бессонова. – М.: Прогресс, 1988. – 704с.

  • Складові частини книги, збірника або журналу:

Стивенсон Ч. Некоторые прагматические аспекты значения // Новое в зарубежной лингвистике. – М., ‑ Вып.16. – С. 129-155.

Мейзерський В.М. Проблеми інтерпретації у середньовічній герменевтиці // Філософська і соціологічна думка. – К., 1990. – №6. – С. 70-79.

  • Багатотомні видання:

История русской литературы: В 4 т./АН СССР. Ин-т рус.лит. (Пушкин. дом).–М., 1982.–Т.3: Расцвет реализма.–876 с.

  • Іноземні видання:

Apel K.-O. Intentions, conventions and reference to things: dimension of understanding in hermeneutics and analytic philosophy of language // Meaning and understanding.- Berlin; New-York, 1981. ‑ Р. 79-111.

  • Енциклопедія:

Иванов А.А. Художественный текст // БСЭ. – 3-е изд. – 1978. – Т.24. – С.488.

  • Інтернет-видання:

Рикёр П. Герменевтика и метод социальных наук / http://www.philosophy.ru/library/Ricoeur/social.html.

При написанні дипломної роботи необхідно правильно оформлювати посилання. Наприклад:

посилання на одну з книг, що були включені до списку літератури [18]

посилання на декілька творів [18;43;106]

посилання на багатотомне видання [24, т.4]

посилання на конкретну сторінку [48, с.182]

Інформацію щодо згаданих вимог можна одержати в довідково-бібліографічному відділі бібліотеки та з таких стандартів: Бюлетень ВАК України. К., 2000. – №2, – С. 39; ГОСТ 7.1-84 “Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления”.

2.2.3. Як і коли подається робота на кафедру. Дипломну роботу потрібно переплести і здати на кафедру не пізніше, ніж за тиждень до визначеного строку захисту (до неї обов’язково додається й електронний варіант). До дипломної роботи надається відзив наукового керівника про допуск її до захисту, відзив “зовнішнього” рецензента, завірений печаткою закладу, в якому він працює.