Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційне заняття 12 та 13_Інфляція та Валюти_дл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Лекційне заняття 12

Тема 15: Інфляція та грошові реформи

  1. Суть інфляції.

  2. Теоретичні концепції інфляції.

  3. Основні форми інфляції.

  4. Основні показники вимірювання інфляції.

  5. Методи регулювання інфляції.

  6. Грошові реформи: поняття та цілі.

  7. Класифікація грошових реформ.

  8. Основні моделі грошових реформ.

1 Суть інфляції.

http://libfree.com/116812120_finansiprintsipi_organizatsiyi_modeli_pobudovi_valyutnih_sistem_groshovokreditna_politika.html

Таблиця 5.1. Визначення поняття "інфляція"

Автор

Визначення інфляції

I. Гришин*87, В. Найдьонов*88

Економічне явище, що характеризується зростанням цін

М. Озель*89

Зміна цін на товари споживчого ринку, тобто інфляція і зміна цін споживчого ринку тотожні поняття

Л.Н. Красавина*90, Л.C. Тарасевич*91, В.М. Гальперин*92, В.Т. Короткое*93, O.I. Лаврушин*94, В.М. Геець*95 , М.І. Савлук*96, А.С. Гальчинський*97

Процес зниження купівельної спроможності грошей, що супроводжується зростанням цін

І. Лушин*98, І. Пелипас*99

"Інфляційний шок", тобто одноразове підвищення рівня цін, яке може стати імпульсом для розгортання (або прискорення) процесу інфляції або ні

І.А. Трахтенберг*100

Інфляція не ідентична будь-якому зростанню цін, а викликається господарськими процесами, пов'язаними з переповнюванням сфери звернення грошовою масою, недовірою до уряду, надмірним попитом на золото

А.Г. Грязнова*101

Форма порушення законів грошового обігу, порушення макроекономічної рівноваги, дисбаланс попиту і пропозиції

Г.Н. Климко*102

Тривале і швидке знецінення грошей внаслідок надмірного зростання їх маси в обігу

Е.Дж. Долан*103, С. Панчишин*104

Зростання цін, яке викликає відповідне обернено пропорційне зниження пов'язаної з ним категорії – купівельної спроможності грошей

 Інфляція - це тривале і швидке знецінення грошей внаслідок надмірного зростання їх маси в обороті.

Інфляція — це процес знецінення грошей та загальне підвищення цін на товари і послуги внаслідок надмірної емісії та переповнення каналів обігу грошовою масою, яка виявилась не забезпеченою економічними благами.

Термін «інфляція» (від лат. Inflаtio) буквально означає «здуття або набухання».

Дійсно, фінансування державних видатків (наприклад, у періоди екстремального розвитку економіки в часи війн, революцій) за допомогою паперово-грошової емісії з припиненням розміну банкнот призводило до розширення грошового обігу та знецінення паперових грошей.

Як правило, інфляційні процеси були пов’язані безпосередньо з війнами або епідеміями, тривалими неврожаями та іншими стихійними лихами, що зумовлюють політичні і соціальні потрясіння.

Інфляція була характерна для грошового обігу:

 США — у період війни за незалежність 1775–1783 рр.;

 Франції — у період Французької революції 1789–1791 рр.;

 Англії — під час війни з Наполеоном на початку XIX ст.;

 Росії в 1769–1895 рр.;

 Особливо високих темпів інфляція набула у Німеччині після Першої світової війни, коли восени 1923 р. грошова маса в обігу досягла 396 квінтильйонів марок, а грошова одиниця знецінилась у трильйон разів. Остаточно цей термін було введено в науковий обіг з метою теоретичного відображення певного стану економіки після Другої світової війни. Ці історичні приклади доводять, що інфляція не є породженням сучасності, а мала місце і в минулому.

Сучасній інфляції притаманний ряд відмітних особливостей. Якщо раніше інфляція була локальною, то зараз вона всеохоплююча; раніше вона охоплювала певний період, тобто мала періодичний характер, а зараз — хронічний; сучасна інфляція перебуває під впливом не тільки грошових (монетарних) факторів (розбалансуванням грошової системи, надмірної грошово-кредитної емісії, валютних відносин тощо), а й негрошових факторів (монополізації економіки, здороження товарів критичного імпорту (енергоносіїв), сировинних матеріалів тощо).

Отже, інфляція як багатофакторний процес — це прояв диспропорційності у розвитку суспільного відтворення, що зумовлено порушенням закону грошового обігу. Таким чином, глибинні причини інфляції перебувають як в сфері обігу, так і в сфері виробництва, і дуже часто зумовлюються економічними і політичними відносинами в країні. Наслідком такої невідповідності є знецінення грошової одиниці й загальне підвищення цін на товари та послуги.

Слід зазначити, що не тільки зростання цін є основним проявом інфляції. Інфляція може бути відкритою і прихованою.

Знецінення грошей може відбуватись і за відсутності відкритого зростання цін — їхньому утриманні на відносно фіксованому рівні за допомогою адміністративних важелів.

В економіці України інфляція виникла ще в період існування СРСР у 50–60-х роках XX ст. і була пов’язана з різким падінням ефективності суспільного виробництва. Однак вона була прихованою і проявлялася в товарному дефіциті та великій різниці в цінах: низьких на кінцеву продукцію і високих на всі види сировини.

Слід зазначити й те, що прихована інфляція найбільш деструктивна, тобто позбавляє виробників економічних стимулів, потребує постійних державних дотацій, руй нує ринкові відносини, породжує «тіньову» економіку, спекуляцію та хабарництво.

Інфляція є складним економічним явищем і не має однозначного тлумачення серед економістів.