Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mitna_sprava__5_lektsiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 року N 533 "Про запровадження плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів" та Наказу ДМСУ від 29.07.2008 N 821 «Про затвердження Порядку справляння плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів

Платником плати є власник товарів і транспортних засобів або вповноважена ним особа. Плата сплачується платником у гривнях за офіційним курсом Національного банку України, установленим на дату її внесення, у сумі, розрахованій відповідно до встановлених розмірів та залежно від строку зберігання товарів і транспортних засобів.

Строк зберігання товарів і транспортних засобів на складі митного органу для нарахування плати обчислюється, починаючи з одинадцятого дня після оформлення відповідних документів про фактичне прийняття товарів і транспортних засобів на зберігання митним органом і до дня їх видачі зі складу митного органу власникам або вповноваженим особам.

При нарахуванні плати за зберігання товарів і транспортних засобів на складах митних органів до розрахункового строку не включаються час затримки митного оформлення, яка сталася з вини митного органу, а також строк дії обставин непереборної сили.

При справлянні плати строк зберігання обчислюється в календарних днях. День видачі зі складу митного органу товарів і транспортних засобів власникам або вповноваженим особам до загального строку нарахування плати не включається.

Кошти, отримані від справляння плати, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки митних органів, відкриті в органах Державного казначейства України.

Кошти, отримані від справляння плати, використовуються на покриття витрат, пов'язаних з організацією зберігання.

РОЗМІР ПЛАТИ

за зберігання на складах митних органів товарів і транспортних засобів

№ п/п

Категорії товарів

Розмір плати в євро за добу

1. Товари в закритому сховищі (на складі):

за піддон (800 х 1200 мм)

2,0

за кубічний метр (якщо зберігається не на піддонах)

1,0

2. Товари на відкритих майданчиках:

за піддон (800 х 1200 мм)

1,0

за кубічний метр (якщо зберігається не на піддонах)

0,5

3. Транспортні засоби, за одиницю:

легкові, мікроавтобуси, мотоциклимопеди (максимальна вага яких перевищує 3 500 кг і кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує восьми)

10,0

вантажні, автобуси (максимальна вага яких 3 500 кг та/або які мають восьми місць для сидіння, крім сидіння водія)

22,0

інші (за квадратний метр займаної площі)

1,0

7. Основні принципи Інкотермс

Базові умови поставок – це сукупність основних обов’язків контрагентів щодо транспортування та страхування товарів на шляху їх переміщення від експортера до імпортера. Упродовж тривалої міжнародної торговельної практики склались певні умови обміну товарами, а також відповідно до цих умов обов’язки сторін здійснювати певні заходи, сукупність яких формує торгові звичаї. З метою уникнення суперечностей між торговими партнерами Міжнародна торгова палата розробила і в 1936 році вперше опублікувала збірник тлумачень найпоширеніших торгових звичаїв, що дістав назву “Інкотермс”. Згодом поправки і доповнення вносились у них у 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 р. 2000 і останні – у 2010 році(вступили в дію з 1 січня 2011 року) для приведення цих правил у відповідність до сучасної практики міжнародної торгівлі

У комерційній діяльності зовнішньоторгових організацій постійно постає потреба детального розгляду взаємних обов’язків продавців і покупців, що випливають з базових умов поставок. Для цього використовують збірник “Інкотермс”.

Інкотермс – офіційні правила Міжнародної торгової палати для тлумачення торгових термінів, які полегшують міжнародну торгівлю. Посилання на Інкотермс-2010 у договорі купівлі-продажу чітко визначає відповідні обов’язки сторін і зменшує ризик юридичних ускладнень.

У базових умовах поставок визначено обов’язки продавця щодо забезпечення доставки вантажу за встановлену в контракті ціну в певну географічну точку, завантаження товару на транспортний засіб чи передання його транспортній організації.

Базові умови визначають й інші обов’язки продавців і покупців, зокрема:

  • хто і за чий рахунок забезпечує транспортування товарів територіями країн продавця, покупця, транзитних країн, морськими та повітряними шляхами;

  • обов’язки продавців у частині пакування та маркування товарів;

  • обов’язки сторін щодо страхування вантажів і оформлення комерційних документів;

  • місце і час переходу від продавця до покупця ризиків втрати чи пошкодження товарів.

З моменту створення в 1936 р. правил Інкотермс Міжнародною торговою палатою вони регулярно коригуються, щоб бути на рівні розвитку міжнародної торгівлі.

Зауважимо, що сфера дії Інкотермс обмежена питаннями, пов’язаними з правами й обов’язками сторін договору купівлі-продажу щодо постачання проданих товарів (під товарами тут розуміються і матеріальні, і нематеріальні товари, такі як комп’ютерне програмне забезпечення).

Умови Інкотермс стандартизовані. Ці умови регламентують момент передачі прав на товар і усі пов’язані з цим ризики.

Правила Інкотермс-2010 спрямовані для використання як у випадку міжнародної, так і у випадках внутрішньої торгівлі. Правила Інкотермс-2010 містять 11 термінів. Для полегшення розуміння усі терміни згруповано у 4 категорії відповідно до розподілу зобов’язань між продавцем і покупцем: E, F, C, D

Категорія Е. Категорія Е (від слова Ех, термін - EX WORKS) охоплює варіанти з мінімальною відповідальністю для продавця і максимальною - для покупця. У цій групі продавець відповідає тільки за виробництво товарів, доступних для покупця за узгодженою ціною, які отримує покупець на підприємстві продавця.

Категорія F. КатегоріяF (від слова free, ("F" - терміни - FCA, FAS і FOB)) об'єднує варіанти, для яких характерна відсутність відповідальності у продавця на основній ділянці транспортування. Іншими словами, продавець зобов'язується тільки доставити товари до перевізника, вказаного покупцем. При цьому він не несе відповідальності за основне перевезення і оплачує тільки частину витрат, потрібних для доставки продукції, — тільки на початковому її етапі.

Категорія С. КатегоріяС (від costвитрати або carnage ~ перевезення, терміни CFR, CIF, CPT і CIP) включає варіанти, при яких продавець організовує та оплачує перевезення без прийняття на себе пов’язаних з ним ризиків. Тобто продавець несе відповідальність за укладення контракту з основним перевізником і оплату його послуг, але не приймає на себе ризик збитків або псування продукції, а також не оплачує додаткові витрати, що відбулися після транспортування вантажу або його відправки.

Категорія D. КатегоріяD (від delivery –доставка, терміни DAТ, DАР і DDP) охоплює 5 варіантів доставки на умовах INCOTERMS, при яких продавець несе відповідальність за всі витрати і ризики, пов'язані з доставкою товарів в країну призначення. Продавець зобов’язаний надати товари у розпорядження покупця в обумовленому місці призначення (забезпечити прибуття).

Крім того усі терміни Правил Інкотермс 2010 згруповані у 2 групи:

  • терміни, що використовуються при перевезенні будь-яким видом транспорту (EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP, DDP);

- терміни, що використовуються при морських і внутрішніх водних перевезеннях (FAS, FOB, CFR, CIF)

E

Категорія E

Відвантаження

EXW

перевезення будь-яким видом транспорту

Франко завод (... назва місця) EX Works (...named place)

F

Категорія F

Основне перевезення не оплачено продавцем

FCA

перевезення будь-яким видом транспорту

Франко перевізник (... назва місця) Free Carrier(...named place)

FAS

морські і внутрішні водні перевезення

Франко вздовж борта судна (... назва порту відвантаження ) Free Alongside Ship (...named port of shipment)

FOB

морські і внутрішні водні перевезення

Франко борт (... назва порту відвантаження) Free On Board (...named port of shipment)

C

Категорія C

Основне перевезення оплачено продавцем

CFR

морські і внутрішні водні перевезення

Вартість і фрахт (... назва порту призначення) Cost and Freight (...named port of destination)

CIF

морські і внутрішні водні перевезення

Вартість, страхування і фрахт (... назва порту призначення) Cost, Insurance and Freight (...named port of destination)

CIP

перевезення будь-яким видом транспорту

Перевезення і страхування оплачено до (... назва місця призначення) Carriage and Insurance Paid To (...named place of destination)

CPT

перевезення будь-яким видом транспорту

Перевезення оплачено до (... назва місця призначенння) Carriage Paid To (...named place of destination)

D

Категорія D

Доставка

DAT

перевезення будь-яким видом транспорту

Поставка на термінал (... назва терміналу) Delivered At Terminal (...named terminal of destination)

DAP

перевезення будь-яким видом транспорту

Поставка в пункт(... назва пункту) Delivered At Piont(...named point of destination)

DDP

перевезення будь-яким видом транспорту

Поставка з оплатою мита (... назва місця призначення) Delivered Duty Paid (...named place of destination)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]