Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-90.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

1.Місце ціни в системі ринкових відносин Ціна – це грошовий вираз вартості товару. Нетрудова теорія ціни – товар коштує стільки, наскільки він цінний для споживача. Ціна з маркетингової точки зору – це сума грошей, яку продавець бажає отримати, а покупець віддати за товар. Функції ціни: 1. Обліково-інформаційна: ціною визначається рентабельність роботи підприємства, його прибуток, витрати на виготовлення товару. 2.Стимулююча – ціна стимулює НТП, економію ресурсів 3. Розподільча – за доп. ціни відбувається перерозподіл доходів населення, капіталу між галузями виробництва, соціальними групами населення. 4. Критерій раціонального розміщення виробництва.5. Балансування попиту і пропозиції.

2.Урахування витрати при визначенні ціни Класифікація витрат: Постійні витрати – з точки зору бухгалтерії- це витрати, що не залежать від обсягу вир-ва. З точки зору економіки – це витрати на здійснення цільової діяльності.Змінні витрати – це витрати, що залежать від обсягу виробництва. Сума постійних та змінних витрат – це валові витрати. Середні витрати – це частина валових витрат, що припадає на одиницю товару.Граничні витрати – ті витрати, що несе під-во при виробництві додаткової одиниці продукції. Прирісні витрати – витрати, що змінюються при зміні цін або обсягу продажів. Прирісні постійні витрати – це постійні витрати, здійснення яких є необхідним в результаті зміни ціни на товар чи випуску на ринок нової модифікації продукту. Умовно-постійні витрати – витрати, що змінюються зі зміною обсягу випуску товару.З точки зору поверненості витрат:-повернені; -часткові; -ті що неможливо повернути P = Po * Tf – Tu/Tf (P – ціна реалізації основних засобів; Po – початкова ціна обладнання; Tf – нормативний срок використання; Tu – фактичний срок використання) . Методи ціноутворення: 1.метод обліку повних витрат – полягає в розрахунку собівартості одиниці продукції, яка містить у собі всі сукупні витрати, що пов’язані з виробництвом (постійні і змінні).2.Метод обліку прямих витрат –враховує вплив зміни обсягу виробництва на зміну витрат. При зміні обсягу виробництва змінюється частка постійних витрат, що припадають на одиницю продукції. Включенню до собівартості підлягають лише змінні витрати, а постійні списуються за рахунок прибутку. Під-кі витрати – це всі витрати, що підприємець враховує в ціну товару для того, щоб ефективно працювати на ринку. Альтернативні витрати – це витрати , які враховує під-во при виборі альтернативного виду діяльності.

3. Корисність товару як основа його оцінки покупцем. Корисність товару – це його можливість задовольняти конкретні потреби та інтереси людей. З позиції економ науки Цінність товару визначається як загальна економія чи задоволення, які отримує споживач в результаті придбання цього товару. Загальна економічна цінність товару – це ціна кращого з доступних покупцеві альтернативних товарів, цінність для нього тих властивостей товару, які відрізняють його від цієї кращої альтернативи. Загальна економічна цінність товару=ціна байдужості+позитивна відмінність різниць—негативна відмінність різниць.

4.

5. Надати характеристику цінових стратегій підприємства

Забезпечення стабільного стану на ринку – під-во повинно працювати з рентабельністю 8-10%; розширення частки ринку, дає можливість завоювати інші сегменти; максимізація прибутку та підвищення рівня рентабельності; забезпечення ліквідності та платоспроможності під-ва (однією з умов є робота з платоспроможними клієнтами); завоювання лідерства на ринку у визначені ціни (ціновий лідер – це під-во, яке займає більшу частку ринку, першим змінює ціну, а інші під-ва змушені слідкувати за ним; найбільш вагомим буде, якщо під-во займає 35% ринку); цінова стратегія, що спрямована на розширення експортних можливостей (тобто необхідно враховувати особливості ціноутворення на зовнішньому і внутрішньому ринку зарубіжних країн; встановити, які методи держ регулювання застосовуються в країні)

6. Види роздрібних цін на товари.

  1. Ціни на продукцію ресторанного господарства

Црг= Цр+Нфт

Цр – роздрібна ціна

Нфт – надбавка ресторанного господарства (покриття витрат, отримання прибутку)

Ціни ресторанного господарства залежать від категорії підприємства (люкс, вища, 1,2,3) та від виду продукції.

  1. Формування цін на імпортні товари

Основою для розрахунку є митна вартість, яка включає в себе вартість закупівлі товару, вартість доставки тов. до митниці, страхування тов. , вантажно-розвантажувальні роботи.

  1. На підакцизні товари розраховується акцизний збір

Сума акцизного збору складає частку від ділення: митної вартості+мито*ставку акцизного збору) на 100

  1. Ціна на с/г прод. (закупівельна ціна) Основою є вартість основних фондів (урожай, сезонність )

  1. Особливості ціноутворення в сфері послуг.

Фактори встановлення цін(тарифів) на послуги:

  • Міра поза ринкового регулювання (тарифи встановлюються державою)

  • Менталітет (чим дорожче тим якісніше)

  • В залежності від попиту і пропозиції

  • Під впливом формальної саморегуляції учасників ринку.

Особливістю встановлення цін є можливість регулювання попиту.

При встановленні ціни на послуги враховуються витрати клієнта:

  • Витрати часу на отримання послуги

  • Фізичні зусилля

  • Нервово-психічні

  • Сенсорні витрати (біль, комфорт)

  • Комплексність послуг

2.Соціально-економічна природа ціни. Соціальна природа ціни визначає: - рівень життя населення; - рівень реальних доходів населення. Економічна природа ціни визначається тим, що вона є посередником при обміні товарів на гроші, це інструмент отримання прибутку фірмою, фактор конкурентної боротьби, фактор оподаткування, засіб впливу на інвестиційну привабливість, це складова інфляційних процесів тощо.

3.Умови ринкового ціноутворення Види ціноутворення: - вільне; - централізоване (державою). Умови ринкового ціноутворення: 1. свобода та самостійність вибору поведінки фірми на ринку 2. комерційна природа відносин між суб’єктами господарювання. 3. захист державою комерційних відносин між суб’єктами господарювання;4.наявність конкурентного середовища та запобігання монополізму; 5. рівновага ринку (попит та пропозиція врівноважуються за допомогою рівноважної ціни) До факторів макросередовища відносять: 1. фін., податкова, кредитна політика держави; 2. Інфляція 3. нормативні акти 4. державне регулювання цін на деякі товари. Фактори мікросередовища: 1. Фактор попиту (платоспроможний попит, рівень заощаджень для купівля товару, корисність товару) 2. фактор пропозиції (кількість товару на ринку, обсяги запасів товару, вартість витрат виробництва, величина податків тощо) 3. Фактор споживчого вибору (структура потреб можливого покупця нашого і конкурентного товару, можливі заміщення нашого товару товарами-конкурентами тощо). 4. фактор альтернативних виробничих можливостей (можливість заміщення даного товару товаром-конкурентом за даних виробничих можливостей; можливість заміни виробничих можливостей виробництва даного товару; можливість заміщення прир. ресурсів при виробництві даного товару)

4. Організація роботи під-ва при встановлені ціни Етапи розрахунку ціни підприємством:Аналіз ринку; Розробка стратегії; Визначення рівня витрат при різних обсягах виробництва;Оцінка ефективності випуску нашої продукції; Вибір методу ціноутворення; Розрахунок ціни; Затвердження ціни товаруОдним з основних моментів при розрахунку ціни є визначення відповідальних за встановлення ціни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]