Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конторський службовець.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
509.44 Кб
Скачать

Тема 1.2 Бухгалтерський баланс

Суть балансу та його призначення. Структура та основи побудови балансу. Статті, їх зміст і відбиття в них інформації по рахункам. Відображення господарських засобів та їх джерел в балансі. Зміна статтей балансу під впливом господарських операцій.

Підбиття підсумків активу і пасиву балансу. Значення балансу для управління виробництва та аналізу господарської діяльності.

Практична робота:

1. Складання бухгалтерського балансу. Господарські операції.

Тема 1.3 Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Економічна суть і призначення бухгалтерських рахунків. Загальна характеристика рахунків, як метод систематизації і узагальнення облікових даних.

Поняття класифікації рахунків та його значення. Характеристика рахунків. Класифікація рахунків за призначенням і структурою. Характеристика рахунків: основних, розподільних, регулюючих, калькуляційних, порівняльних та балансових. Класифікація за економічним змістом. Характеристика рахунків для обліку господарських засобів, та джерел їх утворення та господарських процесів. Побудова рахунків. Дебет і кредит. Рахунки господарських засобів (активні). Рахунки джерел утворення засобів (пасивні). Поняття активно-пасивних рахунків. Відкриття рахунків. Порядок записів на рахунках.

Подвійний відбиток господарських операцій в рахунках. Контрольне значення подвійного відбитку операцій в рахунках. Кореспонденція рахунка. Оборот і залишок (сальдо) рахунку. Порядок визначення залишку в активних, пасивних рахунках. Поняття хронологічного та системного запису. Системні рахунки (рахунки першого порядку) і субрахунки (рахунки другого порядку). Рахунки аналітичного обліку. Призначення рахунків та їх особливість. Натуральні вимірники в аналітичному обліку. Взаємозв’язок синтетичного та аналітичного обліку.

Практичні роботи:

1.Відкриття рахунків і запис у них господарських операцій.

2.Побудова оборотних відомостей та їх заповнення по синтетичним та аналітичним рахункам.

Тема 1.4 Документація господарських операцій

Документація господарських операцій, її значення. Вимоги до змісту і оформлення документів. Класифікація документів. Порядок перевірки та опрацювання документів. Документооборот, його організація. Організація зберігання документів.

Тема 1.5. Інвентарізація господарських операцій

Інвентаризація, її значення, види. Порядок проведення і оформлення, інвентарізації. Виявлення результатів інвентарізації.

1.6Форми бухгалтерського обліку

Поняття форм бухгалтерського обліку, їх історичний розвиток та вдосконалення. Основні прикмети, які визначають форми звітності. Принцип побудови форм обліку.

Документальне оформлення облікових операцій. Загальне поняття

бухгалтерської документації. Загальний та правовий зміст документів в управлінні обліку, контролю та аналізу господарської діяльності виробництва. Класифікація документів за призначенням, змістом та способом складання.

Реквізити бухгалтерських документів. Уніфікація та стандартизація документів. Вимоги, що стосуються складання і формування документів. Зберігання та здача в архів. Документальне відбиття господарських операцій. Порядок прийому, перевірка, обробка, групування і зберігання документів. Особливості обробки документів на обчислювальній техніці. Машинні носії інформації. Відповідальність за своєчасне та правильне складання документів. Поняття документообігу. План обігу, порядок його складання та контролю за дотриманням.