Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3МВ-ОЗЕ-Ч2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

ВСТУП

Навчальний курс “Основи загальної екології” є базовим загальноосвітнім світоглядним курсом, який сформувався як міждисциплінарна наука, що вивчає місце людського суспільства в природному середовищі.

Для сучасної людини знання основ загальної екології не менш важливе, ніж основ фізики, хімії, математики. Екологізація виробництва – один із провідних напрямів науково-технічної революції, покликаної не тільки забезпечити узгоджене функціонування природних і технічних систем , а й значно підвищити ефективність останніх.

Екологія розглядає закономірності процесів та явищ на таких рівнях організації живого в природі, як організмовий, популяційний й угрупувань організмів. Велика увага приділяється процесам біологічних кругообігів речовин і енергії, що становить матеріальну основу біосфери.

Завдання курсу – висвітлити основні причини виникнення на нашій планеті глобальної екологічної кризи, що загрожує подальшому існуванню людства на Землі, і показати можливі шляхи виходу з цієї кризи; ознайомити студентів з основами загальної екології.

Загальна екологія розглядає основні закономірності біосферних процесів, взаємовідносини організмів та надорганізмових систем із навколишнім середовищем і між собою, узагальнює дії екологічних факторів на живі організми та їх угрупування, вплив останніх на окремі фактори навколишнього середовища.

Екологія, постійно збільшуючи набір факторів зовнішнього середовища, вивчає їх вплив на особини, популяції, людину. Звідси випливає прямий зв’язок знань основ загальної екології з господарською діяльністю людини, особливо з такими масштабними виробництвами, як енергетика, хімія, транспорт, лісове й сільське господарство тощо.

Мета методичних указівок – навчити студента особисто проводити натурні або імітаційні експерименти чи досліди з метою практичного підтвердження окремих теоретичних положень даної навчальної дисципліни, набути практичних навичок роботи з лабораторним устаткуванням, обладнанням, методикою експериментальних досліджень для закріплення знань про закономірності процесів і явищ на таких рівнях організації живого в природі, як організмовий, популяційний та екосистемний, процеси біологічних та хімічних кругообігів речовин і енергії, що становить фундаментальну властивість біосфери, основи раціонального використання природних ресурсів, шляхи розв’язання основних екологічних проблем.

Лабораторні дослідження відіграють важливу роль у роботі еколога. Без визначення основних життєво важливих параметрів природного середовища (водного, повітряного, ґрунтів тощо) неможливо зробити правильні висновки про стан цього середовища й здійснювати моніторинг цих параметрів.

Правила виконання лабораторних робіт із дисципліни

Основи загальної екології

Необхідно грунтовно ознайомитися з роботою, яка виконується, і вислухати пояснення викладача. Без дозволу викладача до виконання робіт не приступайте.

Підготовлені для роботи прилади, посуд, реактиви зі столу на стіл не переставляйте.

Під час виконання роботи тримайте робоче місце охайним і в порядку.

Категорично забороняється проводити різні випробування та дослідження, не вказані в методичних указівках.

При всіх видах робіт додержуйте максимальну обережність й акуратність.

Користуючись пальником, дотримуйтеся наступних правил:

  • Запалюйте пальник тільки сірником або скіпом . Не нахиляйте пальник і не запалюйте його від іншого пальника, який горить.

  • Не переносьте запалений пальник із місця на місце.

  • Не залишайте пальник без користування.

  • Нагріваючи пробірку з рідиною, тримайте отвір пробірки в бік, а не до себе і не на сусіда (рідина через перегрів часто викидається з отвору).

  • Не слід нагрівати пробірку тільки в одному місці, наприклад знизу, а треба прогрівати весь вміст, обертаючи пробірку рівномірно над полум’ям пальника.

Будьте обережними та обачними при використанні розчинів кислот і лугів, щоб запобігти опікам, а також псуванню столів і одягу.

Ніяких речовин із лабораторії не куштуйте на смак. Їсти в лабораторії заборонено.

При пробі на запах нюхайте речовини з обережністю, не дихаючи повними грудьми, а направляйте до себе пари або газ повільними рухами руки.

Не нахиляйтеся над киплячою посудиною, в якій налита сірчана кислота, тому що бризки, іноді майже непомітні, можуть попасти в очі.

Усі роботи з сірководнем й іншими шкідливими і пахучими газами проводьте під витяжною шафою; посуд, яким при цьому користувались, залишайте разом зі вмістом у витяжній шафі.

Якщо при роботі користувалися азотнокислим сріблом, то по закінченні досліду все використане, що вміщує срібло, залишки ні в якому разі не виливайте у раковину, а зливайте у банки, які є у лабораторії, для збереження залишків срібла.

Папірці, використані фільтри та інші тверді речовини викидайте тільки в сміттєвий ящик.

По закінченні роботи приведіть до порядку робоче місце і тільки після цього виходьте з лабораторії.

Лабораторна робота №1 Тема "Санітарно-топографічна оцінка джерела питної води. Визначення фізичних показників якості води"

Мета роботи. Визначити фізичні показники якості води.

Необхідні прилади: колби з широким горлом 200-250 мл; годинникове скло; циліндр діаметром 3 см; білий папір із накресленим хрестом; електрична лампочка 300 ВТ; мутнометр; стандартний розчин каоліну; бюкс; ексикатор; циліндри h =200, 100 см.

Необхідні знання: методика проведення дослідів, правила техніки безпеки.

Санітарно-топографічний стан джерела водопостачання та навколишньої місцевості описується за схемою:

1. Назва джерела водопостачання.

2. Адреса.

3. Місце розташування.

4. Загальна санітарна характеристика джерела водопостачання, характер геологічної будови басейну, грунт, характер берегів, дна, рослинності.

5. Розмір джерела, швидкість течії води.

7. Наявність лісів, оброблюваної землі, населених пунктів.

8. Наявність об’єктів, які можуть забруднювати відходами воду.

9. Характеристика самоочищаючої здатності водоймища.

10. Характеристика санітарного і технічного стану водозабору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]