Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

4.Проаналізувати екологічні проблеми в сільському господарстві.

Сільськогосподарські ландшафти виявились нестійкими, що призвело до ряду локальних і регіональних екологічних катастроф. Так, неправильна меліорація стала причиною засолення ґрунтів і втрати більшої частини оброблюваних земель Межиріччя, общирне розорювання викликало пилові бурі в Казахстані та США, випасання худоби і землеробство призвело до опустелювання в зоні Сахелю в Африці.

Найсильніше на природне середовище впливає землеробство. Чинники його впливу такі: зведення природної рослинності на сільгоспугіддя;обробка (опушення) ґрунту, особливо із застосуванням відвального плуга;застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів;меліорація земель.

І Великий вплив на ґрунти призводить до:руйнування ґрунтових екосистем;втрати гумусу;

руйнування структури і ущільнення ґрунту;водяної і вітрової ерозії ґрунтів;

Існують певні способи і технології ведення сільського господарства, які пом'якшують або повністю усувають негативні чинники, наприклад, технології точного землеробства.

Тваринництво впливає на природу менше. Його вплив такій:перевипасання - тобто випас худоби на пасовищах в кількостях, що перевищують здатність системи до відновлення;

неперероблені відходи тваринницьких комплексів.

До загальних порушень, які викликає сільськогосподарська діяльність, можна віднести:

забруднення поверхневих вод (річок, озер, морів) і деградація водних екосистем при евтрофікації;забруднення ґрунтових вод;зведення лісів і деградація лісових екосистем (збезлісення);порушення водного режиму на значних територіях (при осушенні або зрошуванні);опустелювання внаслідок комплексного порушення структури ґрунтів і рослинного покриву;.

5.Перелічити екологічні проблеми міста Миколаєва.

Екологічні проблеми Миколаєва є типовими для багатьох міст України: забруднення поверхневих водних об’єктів, атмосферного повітря, підземних вод, якість питної води, шумове забруднення, управління відходами, збереження біорізноманіття на території міста. Однією з найгостріших проблем залишається питання поводження з твердими побутовими від

Варіант 15

  1. Обґрунтувати поняття «екологічні умови».

Екологічні умови – це змінюваний у часі і просторі абіотичний фактор середовища, на який організми реагують по-різному залежно від його сили (температури, вологості повітря, рН, солоності, тощо). В присутності деяких організмів умови можуть змінюватись: рослини часто змінюють рН грунту, під покривом лісу змінюється температура і вологість, але, на відміну від ресурсів, умови організмом не втрачаються, а вичерпуються і жоден організм не в змозі зробити їх недоступними або ж менш доступними для інших організмів.

  1. Проаналізувати поняття «характеристика угрупувань».

Угруповання — сукупність видів, об'єднаних між собою певними взаємообов'язками, певною територією проживання і впливом комплексу умов існування. Можуть розглядатися окремо рослинні угруповання, або фітоценози, і угруповання тварин, або зооценози. Розрізняють також: угруповання вузлове, угруповання індикаторне, угруповання клімаксове, угруповання піонерне, угруповання пірогенне, угруповання природне незаймане, угруповання рослинне, угруповання стабільне, угруповання стійке.