Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. економ. підпр..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
31.32 Кб
Скачать

Тема 3. Капітал. Виробничі фонди та нематеріальні ресурси

  1. Сутність, структура і класифікація основних фондів.

Основні фонди це – засоби праці, які неодноразово беруть беруть участь у виробничому процесі, не змінюючи при цьому своєї первинної форми, їх вартість переноситься на вартість готової продукції, частинами в міру зношення, шляхом амортизаційних відрахувань.

За функціональним призначенням, основні фонди поділяються на виробничі та не виробничі.

До виробничих належать:

  • Основні фонди, що беруть безпосередню участь у виробничому процесі, або обслуговують його.

До не виробничих:

  • Належать основні фонди, які не беруть у виробничому процесі, але перебувають на балансі промислового підприємства: відомчі житлові будинки, дитячі садки, лікарні, тощо.

Оскільки не виробничі фонди не беруть участь у виробничому процесі, то їх вартість не переноситься на вартість готової продукції,їх зношення відшкодовуються за рахунок бюджетних або інших асигнувань.

В залежності від участі у процесі виробництва, тобто від ступеня їх впливу на предмет праці, основні фонди поділяються на активну і пасивну частини.

До активної частини, належать, робочі машини і механізми, транспорті засоби, числові машини і устаткування, технологічні лінії, виробничі інструменти, інвентар, до пасивної будівлі, споруди.

До основних фондів підприємства не належать і вважаються іх оборотними засобами:

  • Засоби праці з терміном корисного використання, менш, як 12 місяців, не залежно від вартості.

  • Малоцінні предмети, виробничого оснащення, змінне обладнання таке, що багаторазово використовується у виробництві, у вигляді змінних пристосувань до основних фондів.

  • Спецодяг, спецвзуття, формений одяг.

  • Предмет призначені для передання оренду.

  • Багаторічні насадження, які вирощуються у розсадниках, як посадковий матеріал.

  • Співвідношення активної і пасивної частини, виробничих фондів,називаються виробничою структурою,вважається, що структура основних фондів, залежить від відсотка їх активної частини і чим більше цей відсоток, тим ефективніше стає структурою

  1. Оцінка вартості основних фондів.

Оцінка вартості основних фондів використовують такі види оцінювання:

  • Первісна

  • Відновна

  • Залишкова

  • Ліквідаційна вартість основних фондів.

Первісна вартість основних фондів – це їх вартість на момент введення в дію, визначаються за формулою: = + + + – первісна вартість основних фондів. – вартість придбання основних фондів. – вартість доставки основних фондів. – вартість монтажу основних фондів. – інші витрати, пов’язані з придбанням основних фондів (митні збори, комісійні посередники).

Якщо вартість основних засобів значно відрізняється (на 10% і більше) від їх реальної вартості на дату балансу, то підприємство, має їх переоцінити, при цьому виникає поняття відновної вартості (переоцінення) – це вартість їх відтворення в умовах і цінах, що склалися, вона враховує такі самі витрати, що й первісна вартість, але за сучасними цінами, визначається за формулою: – вартість відновлення. – індекс переоцінки, який визначається діленням справедливої вартості об’єкта, що переоцінюється на його залишкову вартість.

Залишкова вартість основних фондів – виникає у процесі їх експлуатації і характеризує реальну існуючу їх вартість , що ще не перенесено на вартість готової продукції, розраховується за формулою: = + – вартість залишкова. – вартість первинна. – вартість зношення (амортизаційні відрахування).

Ліквідною називається вартість основних фондів після завершення терміну її експлуатації.

Середньорічну вартість основних фондів підприємства розраховується за формулою: = + - . – вартість середньорічна. – вартість основних фондів на початок періоду. – вартість фонду, що вводиться протягом року. – вартість основних фондів, виведених із експлуатації у звітному році

Наявність і рух основних фондів у Б.О. відображається щомісяця. Вартість основних фондів на кінець розрахункового періоду визначається за формулою: = + - – вартість кінцева. – вартість поточна, початкова.